Erişilebilirlik

İtalya'nın Lampedusa Adası'na son iki günde rekor sayıda düzensiz göçmen ayak bastı


Lampedusa adasi, Avrupa Birliği ülkelerine erişmeye çalışan düzensiz göçmenlerin Avrupa'da ayak bastıkları ilk noktalardan biri.
Lampedusa adasi, Avrupa Birliği ülkelerine erişmeye çalışan düzensiz göçmenlerin Avrupa'da ayak bastıkları ilk noktalardan biri.

İtalya'nın Lampedusa Adası'nın belediye başkanı, son iki günde Kuzey Afrika'dan deniz yoluyla gelen binlerce düzensiz göçmenin ayak bastığı adanın bu yükü kaldırmakta zorlandığını söyledi.

Akdeniz'de Tunus, Malta ve Sicilya arasında yer alan Lampedusa, Avrupa Birliği ülkelerine sığınmacı olarak erişmeye çalışan düzensiz göçmenlerin Avrupa'da ayak bastıkları ilk noktalardan biri.

Lampedusa Belediye Başkanı Filippo Mannino, bugün İtalyan RTL radyosuna yaptığı açıklamada, “Son 58 saat içinde Lampedusa'ya yaklaşık 7 bin kişi ayak bastı, adamız bu sığınmacılara her zaman kucak açtı” dedi.

Ancak Mannino, “Artık geriye dönüşü olmayan bir noktaya ulaştık ve ada kriz içinde. Avrupa ve İtalyan devleti hızlı bir destek operasyonuyla insanların acilen transfer edilmesi için derhal duruma müdahale etmeli” şeklinde konuştu.

Mannino, dün Adnkronos haber ajansına yaptığı açıklamada da “Hepimiz hem fiziksel hem psikolojik açıdan çok yorulduk ve tükendik, durum artık yönetilir ve sürdürülebilir olmaktan çıkıyor” dedi.

Nüfusu 6 binin biraz üzerinde olan Lampedusa'ya yönelik sığınmacı akını, geçtiğimiz yıl Ekim ayında göç sorununun üzerine gideceği vaadiyle iktidara gelen İtalyan Başbakanı Georgia Meloni'nin sağcı hükümeti için ciddi bir sorun.

Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini, Avrupa Birliği ülkelerinden yeterli destek almamalarını eleştirdi, sığınmacı akınını “savaş eylemi” ve ”sosyalist Avrupa'nın simgesi” olarak değerlendirdi.

İtalya Başbakanı Meloni, Budapeşte'de katıldığı konferansta, bir kısım yasal göçün ekonomik açıdan Avrupa'ya fayda sağlayabileceğini, ancak bunun kıtanın demografi krizine bir çözüm olamayacağını kaydetti.

Brüksel'deyse Avrupa Komisyonu, Lampedusa Adası'na daha fazla yardım etme olasılığını ele almak üzere İtalyan hükümetiyle iletişimde olunduğunu bildirdi.

Avrupa Komisyonu'ndan bir sözcü, “İtalya'ya destek olmaya hazırız ve bunu yapıyoruz” ifadesini kullandı.

Kavurucu sıcak

Lampedusa'daki rıhtımda Sicilya'ya feribotla götürülmeyi bekleyen bazı göçmenlerin sıcaktan ve güneşten korunmak için kafalarına havlu sardıkları görüldü.

Lampedusa'daki sığınmacı kabul merkezinin resmi kapasitesi sadece 400.

İspanya'dan gelen veriler de Kanarya Adaları'na sığınma talebiyle ayak basan göçmen sayısının Eylül ayının ilk iki haftasında üç kat artarak 2 bin 891'e çıktığını gösteriyor.

İspanya, Senegal'deki istikrarsızlığın sığınmacı sayısındaki artışa neden olan etkenlerden biri olduğunu kaydediyor.

Onlarca sığınmacı İtalya sahil güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Milano'daki düşünce kuruluşu İtalyan Uluslararası Siyasi Çalışmalar Enstitüsü'nden (ISPI) göç verileri analizi uzmanı Matteo Villa, Reuters'a, bu yıl İtalya'ya ayak basan sığınmacı sayısının 2016 yılındaki rekor sayıya yaklaştığını bildirdi. 2016'da İtalya'ya 180 binden fazla sığınmacı ayak basmıştı.

Matteo Villa, Lampedusa'nın özellikle baskı altında olduğunu, bunun nedeninin, son üç ayda gelen göçmen teknelerinin yüzde 90'ının İtalya'ya en yakın Afrika ülkesi olan Tunus'tan yola çıktığını söyledi. Bir başka sebep ise denizde düzensiz göçmenlerin karşısına daha az sayıda arama ve kurtarma misyonunun çıkması.

Meloni hükümeti, hayır kurumlarının kurtarma botlarının faaliyetlerini kısıtlamış, bu kurumların deniz araçlarına el koymuş, kurtarma çalışması yapmalarını yasaklamış ve göçmenleri karaya indirmeden önce daha uzun mesafe seyahat etmek zorunda bırakmıştı.

İtalya, Tunus ile ilişkileri iyileştirmeye çalışırken Temmuz ayında Avrupa Birliği, Tunus ile göçmen akınını durdurmak için anlaşma imzalamıştı. Ancak bu anlaşmanın yakın vadede etkisi olmadı.

2023 yılı başından bu yana yaklaşık 124 bin kişi sığınmacı olma amacıyla İtalya kıyılarına ayak bastı. Bu sayı, aynı zaman diliminde 2022'de İtalya'ya varan sığınmacı sayısının neredeyse iki katı.

Beş aylık bebek boğularak öldü

Dün ise ANSA ve diğer İtalyan haber ajansları, Kuzey Afrika'dan sığınmacıları taşıyan bir botun Lampedusa adası açıklarında alabora olması sonrasında yapılan kurtarma operasyonu sırasında beş aylık bir bebeğin boğularak öldüğünü bildirdi.

ANSA haber ajansı, bebeğin içinde bulunduğu botun, İtalyan sahil güvenlik birimlerinin bota ulaşmasından hemen önce alabora olduğunu, bebeğin ve ergenlik çağındaki annesinin Gineli olduğunu kaydetti.

Sığınmacıların Avrupa'ya ulaşmak üzere denize açıldığı Tunus'un Sfax kentinden yola çıktığı öğrenildi.

Tunus rotası

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü'nden sözcü Flavio Di Giacomo, “Lampedusa'da ilk kez Tunus rotası çok yoğunlaştı, Libya rotasına kıyasla kontrolü zorlaştı” dedi.

Di Giacomo, Lampedusa'ya uzanan Tunus rotasının çok daha kısa olmasının özellikle küçük botların bu rotayı almasına neden olduğunu ve kurtarma operasyonlarını zorlaştırdığını söyledi.

Tunus'ta giderek kötüleşen ekonomik ve sosyal koşullar, sığınmacı akınının artmasına yol açan etkenlerden biri.

Lampedusa'ya ayak basan sığınmacılar, kalabalığı önlemek için Sicilya adasına transfer ediliyor. Ancak sığınmacı dalgasının artması, bu transferlerin yeterince hızlı yapılamamasına yol açıyor.

ANSA, dün 1650 sığınmacının anakaraya götürüldüğünü, bugün de 3 bin 740 sığınmacının Lampedusa'dan ayrılmasının planlandığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, dün Lampedusa'daki duruma ilişkin bir soru üzerine, “Bu, sadece göçmen akınını karşılayan ülkelerin değil, Avrupa kıtasının ve Avrupa Birliği'nin sorunu” dedi.

Forum

XS
SM
MD
LG