Erişilebilirlik

Çavuşoğlu’dan İsveç ve Finlandiya’ya Çağrı


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın somut adımlar atmasını ve Ankara'nın NATO üyeliğine yönelik itirazlarını kaldırması için terörist gruplara verdikleri desteği durdurmasını beklediğini söyledi.

Çavuşoğlu, bu açıklamayı İstanbul’da Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi'nde düzenlenen Türkiye-Romanya-Polonya Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı’nın ardından ortak basın toplantısında yaptı.

Haziran ayında İspanya’nın başkenti Madrid'de düzenlenecek NATO zirvesinde stratejik konsept dahil önemli konuların görüşüleceğini söyleyen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, zirveye yönelik beklentileri de iki dışişleri bakanıyla ele aldıklarını kaydetti.

Çavuşoğlu’dan İsveç ve Finlandiya’ya Çağrı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Çavuşoğlu, "Stratejik konsept sadece bugünü dikkate almamalı. İttifakın geleceğine yön veren, uzun soluklu ve vizyoner bir belge olmalı. Tüm bu konuları iki hafta önce Berlin'deki NATO Dışişleri Bakanları toplantısında da ele almıştık. Bugün müzakerelerde gelinen aşamayı da birlikte değerlendirdik. Terörizm, NATO'ya ve müttefiklere yönelik en önemli asimetrik tehdittir. Terörün her türüyle mücadele edilmesine yönelik kararlılık yeni stratejik konseptte yer almalıdır. Bu konudaki hassasiyetimizi Berlin'de de tüm müttefiklerimizle paylaştık. Bugün de bu konuyu arkadaşlarımızla beraber değerlendirdik" dedi.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği başvurusu karşısında Türkiye'nin kararlı olduğunu yineleyen Çavuşoğlu, "Bu konudaki mesajlarımızı çok açık ve net bir şekilde ilettik. İki ülkenin de terör örgütleri ile mücadelede somut adımlar atması gerekiyor" diye konuştu.

Türkiye'nin NATO'nun açık kapı politikasını her zaman desteklediğini hatırlatan Dışişleri Bakanı, "Bu iki ülkenin adaylığıyla ilgili Türkiye'nin koyduğu rezervin sebebi çok açıktır. Bu iki ülkenin PKK, YPG, DHKP-C, FETÖ gibi terör örgütleriyle ilişkileri ve terör örgütlerine yaptıkları destek... Sonuçta NATO'nun güvenliği, NATO içinde dayanışma hepimiz için önemli. (Bu) Tüm müttefikler için geçerlidir ve müttefik olmak isteyenler için de geçerlidir. Biz Finlandiya ve İsveç'in güvenlik endişelerini anlıyoruz ama NATO içinde birçok müttefikimizin açık bir şekilde söylediği gibi herkesin de Türkiye'nin de meşru güvenlik endişelerini anlaması gerekiyor. O nedenle terörle mücadelenin net bir şekilde stratejik konseptte yer almasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'ye karşı savunma sanayisi kısıtlamalarının da sonlandırılması gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Bu tür kararlar dostlara ve müttefiklere karşı alınmaz. Maalesef NATO içinde böyle ülkeler de var. Düşmanlara karşı alınan kararlardır ki bu her düşmana karşı da alınmaz" dedi.

İsveç ve Finlandiya, 2019 yılında YPG'ye karşı operasyon düzenlemek için Suriye'ye giren Türkiye'ye silah satışını yasaklamıştı.

Çavuşoğlu, NATO müttefiklerinin de Finlandiya ve İsveç'i, Türkiye'nin endişeleriyle ilgili somut adım atma konusunda teşvik etmesi gerektiğini anlatarak, "Önümüzdeki süreçte biz diyaloğa devam edeceğiz. Biz her zaman diyalogdan yanayız" şeklinde konuştu.

İki ülkeden heyetler 25 Mayıs’ta Ankara’yı ziyaret etmişti. Türk heyetinin başındaki Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, müzakere sonrası İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda, Türkiye'nin güvenlik kaygılarını giderecek adım atılmazsa sürecin ilerlemeyeceğini söylemişti.

Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından, güvenliklerini arttırmak amacıyla kısa süre önce NATO'ya katılmak için resmen başvurdu. Yeni bir üyenin kabul edilebilmesi ve dolayısıyla anlaşmanın toplu güvenlik garantisinden yararlanabilmesi içinse 30 NATO ülkesinin tümünün onay vermesi gerekiyor.

XS
SM
MD
LG