İran'da İstihbarat Bakanı ve Genelkurmay Başkanı'nın muhaliflere yönelik tehditleri yinelemesine rağmen protestocular, bugün de sokaklarda eylemlerine devam etti.
Öte yandan İran Devrim Muhafızları'ndan üst düzey bir yetkili, herhangi bir kanıt sunmadan, hipersonik füze "elde etmeyi başardıklarını" iddia etti.
16 Eylül'de 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ahlak polisi nezaretinde tutulmasından sonra hayatını kaybetmesi üzerin patlak veren gösteriler, 1979 İran İslam Devrimi'nden bu yana ülkedeki dini yönetimin karşılaştığı en büyük direnişlerden biri.
54 gündür İran'daki gösterileri izleyen İnsan Hakları Aktivistleri örgütü, şimdiye kadar gösterilerde 328 kişinin hayatını kaybettiğini, 14 bin 825 kişinin tutuklandığını bildirdi.
İran devlet medyası, güvenlik güçlerinin hiç kimseyi öldürmediğini iddia ederken İran hükümeti, ölü sayısı konusunda haftalardır sessiz kalmayı sürdürüyor.
Göstericiler yeniden sokaklara dökülürken protesto eylemlerinin giderek memnuniyetsizliği daha da artan halkla, eylemleri bastırmak için daha fazla şiddete başvurabilecek güvenlik güçleri arasında döngüsel bir yüzleşmeye evrilebileceği düşünülüyor.
Hükümetin interneti engelleme girişimlerine rağmen İran'dan gelen video görüntüleri, Tahran ve diğer kentlerde düzenlenen eylemleri gösteriyor. İsfahan'da göz yaşartıcı gaz bulutlarının havayı kapladığı, dini lider Ayetullah Ali Hamaney'e yönelik "diktatöre ölüm" çığlıkları atıldığı görülüyor.
Son gösterilerde yaralanan ya da tutuklanan olup olmadığı belirsiz. İran devlet haber kuruluşu IRNA, İsfahan yakınlarında gösteriler olduğunu doğruladı. İran'ın Sistan ve Belucistan bölgelerindeki Zahidan kentinde 30 Eylül'de güvenlik güçleri en az 100 göstericiyi öldürmüştü. Bu olay, göstericilere yönelik en kanlı bastırma eylemiydi.
Hipersonik füze iddiaları
Bu arada Devrim Muhafızları Komutanı Emir Ali Hacızade, emrindeki kuvvetlerin elinde hipersonik füzeler olduğunu söyledi. Ancak Hacızade, bu iddiasını kanıtlayacak fotoğraf, video ya da başka delil sunmadı.
Devrim Muhafızları’nın geniş bir balistik füze programına sahip olduğu, ancak buna hipersonik füzelerin dahil olmadığı biliniyor. Ses hızının beş katı hızla uçabilen hipersonik füzeler yüksek hız ve manevra kabiliyetleri nedeniyle füze savunma sistemlerini tehdit edebiliyor. .
Çin ve Amerika da hipersonik füze arayışı içinde olan ülkeler. Rusya bu füzelere sahip olduğunu ve Ukrayna'da kullandığını iddia ediyor.
İranlı yetkililer, gerek göstericilere gerekse dünyanın geri kalanına yönelik tehditlerini sürdürüyor.
İran İstihbarat Bakanı İsmail Hatib, Hamaney'in kişisel internet sitesine verdiği söyleşide, Suudi Arabistan'a yönelik tehditleri de yineledi.
İran, İngiltere, İsrail ve Amerika'nın yanısıra Suudi Arabistan'ı da sosyal çalkantıları körüklemekle suçluyor.
Hatib, İran'ın "stratejik sabrının" taşabileceği uyarısı yaptı.
Hatib, "Camdan evde oturanların güçlü İran'a taş atmalarının mantıklılık sınırını aşıp aptallığın karanlığına geçmelerinden başka anlamı yoktur. Şüphesiz ki İran İslam Cumhuriyeti'nin iradesi bu ülkeleri cezalandırırsa camdan saraylar çökecek ve bu ülkeler istikrar göremeyecek" diye konuştu.
İran Ordusu Kara Kuvvetleri Komutanı General Kiyumers Haydari, "sinekler" olarak nitelediği protestoculara kendi tehditlerini yöneltti.
Haydari, "Eğer devrimci toplumun beklediği gibi bu sineklerle başa çıkılmazsa bu, devrimin yüksek liderinin iradesine kalır. Ancak göstericilerle başa çıkılması talimatı verdiği gün bu insanların bu ülkede yeri olmayacak" dedi.