Erişilebilirlik

Ukrayna'nın 4 Bölgesinde Rusya Referandumu


Ukrayna'nın doğusunda Rusya kontrolu altındaki iki ayrılıkçı bölge, bu haftanın ilerleyen günlerinde Rusya'ya katılmak için referandum yapmayı planladığını açıkladı. Ülkenin güneyindeki iki bölgeden de benzer haberler geldi.

Moskova'nın Batılı ülkelerle arasındaki gerginlikleri tırmandırabilecek bu gelişme, Rusya'nın Ukrayna'nın kuzeydoğusunda aldığı yenilgileri izliyor.

Putin ise 1962 yılındaki Küba Füze Krizi'nden bu yana Batı ve Doğu arasındaki en ciddi anlaşmazlığa yol açan ve yaklaşık yedi aydır devam eden Ukrayna savaşında atacağı yeni adımların hesabını yapıyor.

Rusya'nın desteklediği ve kendilerini halk cumhuriyetleri olarak tanımlayan Luhansk ile komşusu, 23-27 Eylül tarihlerinde referanduma gitmeyi planladıklarını bildirdi.

Donetsk lideri Denis Puşilin, Putin'e hitaben yaptığı sosyal medya paylaşımında, "En kısa zamanda, referandumdan olumlu sonuç çıkması durumunda, ki bundan hiç şüphemiz yok, Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin Rusya'nın bir parçası olarak kabul etmeyi düşünmenizi talep ediyorum" dedi.

Ukrayna'nın güneyinde bulunan ve yüzde 95'i Moskova'ya ait kuvvetlerin kontrolu altında olan Herson bölgesinde Rusya'nın atadığı yetkililer de bugün yaptıkları açıklamada referanduma gitme kararı aldıklarını bildirdi.

Ukrayna'nın Zaporijya bölgesindeki Rusya yanlısı yetkililerin de aynı adımı atmaları bekleniyor.

Medvedev: "Batı ve Kiev referandumlardan korkuyor"

Ukrayna ve ABD, referandumların yasadışı olacağını ve birçok ülkenin çıkacak sonuçları tanımayacağını bildirdi.

Rusya'nın eski Cumhurbaşkanı olan ve şu anda Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Dimitri Medvedev, referandum açıklamalarından önce, bu gibi oylamaların sonucunun değiştirilemez olduğunu ve dünyanın en büyük nükleer silah stokuna sahip olan Rusya'ya, hukuki olarak kendi toprakları kabul ettiği bölgeleri savunmak için tam yetki tanıyacağını söyledi.

Medvedev, Telegram paylaşımında, "Rus topraklarını ihlal etmek bir suçtur ve meşru müdafaa için tüm güçlerinizi kullanma yolunu açar. Bu nedenle Kiev ve Batı bu referandumlardan çok korkuyor" dedi.

Medvedev ayrıca gelecekte de hiçbir Rus liderin anayasal olarak bu referandumların sonuçlarını geri çeviremeyeceğini kaydetti.

Rus Parlamentosu'nun alt kanadı Duma'nın Başkanı Vyaçeslav Volodin, referandumlardan "evet" sonucu çıkması durumunda Duma'nın bu iki bölgenin Rusya'ya katılmasını destekleyeceğini kaydetti.

Amerika ve diğer Batılı ülkeler şimdiye kadar Ukrayna'ya Rus topraklarına saldırı düzenlemede kullanılabilecek silahlar tedarik etmeme konusunda hassas davrandı.

Medvedev'in fiili ilhakın Moskova açısından hukuki olarak ne anlama gelebileceğine ilişkin yorumu, Batı'ya gelecek için bir uyarı olarak algılandı.

Amerikalı Yetkililer Memnun Ancak Temkinli
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00

Medvedev, "Referandumlar Rusya'nın gelişim çizgisini on yıllar boyunca tamamen değiştirebilir. Sadece kendi ülkemiz için değil. Dünyanın jeopolitik değişimi, yeni bölgelerin Rusya'ya katılmasıyla birlikte geri çevrilemez hale gelir" dedi.

Rusya ve Rusya'nın desteklediği güçler, Donetsk bölgesinin yüzde 60'ını kontrol altında tutuyor. Bu durumda referandumların nasıl yapılacağı net değil. Ukrayna kuvvetleriyse Luhansk'ı Rus işgalinden geri almaya çalışıyor.

Rusya yanlısı yetkililer, referandumların elektronik olarak yapılacağını açıklamıştı.

Referandumların yapılmasının planlandığı tarih, Rusya'nın Kırım Yarımadası'nı ilhakından 8 yıl sonrasına denk gelebilir.

Referandumlara ilişkin açıklama, Ukrayna'nın Luhansk bölgesindeki Bilohorivka köyünü geri aldığını bildirmesinden ve şu ana kadar tamamen Rus işgali altında olan bölgenin tamamını geri almaya hazırlanmasından sonra geldi.

Sosyal medyada paylaşılan ancak doğrulanmayan görüntüler, Ukrayna kuvvetlerinin Lisiçansk kentine 10 kilometre uzaklıktaki Bilohorivka köyüne girdiğini gösteriyor. Köy, haftalar süren çatışmalardan sonra Temmuz ayında Ruslar'ın kontroluna girmişti.

Luhansk Valisi Serhiy Hayday, "Her santimetre için savaşılacak. Düşman savunmasını hazırlıyor. Elimizi kolumuzu sallayarak bölgeye giremeyeceğiz" dedi.

Rusya, Luhansk ve Donetsk bölgelerinin tamamını kontrolu altına almayı, "özel askeri operasyon" olarak tanımladığı savaşın ana hedeflerinden biri olarak belirlemişti.

Ukrayna askerleri, kuzeydoğudaki Harkiv bölgesindeki Rus kuvvetlerini püskürttükten sonra Luhansk'a ilerlemeye başladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, dün gece geç saatlerde yaptığı açıklamada, "İşgalciler açık bir panik içinde" dedi ve işgalden kurtarılan bölgelerdeki "hıza" odaklandığını belirtti.

Zelenski, hızdan kastını, "Askerlerimizin ilerleyiş hızı. Normal hayatı yeniden inşa etme hızı" olarak tanımladı.

Zelenski ayrıca yarın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na hitaben videokoferans aracılığıyla yapacağı konuşmada ülkelere silah ve yardım sevkiyatlarını hızlandırma çağrısında bulunabileceğini söyledi.

Reuters haber ajansı, Rusya ve Ukrayna tarafından çatışma alanlarındaki duruma ilişkin yapılan açıklamaları bağımsız kaynaklardan doğrulayamadı.

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG