Erişilebilirlik

İran’da yeni bir Mahsa Amini vakası mı?: 16 yaşındaki Armita Geravand komada


İran’ın başkenti Tahran’da metroda komaya girerek hastaneye kaldırılan 16 yaşındaki Armita Geravand'ın durumunun kritik olduğu açıklandı.
İran’ın başkenti Tahran’da metroda komaya girerek hastaneye kaldırılan 16 yaşındaki Armita Geravand'ın durumunun kritik olduğu açıklandı.

İran’ın önde gelen iki insan hakları aktivisti, Tahran metrosunda başörtü kanununu ihlal ettiği gerekçesiyle görevlilerle yaşanan arbedenin ardından komaya girerek hastaneye kaldırılan 16 yaşındaki Armita Geravand'ın durumunun kritik olduğunu açıkladı.

Armita Geravand davası son derece hassas. 16 yaşındaki Geravand'ın, geçen yıl ahlak polisi nezaretindeyken komada ölümü aylarca ülke çapında protestolara yol açan 22 yaşındaki Mahsa Amini ile aynı kaderi paylaşabileceği endişeleri artıyor.

Yetkililer, hak gruplarının Geravand'ın Pazar günü İslami kıyafet kuralını uygulayan memurlarla yaşadığı arbedenin ardından komaya girdiği yönündeki iddialarını reddederken, İranlı-Kürt insan hakları grubu Hengaw, Geravand'ın olaydan sonra Tahran'daki bir hastanede çekilen baygın haldeki fotoğrafını yayınladı.

İran İçişleri Bakanlığı’ndansa olayla ilgili yorum talebine henüz yanıt gelmedi.

İran'daki aktivistlerden biri Geravand'ın davasını yakından takip etiklerini belirterek, "Hastanenin yoğun bakım ünitesinde komada ve durumu kritik. Akrabaları hastanede çok sayıda sivil giysili görevli olduğunu söyledi" dedi.

İkinci aktivist, güvenlik güçlerinin Geravand'ın ebeveynlerine, onun resmini sosyal medyada yayınlamasını veya insan hakları gruplarıyla konuşmasını yasakladığını söyledi.

Aktivistler, konunun hassasiyeti nedeniyle isimlerini gizli tutmak kaydıyla konuştu.

Devlet haber ajansı IRNA'da paylaşılan güvenlik kamerası görüntüleri, Geravand'ın ülkede zorunlu tutulan başörtüsünü takmadan iki kadın arkadaşıyla birlikte metro peronundan trene doğru yürüdüğünü gösteriyor.

Vagona bindikten sonra kızlardan birinin hemen geri adımlarla vagondan indiği ve yere eğildiği, ardından Geravand'ın yolcular tarafından baygın bir şekilde vagondan dışarı sürüklenerek çıkarıldığı görülüyor.

Reuters görüntülerin gerçekliğini henüz doğrulayamadı.

Tahran Metro İşletme Şirketi Başkanı Mesut Dorosti, IRNA'ya yaptığı açıklamada, güvenlik kamerası kayıtlarında yolcular veya şirket çalışanları arasında herhangi bir sözlü veya fiziksel sürtüşme belirtisi bulunmadığını söyledi.

İran medyasında yer alan haberlere göre, İranlı bir gazeteci Pazartesi günü Geravand'ın durumunu öğrenmek için hastaneye gittiğinde kısa süreliğine tutuklandı.

İran merkezli insan hakları grubu Dadban sosyal medyada, "İran güvenlik kurumları onun durumunun düşük tansiyondan kaynaklandığını söyledi; bu, bu tür kurumların sık sık tekrarladığı bir senaryo" dedi.

IRNA'da yayınlanan videoda anne ve babası, kızlarının metro vagonunda tansiyonunun düştüğünü, dengesini kaybettiğini ve kafasını çarptığını söyledi.

Annesi, "Sanırım kızımın tansiyonu düştü, pek emin değilim ama sanırım tansiyonunun düştüğünü söylediler" dedi. Ancak tartışma yaratmanın bir anlamı olmadığını da sözlerine ekledi.

Sosyal medyadaki hak grupları, ebeveynlerinin ifadesinin baskı altında verildiğini iddia ederek yetkililere vagon içinden görüntüleri yayınlamaları çağrısında bulundu.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock sosyal medya platformu X'te, "#İran'da genç bir kadın bir kez daha hayat mücadelesi veriyor. Sırf metroda saçını gösterdi diye. Bu dayanılmaz. #ArmitaGarawand'ın ebeveynleri kameraların önünde olmamalı, kızlarının başucunda olma hakları var" paylaşımında bulundu.

Forum

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG