Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nin Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) başvurusu sonrası verdiği erişim engelleme kararıyla VOA (Voice of America) Türkçe ve DW'nin (Deustche Welle) internet sitelerine dün akşamdan bu yana erişim sağlanamıyor.
RTÜK, 9 Şubat'ta her iki internet sitesine de lisans başvurusunda bulunmaları için 72 saatlik süre tanıyarak aksi halde erişime engellemenin gündeme geleceğini belirtmiş ancak aradan geçen dört buçuk aylık sürede üst kurul bu konuda herhangi bir hamlede bulunmamıştı.
RTÜK’ün bu kararını hem VOA Türkçe hem de DW bu tutumu ‘‘sansür uygulaması’’ olarak değerlendirerek bu karara itiraz edeceklerini belirtmişlerdi.
Limbourg: ‘‘DW, şimdi uygulanan erişim engeline karşı yasal yollara başvuracak’’
1953’ten faaliyette olan ve 30 farklı dilde radyo, televizyon ve internet yayıncılığı yapan Deutsche Welle’den bugün erişim engelleme kararına karşı yasal yollara başvuracağını duyurdu.
DW Genel Müdürü Peter Limbourg, yaptığı açıklamada ‘‘Yaptığımız kapsamlı yazışmalarda ve ayrıca medya denetleme kurumu başkanıyla yaptığımız kişisel görüşmelerde DW'nin neden böyle bir lisans için başvuruda bulunamayacağını açıklamıştık. Örneğin, Türkiye'de lisanslı medya, RTÜK'ün uygunsuz olarak değerlendirdiği çevrimiçi içeriği silmekle yükümlü. Bu durum bağımsız bir medya kuruluşu için kabul edilemez. DW, şimdi uygulanan erişim engeline karşı yasal yollara başvuracak’’ dedi.
VOA Türkçe ve DW Türkçe bu sürece neden karşı çıkıyor?
Gazetecilik örgütlerinin ‘Sansür Yasası’ olarak tanımladığı 1 Ağustos 2019’da Resmi Gazete’de yayınlanan “Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik” internetten yayın yapan platformlarının RTÜK’ten yayın lisansı almasını şart koşuyor.
Netflix, BluTV ve Puhutv gibi para karşılığı ‘‘izle öde’’ yayın yapan dijital platformlarla kamu yayıncılığı yapan kurumları aynı kategoriye sokan düzenleme yayıncı kuruluşlara RTÜK’ün uygun bulmadığı içerikleri de kataloglarından çıkarmalarını zorunlu kılıyor.
23 Şubat 2022’de açıklama yapan VOA Genel Müdür Vekili Yolanda Lopez, ‘‘VOA, DW Deutsche veya Türkiye'deki herhangi bir bağımsız, profesyonel kamu haber servisinin internet sitelerinin engellenmesi tehdidi endişe verici. VOA’in bağımsız gazeteciliği ne bunun ne de başka bir hükümetin sansürle ve sansür algısıyla sonuçlanan denetimine tabi tutulabilir’’ demişti.