AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahyan'a İran'ın derhal Rusya'ya desteği ve ülke içindeki baskıyı sonlandırması gerektiğini söyledi.
Borrell, Ürdün'de bölgesel bir konferans sırasında Emir Abdullahyan ile yaptığı bu görüşmenin AB-İran ilişkilerinin kötüleştiği bir sırada gerekli olduğunu söyledi.
Nükleer müzakerelere dönüleceğine dair bir işaret olmazken, Borrell AB'nin 2015 nükleer anlaşmasının canlandırılması konusunda İran'la çalışmaya devam edeceğini kaydetti.
Borrell Twitter'dan paylaştığı mesajında, "İletişim kanallarını açık tutma ve Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nı (JCPOA) Viyana Son dönemde 2015 tarihli uluslararası nükleer anlaşmayı yeniden canlandırma çabaları çıkmaza girmişti. İran, ülkedeki rejim karşıtı protesto gösterilerini sert şekilde bastırmaya çalışırken, Batı ülkeleri Rusya'nın Ukrayna ile savaşında İran'ın insansız hava araçlarını kullandığını söylüyor. Bütün bunlar İran'a yaptırımların hafifletilmesini zorlaştırıyor.
ABD, İran'la 2015 yılında varılan uluslararası nükleer anlaşmadan eski başkan Donald Trump'ın isteğiyle 2018'de çıkmıştı. Bunun ardından İran anlaşmanın dışına çıkmaya başlamıştı. Anlaşma İran'ın nükleer üretimini dizginlerken, yaptırımları hafifletmeyi içeriyordu.
İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Emir Abdullahyan'ın ülkesinin Ukrayna ile doğrudan iletişim kurarak Tahran'ın Ukrayna savaşındaki pozisyonu konusundaki yanlış anlaşmaları düzetmeye hazır olduğunu kaydettiği belirtildi.
İran, Moskova'ya insansız hava aracı tedarik ettiğini doğrulamış, ancak bunların Ukrayna savaşından önce Rusya'ya gönderildiğini söylemişti. Rusya bunları enerji santrallarını ve sivil altyapıyı hedef alarak kullandı.
Abdullahyan ayrıca Batı’nın İran'daki protestolara desteğini ve ülkesine uygulanan "gayrimeşru" olduğunu söylediği yaptırımları kınadı.
İran protestolarının ardından yeni yaptırımlar
AB ve ABD, İran'a 22 yaşındaki Kürt asıllı Mahsa Amini adlı genç kadının Eylül ayında ahlak polisi tarafından gözaltına alınmasının ardından hayatını kaybetmesinden sonra çıkan protestoları sert şekilde bastırdığı için yeni yaptırımlar uygulamıştı.
Gösteriler ,İran'daki dini rejimin 1979 İslam Devrimi'nden bu yana karşı karşıya kaldığı en büyük meydan okuma olarak değerlendiriliyor.
HRANA haber ajansına göre 502 protestocu ve 62 güvenlik görevlisi olaylar sırasında hayatını kaybetti.
Batı, nükleer görüşmelerin tıkanmasından, tüm taraflar anlaşmaya varmış gibi göründükten sonra İran'dan gelen "mantıksız talepleri" sorumlu tutuyor.
Anlaşmanın önündeki engellerden biri de beyan edilmemiş nükleer tesislerde rastlanan uranyum izleri.
Dün BM nükleer gözlemcisi Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi'nin (UAEA) yetkilileri yarı resmi ISNA haber ajansına yaptıkları açıklamada, İran'ın nükleer enerji kurumunun başkanı ile görüştükten sonra geri döndüklerini belirtti.
İranlı bir yetkili IRNA haber ajansına bugün yaptığı açıklamada, İran'ın nükleer müzakerecisi Ali Bagheri Kani'nin ve AB nükleer koordinatörü Enrique Mora'nın da bugünkü toplantıya katıldıklarını bildirdi.