Erişilebilirlik

Freedom House’un “İnternette Özgürlükler Raporu”: "Türkiye’de son 10 yılda büyük gerileme yaşandı"


ABD merkezli Freedom House’un “İnternette Özgürlükler Raporu”na göre, geçen yıla göre Türkiye’nin internet özgürlüğü karnesinde gerileme yaşandı
ABD merkezli Freedom House’un “İnternette Özgürlükler Raporu”na göre, geçen yıla göre Türkiye’nin internet özgürlüğü karnesinde gerileme yaşandı

ABD merkezli Freedom House’un her yıl yayımladığı “İnternette Özgürlükler Raporu”na göre, Türkiye internetin özgür olmadığı ülkeler arasındaki yerini korurken, geçen yıla göre Türkiye’nin internet özgürlüğü karnesinde gerileme yaşandı.

Raporda, Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) VOA Türkçe'nin sitesine erişimi engelleme kararı da yer aldı.

Dünyada internet özgürlüğünün üst üste 13’üncü kez gerilediğinin vurgulandığı raporda, ülkelerin internet özgürlüğü sıralamasına yer verildi.

Buna göre Türkiye, internetin özgür olmadığı ülkeler listesinde, Ruanda, Azerbaycan, Sudan, Irak, Libya gibi ülkelerin gerisinde yer alıyor. Türkiye’nin sıralamada Rusya, Çin, İran, Belarus, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerle aynı kategoride bulunması dikkat çekiyor.

“Türkiye’de son 10 yılda internet özgürlüğünde büyük gerileme yaşandı”

Freedom House için “Freedom on the Net” raportörlüğü yapan Gürkan Özturan VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, son 10 yıllık dönemdeki en sert düşüşün yaşayan ülkelere bakıldığında, Türkiye’nin 15 puanlık düşüşle, 30 puan düşen Myanmar ve 19 puan düşen Rusya’nın hemen ardında Venezuela ve Uganda ile birlikte yer aldığını belirtti.

Özturan, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 29 ülkede internet özgürlüğünde bu yılki raporda gerileme tespit edildiğini belirterek, “Dünya genelinde de maalesef otoriter baskı sonucu internet özgürlüklerinde bir daralma yaşanıyor. Yayınlanan rapora göre Türkiye’de internet alanında özgürlükler 10 yıldır büyük bir gerileme yaşadı. Dünyada en fazla daralmanın yaşandığı ülkelerden birinde yaşıyoruz maalesef” değerlendirmesinde bulundu.

Geçtiğimiz yıl deprem, erişim engelleri, dezenformasyon yasasının uygulanması gibi gelişmelerin yaşandığını hatırlatan Özturan, “Türkiye’nin internet özgürlükleri açısından özgür olmayan ülkeler arasında yer alması elbette temel hak ve hürriyetler sorunudur” dedi.

Raporda, Türkiye ile ilgili internet özgürlüğü değerlendirmesinde son bir yıldır yaşanan birkaç gelişmeye dikkat çekildi.

Sosyal medya ve iletişim platformlarının Kasım 2022'de İstanbul'da meydana gelen bombalı saldırının ardından ve Şubat 2023'te yaşanan depremlerin ardından engellendiği, Mayıs 2023 genel seçimleri öncesinde yetkililerin çevrimiçi içerikleri kaldırdığı ve kullanıcılarına cezai yaptırımlar uyguladığı, Ekim 2022'de Dezenformasyon Yasası'nın yürürlüğe girdiği ve seçim döneminde bazı muhalif web sitelerinin siber saldırılara maruz kaldığı kaydedildi.

RTÜK'ün VOA Türkçe'ye erişimi engelleme kararı da raporda

Raporda sıralamayı etkileyen olaylarda, Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) Şubat 2022'de aralarında VOA Türkçe'nin de bulunduğu bazı haber sitelerine getirdiği erişim engeli kararı ve Haziran 2022'de sitelere erişimi engellemesi de yer aldı.

“İnternette Özgürlükler Raporu”nda ayrıca, şu tespitte bulunuldu:

"Hükümet büyük ölçekli medya kuruluşlarının yüzde 95'inden fazlasını kontrol ettiği için, hükümeti eleştirenler ve muhalefet liderleri görüşlerini yaymak için YouTube'u giderek daha fazla kullanmaktadır. İngiliz yayın kurumu BBC, DW, France 24 ve VOA Türkçe de YouTube kanalları açarak bağımsız bilgi kaynaklarına erişimi genişletmiştir. Son 10 yılda, engellenen veya sansüre uğrayan platformlar, hükümet engellemelerinden ve sansürden kaçınmak için sosyal medya kanalları ve mesajlaşma uygulamalarındaki kapalı devre grupların yanı sıra gönüllü habercilik ve vatandaş gazeteciliği gibi yeni medya uygulamalarını kullanmıştır."

  • 16x9 Image

    Aslı Aral

    Ankara doğumlu Aslı Aral, ODTÜ Koleji’ni bitirdikten sonra lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi İletişim ve Tasarım bölümünde, yüksek lisans eğitimini ise Londra'daki Westminster Üniversitesi'nde uluslararası gazetecilik ve yayıncılık üzerine yaptı. Mesleğe 2003 yılında Voice of America (VOA) Türkçe Servisi Ankara muhabirliğiyle başlayan Aral, 2004-2005 döneminde mezunu olduğu Bilkent Üniversitesi İletişim ve Tasarım bölümünde gazetecilik ve haber yazma dersleri verdi. 2006 yılında yabancı dil bilen muhabir sınavıyla Anadolu Ajansı'nda (AA) çalışmaya başlayan Aral, AA'da 2006-2009 yıllarında diplomasi muhabirliği yaptı. 2009 yılında AA'nın Londra Temsilcisi olarak İngiltere'ye atanan Aral, burada birçok uluslararası zirveyi, İngiltere'nin Brexit sürecini, İskoçya bağımsızlık referandumunu, Londra Olimpiyat Oyunlarını ve çok sayıda uluslararası olayı takip etti. 2017'de Türkiye'ye dönen Aral, 2021'de BM Uluslararası Göç Örgütü'ne (IOM) iletişim danışmanlığı yaptı. Aral, 2022'den bu yana ise VOA Türkçe Servisinde editörlük görevi yürütmektedir.

Forum

XS
SM
MD
LG