Fransa, Almanya, İtalya ve Romanya liderleri, Rusya'nın işgaline direnmeye çalışan Ukrayna'ya desteğin bir göstergesi olarak Kiev’i ziyaret etti.
Avrupalı liderler, Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya asker göndermesinden bu yana Batı'dan Kiev'e yapılan en üst düzey ziyarette Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile biraraya geldi.
Liderler, Zelenski’yle yaptıkları görüşmeden sonra Ukrayna’ya Avrupa Birliği’ne aday ülke statüsü verilmesi gerektiğine işaret etti. Bu simgesel adım, Kiev’in ekonomik birliğe bir adım daha yaklaştığı anlamına gelir.
Almanya Başbakanı Scholz, ülkesinin çatışmalardan kaçan 800 bin Ukraynalı mülteciye kapılarını açtığını ve gerektiği sürece Ukrayna’ya destek olacaklarını söyleyerek "Ukrayna Avrupa ailesinin bir ferdi" mesajını verdi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron da Kiev’e gönderilecek silahları arttıracaklarını kaydetti.
Zelenski de "Ortakların şimdiye kadar sağladıkları desteği memnunlukla karşılıyoruz, başta ağır silahlar, modern roketatarlar ve füze savunma sistemleri olmak üzere yeni yardımları bekliyoruz. Aldığımız güçlü silahlarla insanlarımızı ve topraklarımızı daha hızlı özgürlüğüne kavuşturmamız arasında doğrudan bir bağlantı var" dedi.
Ziyaret, AB liderlerinin 23-24 Haziran'da Ukrayna'nın AB üyeliğine adaylık talebiyle ilgili karar vermeye hazırlandığı ve 29-30 Haziran'da Madrid'de yapılacak NATO zirvesinin öncesinde gerçekleşti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Başbakanı Mario Draghi, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, savaşın başlamasından bu yana Ukrayna sınırları dışına çıkmayan Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski tarafından karşılandı.
Zelenski ile buluşma, dört Avrupalı liderin, işgalin ilk günlerinde enkaz haline gelen Kiev yakınlarındaki İrpin'i ziyareti sonrasında gerçekleşti.
Çelik yelek gibi koruyucu ekipman giymedikleri görülen takım elbiseli liderleri silahlı askerler korudu.
Öte yandan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Avrupalı liderlerin Zelenski'yle geçirecekleri zamanı Ukrayna'ya silah sevkiyatı değil, "vaziyete gerçekçi olarak bakmak" için kullanmaları gerektiğini söyledi.
Bugün ayrıca NATO savunma bakanları Brüksel'de biraraya gelerek Ukrayna'ya daha fazla askeri yardım konusunu görüşüyor.
Emmanuel Macron, Olaf Scholz ve Mario Draghi’nin Polonya’nın güneyindeki Rzeszow kentinden dün bindikleri tren, 11 saat süren yolculuktan sonra Ukrayna saati ile 08.29’da başkent Kiev’e ulaştı.
Edinilen bilgiye göre, liderlerin treninin hareket saati ve güzergahı güvenlik nedenleriyle son ana kadar gizli tutuldu.
Tren yolculuğu boyunca güvenlik, silahlı Ukraynalı askerlerin yanı sıra, Alman ve Fransız özel timleri tarafından sağlandı.
Üç liderin gece 01.00’de Macron’un bulunduğu kompartımanda bir araya geldikleri ve 1,5 saat boyunca Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile yapacakları görüşmeyi ele aldıkları öğrenildi.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, trenden inmeden yaptığı açıklamada, AB’nin üç önemli ülkesinin liderinin Ukrayna’ya birlikte gitmelerinin simgesel bir anlamı olduğunu söyleyerek, "Kiev’e sadece dayanışma göstermeye değil, aynı zamanda finansal ve insani yardımla silah yardımının süreceğini vurgulamak için gidiyoruz. Yardımlarımızı Ukrayna'nın bağımsızlık mücadelesi için gerekli olduğu sürece sürdüreceğiz" dedi.
Romanya Cumhurbaşkanı da katıldı
Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis Kiev’deki görüşmelere katılacak dördüncü lider oldu.
Bükreş’ten Kiev’e ayrı bir trenle ulaşan Iohannis’i Macron buluşmaya davet etmişti. AB’nin Doğu Avrupa kanadından gelen eleştirilerde, Alman, Fransız ve İtalyan liderlerin özellikle Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda’yı ziyaretlerine dahil etmemeleri eleştirilmişti.
“Net siyasi mesajlar göndermeliyiz”
Ukrayna'nın komşuları Romanya ve Moldova'ya önceki gün yaptığı ziyaret sırasında Fransa Cumhurbaşkanı Macron, AB devlet ve hükümet başkanlarının Brüksel'de yapacakları toplantıda "önemli kararlar almak zorunda kalmadan" önce Ukrayna'ya bir "destek mesajı" gönderilmesi gerektiğini söyledi.
Macron, "Biz Avrupalılar, biz Avrupa Birliği olarak Ukrayna'ya ve Ukrayna halkına yönelik net siyasi mesajlar göndermemiz gereken bir andayız" dedi.
Şubat sonunda işgalin başlamasından bu yana Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski ile sık sık görüşen Macron, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile ise birkaç kez telefonda görüştü.
Batı’dan daha fazla silah talebi sürüyor
Diğer yandan, Ukrayna hükümeti Batı’dan Rusya’nın güney ve doğudaki ilerleyişini durdurmak için daha fazla silah talebini yineledi.
Rusya, Ukrayna’nın doğusundaki Severodonetsk kentindeki saldırılarına devam ederken, Karadeniz’in kuzeyindeki stratejik Herson kentini de kapsayan güneydeki kontrolunu arttırmaya çalışıyor.
Ukraynalı askerler, Mykolaiv şehri ile Rus işgali altındaki Herson arasındaki ıssız bir otoyol boyunca buğday tarlaları ve boş köylerdeki toprakları geri almak için savaşıyor.
Mykolaiv'deki Ukrayna kuvvetlerinin generali Dimitro Marçenko, doğru silahların verilmesi halinde birliklerinin Rusya'ya karşı zafer kazanabileceğini söyledi.
Marçenko, bir radyo kanalına yaptığı açıklamada, "Bu işin yakında bitmeyeceği açık. Ancak yine de ihtiyacımız olan tüm silahlar verilirse, karşı saldırı yaz sonuna kadar sona erebilir" dedi.