DİYARBAKIR- 2014 yılında yazdığı bir haberinde AKP Bitlis milletvekili Vahit Kiler’e “kurt siyasetçi” dediği gerekçesiyle hakkında hakaret davası açılan ve para cezasına çarptırılan Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygül, para cezasını ödemeyi reddedince tutuklandı.
Kendisine ait internet sitesinde, Bitlis’te yapılan 450 milyon dolarlık “Jeotermal Enerji Projesi”nde yolsuzluk yapılacağını yönünde iddiaları kaleme alan ve dönemin AKP Bitlis milletvekili Vahit Kiler’e “kurt siyasetçi” dediği için hakkında dava açılan Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygül, Tatvan 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandı.
2015 yılında karara bağlanan davada Aygül, “basın yoluyla hakaret etmek” suçundan 1,500 TL adli para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, hükmün açıklanmasını geri bırakma kararı da verdi. Mahkemeler tekrar suç işlemeyeceği kanaatine vardığı sanığın duruşmadaki tutum ve davranışlarını, kişilik özelliklerini göz önüne alarak hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verebiliyor.
Ancak daha sonra yaptığı başka bir haber nedeniyle hakkında açılan davadan da ceza alan Aygül’le ilgili bu karar da bozuldu.
Aygül, “Bu davadan ceza almak basın ve ifade özgürlüğü açısından çok acı bir durum, kabullenemiyorum” diyerek para cezasını ödemeyi reddedince, hakkında tutuklama kararı verildi.
Kararın ardından hakkında yakalama kararı çıkarılan Aygül başka bir mahkemesi için gittiği Bitlis Adliyesi’nde gözaltına alındı. Aygül adli işlemleri tamamlandıktan sonra Tatvan Cezaevi'ne gönderildi.
Tutuklanmadan önce Youtube kanalından bir açıklama yapan Aygül, cezanın kabul edilebilir olmadığını söyledi. Aygül, “Bu dava kesinlikle Anayasa Mahkemesinden ya da İnsan Hakları Avrupa Mahkemesinden dönecek bir dava. Tamamen kamu menfaati gözetilerek yapılan ve kesinlikle eleştiri sınırları içinde kalan ifadeler yüzünden ceza almış olmayı kabullenemiyorum. Bu karara boyun eğmek benim mesleğime duyduğum saygıyı zedeleyecektir. Mahkemenin bu kararına karşı sivil itaatsizlik hakkımı kullanıyorum, adli para cezasını ödemiyorum” dedi.
Cezaevi önünde açıklama yapan Aygül’ün avukatı Burhan Aksoy, cezanın basın ve ifade özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik olduğunu ifade ederek, “Müvekkilim adli para cezasını ödemeyerek ve seçenek yaptırımları kabul etmeyerek bu cezayı teşhir etmek için bu kararı aldı. 1500 TL adli para cezası 75 gün hapis cezasına tekabül ediyor. Ödenmesi durumunda tahliye işlemi gerçekleşecek. Ödeme zamanı ve dolayısıyla hapis cezasının ne kadar süreceği müvekkilimin vereceği karara bağlıdır” dedi.
Gazetecilerin adliye mesaileri
Aygül cezaevine girerken, bölgede gazetecilerle ilgili soruşturma ve davalar da devam ediyor. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın PKK yapılanmalarına yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında, 8 Haziran’da gözaltına alınan 20 gazeteciden tutuklanan 16’sı ile ilgili hukuki süreç devam ediyor. Aylık tutuklama incelemesi yapılan 16 gazeteci hakkında, avukatların tahliye talebini kabul etmeyen mahkemece tutukluluğun devamına karar verildi. Bunun üzerine avukatlar Anayasa Mahkemesine başvurmaya karar verdi.
Bitlis Belediyesi Basın Birimi’nde çalışırken, belediyeye kayyum atanmasının ardından ihraç edilen gazeteci Uğur Yılmaz’ın, 2015 yılında yargılandığı davada, “örgüt propagandası” suçundan aldığı 10 aylık ceza Yargıtay tarafından onandı.
Van’da 2020 yılında iki kişinin helikopterden atıldığı iddialarına ilişkin bir kez daha dava açıldı. Bu kez bu haber nedeniyle gözaltına alınan gazetecilerle haber yapan basın kuruluşları davalık oldu.
“Gazetecilere gözaltı talimatı aynı yerden” başlıklı haber nedeniyle Mezopotamya Ajansı’nın imtiyaz sahibi Ferhat Çelik ile haberi paylaşan Jiyan internet sitesinin imtiyaz sahibi İdris Yayla hakkında dava açıldı.
İddianamede, soruşturma ve gözaltı kararı veren savcının isminin haberde açık olarak verilmesi davaya dayanak gösterildi. İddianamede, “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme” suçunun işlendiği iddia edildi.