Erişilebilirlik

Beyrut'taki Patlamanın Bilançosu Ağırlaşıyor


Arama kurtarma ekipleri, Beyrut’taki büyük patlama sonrası enkaz altından cansız bedenleri çıkarmaya devam ediyor. Patlamadan sonra hayatını kaybedenlerin sayısı 145'e ulaştı. Yetkililer ölü sayısının daha da artabileceğini ifade ediyor. Yaralananların sayısının da 5 bin civarında olduğu belirtiliyor.

Lübnan Başbakanı Hassan Diab, ülkede 3 günlük ulusal yas ilan etti. Patlamaya ilişkin soruşturma başlatıldı. Lübnan'da ayrıca iki hafta süreyle olağanüstü hal ilan edildi.

Patlama Beyrut’u Harabeye Çevirdi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Büyük patlamanın ardından 250 bine yakın kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldıkları ifade ediliyor. Patlamanın basınç etkisiyle birlikte şehirde binlerce ev ve işyerinin camları kırılmış ve evlerden eşyalar sokaklara saçılmıştı.

Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, yaptığı açıklamada, patlamada hayatını kaybedenlerden birinin Almanya Büyükelçiliği çalışanı olduğunu doğruladı.

Yıllardır iç savaş nedeniyle çatışmalar ve bombalama eylemlerine sahne olan Beyrut, bugüne dek bu boyutta bir patlamayla karşılaşmamıştı. Patlamanın etkisi 160 km. açıktaki Kıbrıs’ta dahi hissedildi.

Cumhurbaşkanı Michel Aoun, kabinenin acil durum toplantısında yaptığı konuşmada, “Beyrut’u vuran ve şehri bir afet bölgesine dönüştüren bu şeyi açıklayacak bir kelime yok” ifadelerini kullandı.

Aoun, patlayıcı ve bomba yapımında kullanılan 2 bin 750 ton amonyum nitratın 6 yıl önce limandaki bir depoya konulduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı, konuya ilişkin yapılacak soruşturma neticesinde sorumluların mutlaka yargı önüne çıkarılacağının altını çizdi.

Öte yandan Beyaz Saray Genel Sekreteri Mark Meadows, ABD’nin, patlamanın bir saldırıdan kaynaklanmış olma olasılığını da değerlendirmeye devam ettiğini söyledi.

Konuyla ilgili olarak bilgi veren adı açıklanmayan bir yetkiliyse bu patlayıcı maddenin limandan kaldırılması konusunda bugüne dek ilgili komisyonun da mahkemenin de bir karar vermediğine dikkat çekti. Gelinen noktada patlayıcının liman alanı içerisine yerleştirilmesi ve burada depolanmasından sorumlu kişilerin ev hapsine alındığı belirtiliyor.

Yetkililer, amonyum nitratın patlamasına neyin neden olduğuna dair henüz bir açıklama yapmadı. Ancak yerel medyada, patlamaya, amonyum nitratın depolandığı nokta yakınlarında kaynak yapılmasının neden olduğu iddia ediliyor.

Yıkımın faturası 15 milyar dolar

Öte yandan patlamada hayatını kaybedenlerin yakınları liman bölgesinde toplanırken yakınlarından haber alamayanlar da hastanelerden bilgi almaya çalışıyor. Hayatını kaybedenlerin çoğunluğunun liman alanındaki çalışanlar olduğu ifade ediliyor.

Beyrut’ta binlerce kişinin yaralanması nedeniyle hastanelerde boş yatak ve morglarda da yer kalmadığı belirtiliyor.

Beyrut Valisi Mervan Abboud, patlama sonucu ortaya çıkan hasarın mali bilançosunun 15 milyar dolar civarında olduğunu söyledi.

Dünya Bankası, Beyrut’un yeniden inşası konusunda kaynaklarını harekete geçireceğini açıkladı. Ancak bir süredir ağır ekonomik krizle karşı karşıya olan ülkenin maliyetlerin altından nasıl kalkacağı belirsizliğini koruyor.

Uluslararası destekler

Öte yandan uluslararası kamuoyundan da destekler gelmeye devam ediyor. Türkiye, Lübnan’a 20 kişilik bir sağlık ekibi ve tıbbi malzeme gönderirken bir sahra hastanesi kurmayı da teklif etti. Irak, petrol desteği sağlayacağını açıklarken İran da gıda ve sahra hastanesi desteği vereceğini duyurdu.

ABD, İngiltere ve diğer Batılı devletler de Lübnan’a yardım önerisinde bulundu. Almanya, Hollanda ve Kıbrıs Rum Kesimi’nden de arama kurtarma timleri Lübnan’a gitti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bugün Beyrut'a gidiyor
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bugün Beyrut'a gidiyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da bugün Beyrut’a bir ziyarette bulunuyor. Fransa ayrıca arama kurtarma timleri ve ekipmanlarla dolu iki uçağı bugün Beyrut’a gönderiyor.

Beyrut'a ulaştıktan sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Macron, son dönemde ülkede yaşanan siyasi ve ekonomik çalkantılara da değindi. Macron, Lübnan'ın bir reform ihtiyacı duyduğunu, aksi takdirde daha büyük acılar çekeceğini söyledi.

Beyrut Belediye Başkanı Cemal İtani ise Reuters Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Bu olay, Beyrut ve Lübnan için bir yıkım” ifadelerini kullandı.

Zarar gören liman aynı zamanda 6 milyondan fazla insanın yaşadığı ülkeye gıda temininin sağlandığı başlıca alan durumunda. Limanda meydana gelen hasarın gıda güvenlğini de tehlikeye sokmasından endişe ediliyor.

Beyrut Valisi Abboud, patlamayla birlikte ülkenin en büyük buğday silolarının da yok olduğunu söyledi.

Lübnan, yaşadığı ekonomik krizin yanısıra çok sayıda Suriyeli mülteciye de ev sahipliği yapıyor.

Ağır yaralı Türk vatandaşının tedavisi devam ediyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, patlamada ağır yaralanan Muhammet isimli genç Türk vatandaşının beyin sarsıntısı geçirdiğini, tedavisinin Beyrut'ta sürdüğünü söyledi. Çavuşoğlu, Türkiye'nin bu kişiyi tedavi için Türkiye'ye götürmek istediğini de dile getirdi.

Türkiye’den Lübnan’a Yardım
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Patlamada biri ağır olmak üzere 6 Türk vatandaşının yaralandığı açıklanmıştı. Bu kişilerden 5'inin ayakta tedavi sonrası hastanelerden taburcu edildikleri belirtildi.

XS
SM
MD
LG