Beyrut limanında geçen yıl 4 Ağustos'ta meydana gelen dev patlamanın ikinci yıldönümüne günler kala, patlamadan zarar gören limandaki buğday silosu kısmen yıkıldı. Lübnan'ın başkenti Beyrut toz bulutu altında kaldı. Bu durum 215 kişinin hayatını kaybettiği kazanın anılarının canlanmasına neden oldu. Olayın ardından henüz can kaybı ya da yaralanma haberi gelmedi.
Lübnanlı yetkililer geçen hafta yaptıkları açıklamada siloların bir kısmının hızla eğilmeye başladığını ve yıkılabileceğini belirtmişti.
Silolarda birkaç haftadır yangın vardı. Yetkililer, bunun yaz sıcağının patlamadan bu yana içeride çürüyen tahılları tutuşturmasından kaynaklandığını söylüyordu.
Patlama kötü yönetimin sembolü olarak görülüyor
2020'deki patlamaya, 2013'ten beri limanda güvenli olmayan şekilde depolanan amonyum nitrat neden olmuştu. Lübnanlılar 2020'deki patlamayı büyük ölçüde ülkeyi yıkıcı bir ekonomik çöküşe sürükleyen yönetici kesimin yolsuzlukları ve kötü yönetimin bir sembolü olarak görüyor.
Nükleer olmayan en büyük patlamalardan biri olarak tarihe geçen olayda 6 bin kişi yaralanmış, Beyrut'un büyük kısmı zarar görmüş, on binlerce kişi evsiz kalmıştı.
Lübnan geçici hükümetinin Ulaştırma Bakanı Ali Hamie, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada siloların daha fazla kısmının da yakında yıkılabileceğinden endişe ettiğini belirtti.
Çevre Bakanı Nasser Yasin ise yetkililerin siloların diğer kısımlarının yıkılıp yıkılmayacağından emin olmadıklarını ancak güney kısmının daha stabil olduğunu kaydetti.
Hala felaket bölgesini andıran limanda geceleri turuncu renkte parlayan silolardaki yangın, Beyrutluları haftalarca kaygılandırmıştı.
Patlamanın ardından ülkede siloların ne yapılacağıyla ilgili tartışmalar vardı.
Hükümet Nisan ayında siloları yıkma kararı almış ancak öfkeli aileler patlamanın anısı için siloların korunmasını istemişti. Parlamento geçen hafta siloların yıkılmasını önleyecek bir yasayı geçirmekte başarısız olmuştu.
Soruşturmayı yürüten hakimin sorgulamaya çalıştığı üst düzey yetkililer tarafından yapılan yasal şikayetler ve üst düzey siyasi direniş, halkın 2020 patlaması için hesap sorulmasına dair umutları azaltmıştı.
Başbakan adayı Necip Mikati, soruşturmaya herhangi bir müdahalede bulunduğu iddialarını reddediyor ve soruşturmanın olması gerektiği gibi ilerlemesi gerektiğini söylüyor.
Halk yangına şüpheyle yaklaşıyor
Ancak birçok kişinin yangının kasten başlatıldığına veya kasten kontrol altına alınmadığına inandıklarını söylemesi yetkililere olan güvensizliği gösteriyor.
Reuters haber ajansı ''yangın kontrol altına alınabilirdi'' şeklindeki iddiaları sormak için ulaştığı hükümet yetkililerinden henüz yanıt alamadı.