Erişilebilirlik

Berlin'de 'Petersburg İklim Diyaloğu' Zirvesi


 Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz

BERLİN - "Petersberg İklim Diyaloğu" toplantılarına katılmak üzere Almanya’ya gelen Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Berlin’de Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier ve Başbakan Olaf Scholz ile bir araya geldi.

Steinmeier, Sisi’yi Bellevue adlı Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın kapısında karşıladı. Yapılan açıklamada, heyetlerin katılımıyla gerçekleşen görüşmede, iklim konularınının yanısıra, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı ve bunun sonucunda ortaya çıkan enerji ve gıda krizinin de ele alındığı belirtildi.

Scholz ve Sisi ise, Petersberg İklim Diyaloğu kapsamında bir araya gelirken, delegasyon kaynakları Almanya’nın Mısır’dan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedariki konusunun ele alındığını haber verdiler.

"Petersberg İklim Diyaloğu" toplantısı, 7-18 Kasım tarihleri arasında Mısır’da Şarm El Şeyh kentinde yapılacak. "Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı"nın hazırlığı olarak düzenlenen Toplantıya Almanya ve Mısır evsahipliği yapıyor. Almanya ilk iklim diyaloğunu, 2010 yılında Bonn yakınlarındaki Petersberg’de düzenlemiş, o dönemin başbakanı Angela Merkel, daha önceki Kopenhag İklim Konferansı’nda çıkmaza giren müzakerelere yeniden canlılık kazandırmak için işe el atmıştı.

Berlin’deki toplantının açılışında 40 ülkeden üst düzey temsilcilere seslenen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres video konferans yöntemiyle katıldığı oturumda, uluslararası toplumun iklim krizine karşı ortak hareket etmesi gerektiğini söyledi.

"Beni en çok rahatsız eden, gloabl bir kriz yaşamamıza rağmen, birlikte hareket edemiyor olmamız" diyen Guterres, "Bazı devletler kendi yarattıkları sorunlara bakacaklarına, başka devletleri sorumlu ve suçlu olarak göstermeye çalışıyorlar" şeklinde konuştu. Guterres G7 ve G20 üyesi devletleri iklim krizine karşı ortak haraket etmeye çağırdı.

"Hepimiz aynı gemideyiz"

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da konuşmasında "Hepimiz aynı gemideyiz" dedi.

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle birçok ülkenin enerji krizi yaşadığını, Rusya'ya karşı yaptırımların süreceğini, nitekim Almanya‘nın devre dışı bıraktığı kömür santrallerine işletme izni verdiğini söyleyen Başbakan Scholz, "Bazı santralleri geçici olarak kullanmak zorunda olmamız acı verici, ama bunun geçici olduğunu belirtmek istiyorum. Daha önce karar verdiğimiz gibi, sera gazı emisyonlarını 2045 yılına kadar sona erdirme hedefine ulaşmak için, krizin ardından yenilenebilir enerji kaynaklarına döneceğiz" diye görüş belirtti.

Almanya'nın yanısıra Polonya, Avusturya ve Hollanda’dan da peş peşe ‘kömüre dönmek zorundayız’ açıklamaları gelmişti.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi Berlin’deki konuşmasında, dünyanın çok zor bir dönemden geçtiğini, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla başlayan savaş nedeniyle enerji krizinin iklim sorununu büyüttüğünü söyleyerek, Mısır’ın her türlü işbirliğine ve gereken her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduğunu açıkladı.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelişi Mısır için "büyük bir olanak ve şans" olarak tanımlayan Sisi, ülkesinin Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde enerji transferi ve yenilenebilir enerji konusunda merkezi bir konuma gelmeyi amaçladığını da açıkladı.

Sisi ile Scholz arasında kapalı kapılar arkasında yapılan görüşmelerde, Almanya’nın Rus gazına alternatif arayışının konuşulduğu öğrenildi. Rusya gazına olan bağımlılığını azaltmak, hatta sona erdirmeyi hedefleyen Scholz’un Mısır'dan kısa vadede sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatını artırmak istediği biliniyor. Mısır'daki LNG tesislerinin toplamda 19 milyar metreküp hacme sahip olduğu biliniyor. Almanya, daha önce Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) LNG alınacağını açıklamıştı.

XS
SM
MD
LG