Çinli yetkililerin, başkent Pekin'de COVID-19 kısıtlamalarına yönelik protesto eylemlerine katılan bazı kişiler hakkında soruşturma başlattığı belirtiliyor. Çin'in birçok kentinde polisin sokaklardaki gözle görülür varlığı ise devam ediyor.
Yetkililerin, sorguya çekmek istedikleri protestocuları nasıl belirlediği ve kaç kişiyi sorgulamayı hedefledikleri net değil.
Pandeminin üçüncü yılında enfeksiyonların yayılmasını önlemek için alınan sıkı tedbirlerin kamuoyunda yarattığı memnuniyetsizlik, Çin'de birbirinden binlerce kilometre uzaklıktaki kentlerde haftasonunda protesto eylemlerinin patlak vermesine yol açtı.
Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in 10 yıl önce iktidara gelmesinden bu yana Çin anakarasında yayılan en büyük sivil itaatsizlik dalgası olan eylemler, ülkede günlük COVID enfeksiyonlarının rekor seviyeye çıkması ve bazı kentlerin büyük bölümünde yeni kapanma önlemleri alınması üzerine başladı.
Çinli bir sağlık yetkilisi, COVID kısıtlamalarıyla ilgili şikayetlerin, kısıtlamaların uygulanmasına yönelik herhangi bir esneklik olmamasından kaynaklandığını söyledi.
Çin'in güneyinde yer alan ve ülke ekonomisinin lokomotif kentlerinden biri olan Guangdong'da yetkililer, COVID vakalarıyla yakın temasta bulunanların evde karantinada kalmasına izin verileceğini açıkladı. Açıklama, sağlık yetkililerinin daha hedefe odaklı önlemler alınması çağrısı sonrasında yapıldı.
Kendini dünyanın geri kalanından tecrit etmesine, sık test uygulaması ve uzun süreli tecrit gibi önlemlere uyması için halktan büyük fedakarlıklar talep etmesine rağmen Çin'de COVID vakalarında artış görülüyor.
Kapanma önlemleri, Çin ekonomisinin son yıllarda karşılaştığı en keskin yavaşlama süreçlerinden birine girmesine neden oldu. Küresel tedarik zincirleri sekteye uğrarken mali piyasalar çalkantılarla sarsıldı.
Çin borsaları ve Çin para birimi yuanın değeri, yatırımcıların, kamuoyu memnuniyetsizliğinin COVID kısıtlamalarının gevşetilmesine yol açabileceğine ilişkin umutlanması üzerine yükseldi.
Çin'de yaşlılar arasındaki aşılama oranlarının arttırılması planı da piyasalardaki havanın olumlu hale gelmesine katkıda bulundu.
Çin'in doğusundaki Zhejiang bölgesinin başkenti Hangzhou'dan gelen ancak Reuters'ın bağımsız kaynaklardan doğrulatamadığı video görüntüleri, yüzlerce polisin dün gece büyük bir meydanı işgal ederek insanların toplanmasını engellediğini gösteriyor.
Videolardan birinde ellerinde akıllı telefonları olan insanlardan oluşan küçük bir kalabalığın çevrelediği polisin bir kişiyi tutuklamaya çalıştığını, kalabalığın ise tutuklanmak üzere olan kişiyi kurtarmaya çalıştığı görülüyor.
Kimileriyse polisin cep telefonlarını kontrol ederek VPN (sanal özel ağ) ve protestocuların kullandığı Telegram uygulaması ve olup olmadığına baktığını söyledi. Çin'de çoğu kişinin VPN kullanması yasak. Telegram mesajlaşma uygulamasına erişim ise Çin'deki
Bazı göstericiler, sansürden ve polis gözetiminden kaçınmak için flört uygulamaları kullanıyor.
'Dış güçler'
Komünist Parti lideri Ren Zhongyi'nin torunu Ren Yi ve Sima Nan adını kullanan Yu Li gibi ünlü Çin milliyetçisi blogcular, protesto eylemlerinin 'dış güçler' tarafından körünlendiğini savunuyor.
Çinli yetkililer sık sık 'dış güçlerin' ulusal güvenliği tehdit ettiği uyarısı yapıyor ve Hong Kong'da 2019'de patlak veren demokrasi protestolarından da dış güçleri sorumlu tutuyor.
Çinli yetkililer, sıfır COVID politikasının başka ülkelerde milyonlarla ölçülen ölüm vakası sayılarının Çin'de sadece binlerle sınırlı kalmasını sağladığını savunuyor. Birçok uzman, kitlesel aşılama oranlarını yükseltmeden COVID uygulamalarını gevşetmenin geniş çaplı enfeksiyon vakalarına ve ölümlere yol açacağına, hastaneye yatış oranlarındaki artışın sağlık sistemini zorlayacağına işaret ediyor.
IMF Başkanı'ndan Çin'e "Toplu kapanma önlemlerine son verin" çağrısı
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Çin'in toplu kapanma önlemlerinden uzaklaşıp COVID-19'a yönelik daha hedefe odaklı önlemler benimsemesinin zamanının geldiğini söyledi. Çin'in COVID önlemlerine getireceği değişiklikler; yüksek enflasyon, enerji krizi ve sekteye uğrayan küresel gıda tedariki nedeniyle zor bir dönem geçiren dünya ekonomisi üzerinde bu sıkı uygulamaların oluşturduğu etkiyi hafifletebilir.
IMF Başkanı, Çin'in, "hem insanlar hem de ekonomi üzerindeki etkileri" nedeniyle, her vakayı tecrit etmeye yönelik sıkı sıfır COVID politikasına yeni bir ayar getirilmesi çağrısı yaptı.
Berlin'de konuşan Georgieva, "Kitlesel kapanma önlemlerinden uzaklaşıp kısıtlamaları son derece hedefe yönelik olarak uygulamanın önemini görüyoruz. Bu tür önlemler, ciddi ekonomik bedellere yol açmadan COVID'in yayılmasını kontrol altına alabilir" dedi.
Georgieva ayrıca Çin'i aşılama politikalarını değerlendirmeye ve "en savunmasız insanları" aşılamaya çağırdı.
Kapanma önlemleri, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'de seyahatten perakende satışlara, ekonominin her alanını olumsuz etkiledi.
IMF, Çin ekonomisinin bu yıl sadece yüzde 3,2 oranında büyüyeceğini tahmin ediyor. Bu oran, küresel ortalamanın altında.