Kıbrıslı liderlerin 20 Ocak’ta biraraya gelerek adada yeni geçiş noktalarının açılmasını görüşecekleri bildirildi.
Kıbrıslı Rumları ve Türkleri ayıran 180 kilometrelik ateşkes hattı boyunca dokuz geçiş noktası bulunuyor. Her gün binlerce kişi bu geçiş noktalarını kullanıyor. Geçiş noktalarında uzun kuyruklar oluşuyor ve trafik sıkışıyor.
Kıbrıs Rum yönetimi hükümet sözcüsü Konstantinos Letymbiotis devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, “Bu toplantıya yapıcı bir tutumla gidiyoruz ve aynı samimi iradenin diğer tarafça da gösterilerek yeni geçiş noktalarının açılması hedefine ulaşılmasını umuyoruz” dedi.
20 Ocak’ta görüşmelerin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis ile KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar arasında yapılması bekleniyor.
Bir BM sözcüsü Reuters'e yaptığı açıklamada, görüşmelerin başkent Lefkoşa'da iki taraf arasında yer alan tampon bölgede BM'nin adadaki elçisinin evinde yapılacağını doğruladı.
Geçtiğimiz ay 13 Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk siyasi parti, taraflar arasında daha fazla güven inşasını teşvik etmek için daha fazla geçiş noktası çağrısını onaylamıştı.
Taraflar aylardır, artık askeri olan bölgeleri kesen ve ordunun onayını gerektiren yeni kontrol noktalarının açılmasına ilişkin usulleri tartışıyor.
Bu arada Birleşmiş Milletler (BM), dünyanın en uzun süredir devam eden anlaşmazlıklarından biri olan Kıbrıs sorununu çözmek için resmi görüşmeleri yeniden başlatma umuduyla bahar başında tüm taraflarla biraraya gelmeye hazırlanıyor. Son olarak Dışişleri Bakanı Hakan Fidan bu hafta KKTC’de temaslarda bulunmuş ve Rum liderleri adada bir çözüm için cesur olmaya çağırmıştı.
Kıbrıslı Rumlar, adanın bölünmüşlüğünü resmileştirecek ve adada kalıcı bir Türk askeri varlığı tehdidi olarak gördükleri iki devletli çözüm içeren bir anlaşmayı desteklemiyor.
Kıbrıslı Rum yetkililer, en son 2017'de İsviçre’nin Crans-Montana kasabasında yapılan görüşmelerin, Türkiye'nin 35 bin civarında olduğu tahmin edilen askerlerinin en azından bir kısmını adanın kuzeyinde kalıcı olarak tutma ve yeni bir barış anlaşmasına askeri müdahale hakkı ekleme ısrarı nedeniyle çöktüğünü savunuyor.
BM, Avrupa Birliği ve diğerleri Kıbrıs için iki devletli bir anlaşmayı reddederek tek yolun Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum bölgelerinden oluşan bir federasyon anlaşması olduğunu söylüyor.
Forum