Erişilebilirlik

Ukrayna Karşı Harekata Hazırlanıyor


Aylardır savunma yapan Ukrayna askerleri, Rus taarruzlarının sekteye uğradığının görüldüğü bu dönemde yakında karşı saldırıya geçmeye hazırlanıyor. Bununla birlikte Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, silah tedariki hızlanmadığı takdirde savaşın yıllarca sürebileceği uyarısında bulundu.

Ukrayna ordusundan bugün erken saatlerde yapılan açıklamada, önceki 24 saat içinde Liman, Avdiivka, Mariinka ve Şahterske kasabalarına saldırı girişiminde bulunan ancak başarısız olan 1020 Rus askerinin öldürüldüğü bildirildi. Rusya'nın ana hedefiyse madencilik kasabası Bahmut.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı açıklamasında, "Düşman, Bahmut saldırısına son vermedi" denildi.

Ukrayna'nın doğusundaki kontrol alanını genişletmeye çalışan Rus kuvvetleri aylardır Bahmut'u almaya çalışıyor. Bahmut, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'nın en kanlı piyade savaşına sahne oluyor.

Ukrayna ordusu, Ukraynalı askerlerin son bir günde 80 Rus saldırısını püskürttüğünü bildirdi.

Rusya'dan son çatışmalara ilişkin açıklama gelmezken Reuters haber ajansı, savaş alanındaki gelişmeleri doğrulayamadı.

Ukrayna kara kuvvetlerinin komutanı Oleksandr Sirskiy, Rusya'nın kış harekatına direnen Ukrayna kuvvetlerinin yakında karşı harekata başlayacağını söyledi.

Oleksandr Sirskiy, Ukrayna'nın doğu ve güneyindeki Rus saldırılarının ön saflarında yer alan paralı asker grubu Wagner'in "ciddi güç kaybettiğini" kaydetti.

Sirskiy, "Çok yakında geçmişte Kiev, Harkiv, Balakliya ve Kupiansk'ta yaptığımız gibi bu fırsatı değerlendireceğiz" dedi.

Moskova'dan Rus kuvvetlerinin Bahmut'ta ivme kaybettiğiyle ilgili iddialara herhangi bir yanıt gelmedi. Ancak Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin'in son günlerde Ukrayna'nın planladığı karşı harekatla ilgili uyarılarda bulunduğu biliniyor.

Bahmut'un kuzeyindeki cephe yakınında bulunan Reuters muhabirleri, bölgedeki Rus taarruzunun geri çekilmeye başladığı iddialarıyla örtüşen işaretler gördü. Bahmut'un kuzey çeperindeki Soledar'ın batısında Ukrayna'nın elinde bulunan bir köyde Rus bombardımanının yoğunluğunun iki gün öncesine kıyasla gözle görülür şekilde hafiflediği kaydediliyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski ise Avrupa'nın silah tedarikini arttırıp hızlandırması gerektiğini söyledi ve bir kez daha uzun menzilli füze, mühimmat, modern savaş uçağı ile Rusya'ya ilave yaptırımlar uygulanması talebinde bulundu.

Zelenski dün bir trenden Avrupa Birliği liderlerine hitaben yaptığı konuşmasında, "Eğer Avrupa beklerse bu bela yeniden örgütlenebilir ve yıllarca sürecek bir savaşa hazırlanabilir" ifadesini kullandı.

Avrupa Birliği zirvesinde liderler, önümüzdeki yıl boyunca Ukrayna'ya bir milyon topçu mermisi göndermeyi öngören ve AB Dışişleri Bakanları'nın Pazartesi günü üzerinde anlaştığı planı onayladı.

Rusya'nın Bahmut'taki saldırıları azaltması, askerlerini ve kaynaklarını başka bölgelere aktardığı anlamına gelebilir.

İngiltere'den dün yapılan açıklamada, Rus askerlerinin bu ay kuzeyde bazı kazanımlar elde ettiği, Kreminna kasabasına uzanan bölgelerin kontrolunu yeniden ele geçirdiği, güneyde de yoğun çatışmaların olduğu bildirildi.

Bu değerlendirmeye katılan Ukraynalı askeri uzman Oleh Jdanov da Rusya'nın Bahmut saldırılarının hafiflediğini ve odağını güneye, Avdiivka kasabasına çevirdiğini söyledi.

Jdanov, Rus askerlerinin Harkiv ve Luhansk bölgeleriyle Zaporijya ve güneyde Herson bölgelerinde daha aktif hale geldiğini kaydetti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski ise dün ön saflardaki bölgelere düzenlediği turuna devam etti. Bahmut yakınlarında askerlerle görüşen Zelenski, ertesi gün de Herson'u ziyaret etti.

"Üç Ukraynalı kadın Rus füze saldırısında öldü"

Ukraynalı yetkililer, sivillerin gıda, ısınma, su ve elektrik erişimi gibi ihtiyaçlarını gidermeleri için hükümet tarafından kurulan ve "yenilmezlik noktası" adı verilen bir merkeze Rusya'nın füze atması sonucu en az üç kadının hayatını kaybettiğini bildirdi.

Yetkililer, gece saatlerinde dört sivilin daha öldüğünü söyledi. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada bu sivillerden ikisinin, Rusya'nın Ukrayna'nın kuzeyindeki Sumi bölgesine düzenlediği yoğun topçu saldırısında hayatını kaybettiği bildirildi.

Sumi bölgesinde bir idari bina, bir okul binası ve konutların hasar gördüğü açıklandı.

Ukrayna Hava Kuvvetleri, Sumi bölgesindeki birkaç köy ve kasabanın füze, İHA ve diğer silahlarla saldırıya uğradığını bildirdi.

Gece füze saldırısına uğrayan yenilmezlik noktası, doğudaki Donetsk bölgesindeki Kostiantinivka kentinde bulunuyordu.

Kostiantinivka'daki acil durum yetkilileri tarafından yayınlanan fotoğraflar, tek katlı merkezde ağır hasar olduğunu gösteriyor.

Ölen üç kadından birinin Bahmut'tan geldiği, saldırıda iki erkeğin de yaralandığı kaydedildi.

Yetkililer, üç kadının cesedinin enkaz altından çıkarıldığını, bir kişininse sağ olarak kurtarıldığını açıkladı

Ukrayna'nın doğusundaki Çasiv Yar ve güneydeki Herson'da iki kişinin daha öldüğü de bildirildi.

Rusya, son saldırılara ilişkin açıklama yapmadı. Reuters haber ajansıysa saldırılarla ilgili verileri doğrulatamadı.

"Ukrayna'daki zayıflatılmış uranyum içeren mermiler on yıllar boyunca toprağa ve insan nüfusuna zarar verebilir"

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ukrayna'da zayıflatılmış uranyumlu topçu mermisi kullanımının Ukrayna askerlerine, genel nüfusa ve ülkenin tarım sektörüne on yıllar, hatta yüz yıllar boyunca zarar verebileceği kaydedildi.

Rusya, bu hafta başında İngiltere'nin Ukrayna'ya zayıflatılmış uranyum içeren topçu mermisi gönderme planını öfkeyle karşılamıştı.

İngiltere, bu mühimmatın konvansiyonel olduğunu kaydediyor. Ancak Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, bu kararın, NATO üyelerinin Kiev'e "nükleer bileşenli" silah gönderdiğini gösterdiğini söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı Nükleer, Biyolojik ve Kimyasal Koruma Kuvvetleri Başkanı Igor Kirillov, bugün yaptığı açıklamada, "Batı, zayıflatılmış uranyum içerikli mühimmat kullanımının olumsuz sonuçlar doğuracağının farkında" dedi.

Kirillov, Amerika ve müttefiklerinin Balkanlar'da ve Irak'taki zayıflatılmış uranyumlu mühimmat kullanımına ilişkin verilerin yerel nüfus ve çevre üzerindeki ciddi ve kalıcı etkilerini gözler önüne serdiğini kaydetti ve Ukrayna tarım sektörü "gelecekte on yıllar hatta yüz yıllar boyunca bedel ödeyebilir" dedi.

Uluslararası Uranyum Silahlarını Yasaklama Koalisyonu gibi zayıflatılmış uranyumlu mühimmat kullanımına karşı çıkan kurumlar, bu silahlardan çıkan tozun solunum yoluyla akciğerlere ve iç organlara yerleşebileceğini, hedefine isabet etmeyen mühimmatında yeraltı suları ve toprağı zehirleyeceğini kaydediyor.

Amerika ve İngiltere, zayıflatılmış uranyum kullanımının modern zırhlı tankları imha etmede etkili olduğunu söylüyor. İngiltere, sağlığı bozacak miktarda zayıflatılmış uranyum tozu solumanın zor olduğunu bildiriyor.

Rusya Savunma Bakanlığı ise bu iddialara verdiği yanıtında, tungsten bazlı mühimmata kıyasla zayıflatılmış uranyumlu mühimmat kullanımının savaş alanında "hiçbir ciddi avantaj sağlamadığını" belirtti.

İngiliz bilim akademisi Royal Society, 2002 yılında yayınladığı raporunda, zayıflatılmış uranyum içeren mühimmat kullanımının savaş alanındaki çoğu asker ve çatışma bölgelerinde yaşayan siviller için böbrek ve diğer iç organlara zarar verme riskinin çok düşük olduğunu kaydetmişti.

Koalisyon'a göre Rusya da zayıflatılmış uranyumlu mühimmat imal eden yaklaşık 20 ülke arasında bulunuyor.

XS
SM
MD
LG