Almanya’da seçim sonuçlarına göre, çeşitli partilerden Türkiye kökenli siyasetçiler de milletvekili olarak meclise girmeyi başardı. 2021 seçimlerine kıyasla Türk kökenli milletvekillerinin sayısı bir kişi artarak 19’a ulaştı.
Sosyal Demokrat Parti‘den (SPD) 7, Sol Parti‘den (Die Linke) 7, Hristiyan Demokrat Parti‘den (CDU) 2, Yeşiller‘den (Grüne) 2, Hristiyan Sosyal Birlik Partisi‘nden (CSU) bir Türkiye kökenli milletvekili meclise girdi.
CDU'dan Serap Güler ve Tijen Ataoğlu, CSU'dan Hülya Düber, SPD'den Aydan Özoğuz, Hakan Demir, Metin Hakverdi, Macit Karaahmetoğlu, Mahmut Özdemir, Derya Türk Nachbaur ve Serdar Yüksel 630 üyeli parlamentoya seçilen isimler oldu.
Yeşiller'den Ayşe Asar ve Filiz Polat meclise girmeyi başardı. Sol Parti'den ise Gökay Akbulut, Ateş Gürpınar, Ferat Koçak, Cansın Köktürk, Cansu Özdemir, Cem Hamit İnce ve Mirze Edis Federal Meclis'e girmeye hak kazandı.
Federal seçimler sonrasında görev alan Türkiye kökenli siyasetçiler arasında tecrübeli isimlerin yanısıra yeni yüzler de dikkat çekiyor. Hamburg’dan tekrar Federal Meclis’e seçilmeyi başaran deneyimli siyasetçi SPD’li Aydan Özoğuz, önceki dönemde üçlü koalisyon hükümeti sırasında Federal Meclis Başkan Vekilliği görevini üstlenmişti. Duisburg doğumlu Mahmut Özdemir ise son hükümet döneminde Federal İçişleri Bakanlığı’nda müsteşar olarak görev yapmıştı.
Federal Meclis’e ilk defa seçilen isimlerden biri de Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Parlamentosu'nda 2010 yılından beri milletvekilliği yapan Serdar Yüksel oldu. Türkiye kökenli nüfusun yoğun yaşadığı Kuzey Ren-Vestfalya bölgesini temsil eden Yüksel, 14 yıllık eyalet siyaseti kariyerinin ardından federal politikaya adım attı.
Türkiye kökenli çok sayıda politikacının yer aldığı Sol Parti’den daha önce Federal Meclis’te yer alan Gökay Akbulut ve Nils Ateş Gürpınar yeniden seçilmeyi başardı. 2011 yılından beri Hamburg Eyalet Meclisi'nde milletvekili olarak görev yapan Cansu Özdemir ve 2021'den beri Berlin Eyalet Parlamentosu üyesi olan Ferat Ali Koçak da ilk kez Federal Meclis’e geçti.
Son haftalarda Sol Parti’nin kararsız seçmenleri harekete geçirme başarısı sayesinde Cem Hamit İnce, Cansın Koktürk ve Edis Mirze de ilk kez Federal Meclis’e seçildi. Böylelikle Almanya’daki Türkiye kökenli siyasi temsil, hem deneyimli siyasetçilerin yeniden görev almalarıyla hem de genç politikacıların meclise girmesiyle daha çeşitli hale geldi.
Cem Özdemir artık mecliste değil
Buna karşılık uzun yıllardır Alman Meclisi’nde yer alan bazı Türkiye kökenli siyasetçiler yeni parlamentoda yer almayacak. 1994 yılında meclise giren ve en kıdemli Türkiye kökenli siyasetçi olan, Yeşiller partili Cem Özdemir, doğduğu yer olan Baden-Württemberg'de eyalet başbakanlığı için yarışmak istediğinden federal meclise yeniden aday olmadı. Yeşiller‘i mecliste 26 yıl temsil eden ve son yıllarda Aile Bakanlığı'nda müsteşar olarak görev yapan Ekin Deligöz de siyasete veda etme kararı aldı. Partinin sol kanadından Canan Bayram ise Yeşiller'in sığınmacı politikalarındaki değişimi protesto amacıyla, aktif siyasetten çekildi. 2021 seçimlerinde SPD'den meclise giren Cansel Kızıltepe ise Berlin Eyaleti
Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı görevine geçtiğinden federal meclise veda etti.
Göçmen siyasetçi oranı yüzde 11,4
Almanya'da göçmen kökenli nüfusun oranı sürekli yükselirken, Federal Meclis ve eyalet parlamentolarındaki temsiliyetleri hala yetersiz kalıyor.
Seçim öncesinde, saygın Robert Bosch Vakfı tarafından yayımlanan bir araştırmaya göre, göçmen kökenli milletvekillerinin oranı son 30 yılda hem federal hem de eyalet düzeyinde düzenli olarak artış gösterdi. Buna karşın Almanya‘nın genel nüfusunda göçmen kökenlilerin oranı yaklaşık yüzde 30'a ulaşmışken, Federal Meclis’te bu oran yüzde 11,4 seviyesinde kaldı. Son mecliste toplam 736 milletvekilinden yalnızca 84'ü göçmen kökenliydi. Eyalet parlamentolarında ise durum daha da dikkat çekici. Burada göçmen kökenli milletvekillerinin oranı yalnızca yüzde 7,3 düzeyinde bulunuyor. Bu veriler, siyasi temsil açısından Almanya’daki göçmen kökenli nüfusun karşılaştığı zorlukları açıkça ortaya koyuyor. Verilere göre, Almanya'daki seçmenlerin 7 milyon 100 bini göç geçmişine sahip; Türkiye kökenli seçmenlerin sayısı ise yaklaşık 982 bin olarak belirtiliyor.
Forum