Erişilebilirlik

Kıbrıslı Türk ve Rum liderler yeni sınır kapısı açılmasını görüştü


Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis ve Kıbrıslı Türk lider Ersin Tatar dün adadaki tampon bölgede biraraya geldi- 20 Ocak 2025.
Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis ve Kıbrıslı Türk lider Ersin Tatar dün adadaki tampon bölgede biraraya geldi- 20 Ocak 2025.

Kıbrıslı Türk ve Rum liderler, halkın talebini karşılamak üzere adayı bölen 1974 ateşkes hattı boyunca daha fazla geçiş noktası açılmasını desteklediklerini ve bu hedef doğrultusunda Birleşmiş Milletler (BM) ile birlikte çalışacaklarını bildirdi.

Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis ve Kıbrıslı Türk lider Ersin Tatar, bölünmüş başkent Lefkoşa'da Pazartesi günü BM'nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda yeni kontrol noktalarının modalitelerini tartıştı.

Ancak liderler adada doğu-batı yönünde uzanan ateşkes hattı üzerinde yeni sınır geçişi duyurmadı ve anlaşmazlıkların devam ettiğinin altı çizildi.

Her iki lider adına BM tarafından yapılan açıklamada, “Her iki lider de yeni geçiş noktalarının açılmasının insanlar arası temasları teşvik etmek, ekonomik bağları güçlendirmek ve güven inşa etmek için kritik önem taşıdığına inanıyor” denildi.

Kıbrıslı Türk ve Rum liderler dün adadaki tampon bölgede BM Kıbrıs temsilcisi Colin Stewart'ın da katılımıyla toplandı- 20 Ocak 2025.
Kıbrıslı Türk ve Rum liderler dün adadaki tampon bölgede BM Kıbrıs temsilcisi Colin Stewart'ın da katılımıyla toplandı- 20 Ocak 2025.

Açıklamada liderler arasında ilerleyen günlerde bir toplantı daha yapılacağı belirtildi.

Hristodulidis, daha sonra yaptığı açıklamada, “Sayın Tatar hazır olduğunda biraraya geleceğiz” dedi.

Rum lider Hristodulidis, yeni kontrol noktalarının yanısıra geçmişte yaşanan şiddet olaylarıyla ilgilenecek bir hakikat komisyonunun kurulmasını da içeren sekiz maddelik bir güven arttırıcı plan hazırladığını söyledi.

Pazartesi günü yapılan toplantı, 180 kilometrelik ateşkes hattı boyunca her gün binlerce kişi tarafından kullanılan dokuz geçiş noktasına ek olarak nerede ve kaç kontrol noktası açılması gerektiğine odaklanan yardımcıların aylar süren müzakerelerinin ardından gerçekleşti.

Her yıl 1 milyondan fazla insanın iş, eğitim ya da kişisel nedenlerle sınır geçiş noktalarından geçtiği tahmin ediliyor. Neredeyse 30 yıllık izolasyonun ardından Nisan 2003'te ilk yaya geçişinin açılmasından bu yana bağlar daha da sıkılaşmıştı.

Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk siyasi partiler liderlere sınır kapıları konusunda defalarca anlaşma çağrısında bulunmuştu. Siviller de birkaç metrelik sınırı geçmenin bir saate kadar sürebildiği yoğun bir gün olan Cuma günü kendi çağrılarını dile getirdi.

Bir barış aktivisti olan Androulla Shati, “İnsanlar her iki tarafta da olmak istiyor ve bizi durdurmak için yapabilecekleri hiçbir şey yok” dedi.

Kıbrıs, yıllarca süren toplumlar arası şiddetin ardından Yunanistan'ın o dönemde iktidarda olan askeri cuntası tarafından desteklenen bir darbe girişiminin tetiklemesiyle gelen Türkiye'nin askeri müdahalesinin ardından 1974’te bölünmüştü. Adanın birleşmesine yönelik barış görüşmeleri 2017 ortalarında çökmüştü.

Forum

XS
SM
MD
LG