Erişilebilirlik

“Irak-Türkiye petrol boru hattı yakında faaliyete yeniden başlayacak”


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bölgesinden Ceyhan'a uzanan Irak'ın kuzeyindeki petrol boru hattının bakım çalışmalarının ve selin neden olduğu hasar sonrasındaki tamiratların tamamlanmasıyla birlikte yakında işletime açılacağını bildirdi.

Bakan Bayraktar, petrol boru hattında yapılan incelemelerin tamamlandığını ve “teknik olarak” yakında faaliyete hazır olacağını kaydetti.

Türkiye, Uluslararası Ticaret Odası'nın verdiği tahkim kararının Ankara'nın Bağdat'ta IKBY'den 2014-2018 yılları arasında izinsiz petrol ihracatı yapılması nedeniyle tazminat ödemesine hükmetmesi sonrasında boru hattından yapılan petrol akışını, 25 Mart'ta durdurmuştu.

Türkiye daha sonra sismik olarak aktif bir bölgede bulunan ve sel nedeniyle zarar gördüğünü kaydettiği boru hattı üzerinde bakım çalışmalarına başlamıştı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, dün bakanlıkta düzenlenen basın toplantısında, petrol akışının ne zaman başlayacağına ilişkin net tarih vermedi ancak incelemelerin tamamlandığını ve raporu beklediklerini söyledi.

Irak ve Türkiye, küresel petrol arzının binde 5'ini sağlayan boru hattını yeniden faaliyete geçirmeden önce bakım ve onarım çalışmalarının tamamlanmasını bekleme konusunda anlamıştı. Bazı kaynaklara göre petrol akışının Ekim ayı başından önce başlaması beklenmiyor ve bu durumun, IKBY'nin boru hattının devre dışı kalması nedeniyle 4 milyar dolarlık ihracat kaybına yol açtığı tahmin ediliyor.

Türkiye ayrıca tahkim kararının sonucunda Irak'ın 950 milyon dolar borcu olduğunu hesapladı.
Bakan Bayraktar ayrıca Paris'teki Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nde iptal başvurusu yapacaklarını kaydetti. Irak, tahkim kararının uygulanması ve 1 milyar 500 milyon dolarlık tazminatı alması için ABD'deki bir federal mahkemede dava açmıştı.

“İki komşu ülke olarak oturup dostane bir çözüm bulmamız gerekiyor” diyen Bayraktar, hukuki açıdan Türkiye'nin çıkarlarını gözetmesi gerektiğini belirtti. Gelecekte büyük olasılıkla Türkiye'nin yeni bir davayla karşı karşıya kalabileceğini kaydeden Bayraktar, “Ancak boru hattı faaliyete geçecektir. Teknik olarak aşağı yukarı hazır ve yakında faaliyete başlayacağız” şeklinde konuştu.

Ankara, Bağdat'ın 2018'den bugüne olan döneme ilişkin ikinci tahkim davasını geri çekmesini ve tazminat ödemesi tutarının müzakere edilmesini talep ediyor. Türkiye ayrıca Erbil ve Bağdat''ın ortak bir tutuk üzerinde anlaşmasını ve süresi 2026 yılında dolacak olan boru hattı anlaşmasının devamlılığını müzakere etmesini de istiyor.

Forum

XS
SM
MD
LG