Erişilebilirlik

Rusya BM İnsan Hakları Konseyi Üyeliğinden Çıkarıldı


NEW YORK- Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Rusya’nın 47 üyeli BM İnsan Haklar Konseyi üyeliğinden çıkarılması için hazırlanan karar tasarısını görüşmek için 11’inci Olağanüstü Oturumu’nu yeniden topladı.

Oylama öncesi Ukrayna ve Rusya temsilcileriyle karar tasarısına karşı oy kullanacak üye ülkelerin temsilcileri konuştu.

Oylamaya, BM’ye üye 193 devletten 172’si katıldı. Aralarında Türkiye’nin olduğu 93 ülke tasarıya “Evet”, 24 ülke “Hayır” oyu verirken, 55 ülke de çekimser oy kullandı.

Oylamanın ardından konuşan Rusya'nın BM Büyükelçisi Gennady Kuzmin, hareketi "gayrimeşru ve siyasi amaçlı bir adım" olarak nitelendirdi ve ardından Rusya'nın İnsan Hakları Konseyi'nden tamamen ayrılmaya karar verdiğini açıkladı.

Ukrayna'nın BM Büyükelçisi Sergiy Kislitsiya ise gazetecilere verdiği demeçte, "Kovulduktan sonra istifanızı sunmazsınız" dedi.

BM Genel Kurulu’nun 11’inci Olağanüstü Oturumu’nda da ilk konuşmayı yapan Kislitsiya, ülkesinin olağanüstü bir durumda olduğunu, Buça ve başka yerleşim yerlerinde yaşayanların Rus askerlerinin zulmüyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Ukrayna Temsilcisi, “Başka bir egemen devletin topraklarında İnsan Hakları Konseyi üyesi bir ülkenin korkunç insan hakları ihlalleri, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işleniyor. Buça’nın binlerce sakini Rus ordusu tarafından öldürüldü, işkence gördü, tecavüze uğradı, soyuldu” dedi.

Öte yandan önceki iki Genel Kurul oylamasında çekimser kalan Çin, bugünkü oylamada karara karşı çıktı.

Çin'in BM Büyükelçisi Zhang Jun oylama öncesi yaptığı açıklamada, "Genel Kurul'da ülkeleri taraf seçmeye zorlayan böylesine aceleci bir hareket, üye ülkeler arasındaki bölünmeyi şiddetlendirecek ve ilgili taraflar arasındaki çatışmayı yoğunlaştıracak. Bu, ateşe körükle gitmeye benziyor" diye konuştu.

Rusya BM İnsan Hakları Konseyi’nden Çıkarıldı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:48 0:00

Rusya’nın, BM İnsan Hakları Konseyi’nden çıkarılması 5 Nisan’da yapılan Güvenlik Konseyi toplantısında gündeme gelmişti. ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Rusya'nın BM İnsan Hakları Konseyi'nden çıkarılması çağrısında bulunmuştu. Thomas Greenfield, bu kararın BM Genel Kurulu’nun yetkisi dahilinde olduğunu belirterek, “Şimdi oylarımız gerçek bir fark yaratabilir” dedi. Rusya, ABD’nin attığı son adımı “çok tehlikeli bir oyun” olarak değerlendirmişti.

BM Genel Kurulu’nun 11. Olağanüstü Oturumu’nda alınan karar sonrasında üye ülkelerin temsilcileri kararla ilgili görüşlerini açıklamayı sürdürüyor. Avrupa Birliği, Rusya, ABD, İngiltere, Fransa, Polonya ve Almanya gibi ülkelerin de aralarında bulunduğu çok sayıda ülke temsilcisinin kararla ilgili görüşlerini Genel Kurul’a aktarması bekleniyor.

İnsan Hakları Konseyi yasal olarak bağlayıcı kararlar alamıyor. Ancak kararları önemli siyasi mesajlar gönderiyor ve soruşturmalara izin çıkarıyor. Geçen ay konsey, Ukrayna'da olası savaş suçları da dahil hak ihlalleri iddialarıyla ilgili bir soruşturma başlatmıştı.

XS
SM
MD
LG