Donald Trump’ın 2017’de başkan olarak resmen göreve başladığı ilk döneminin protesto edildiği, başkent Washington’da düzenlenen Kadın Yürüyüşü, sekiz yıl sonra Cumartesi yeniden toplandı.
2020 seçimlerindeki ikinci adaylık mücadelesini Joe Biden’a kaybeden Trump, geçen Kasım ayında üçüncü adaylık girişiminden zaferle çıkmıştı. Donald Trump, Pazartesi yemin edip resmen göreve başlamaya hazırlanıyor. Sekiz yıl önceki kadın gösterisini düzenleyen ilerici örgütlenmelerse, desteklerini genişletmek amacıyla bugünkü mitinglerini ‘Halk Yürüyüşü’ olarak adlandırdı.
Trump'ın 2016'daki başkanlık zaferine öfkelenen kadınlar sekiz yıl önce Washington'a akın etti ve ülkenin dört bir yanındaki kentlerde büyük mitingler düzenleyerek Kadın Yürüyüşü olarak bilinen taban hareketinin temelini oluşturdu. Sadece Washington'daki mitinge 500 bini aşkın kişi katılırken, ülke genelindeki yerel yürüyüşlere milyonlarca kişi daha katılarak ABD tarihindeki en büyük tek günlük gösterilerden birine imza attı.
Kuzey Kutbu’ndan gelen soğuk hava dalgasının etkilemesinin beklendiği Trump’ın Washington’da yapılacak pazartesi günkü yemin töreni, Kongre binasındaki kapalı alana alındı.
Cumartesi günkü yürüyüşe, sekiz yıl öncekinin yaklaşık onda biri büyüklüğünde bir kalabalığın katılması bekleniyordu. Yürüyüş ayrıca birçok ilerici seçmenin Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in seçim kaybının ardından yorgunluk, hayal kırıklığı ve umutsuzluk duyguları içinde olduğu bir dönemde gerçekleşti.
Nispeten bu sessizlik Trump'ın ilk seçim zaferine tepki olarak büyük kalabalıkların megafonlardan taleplerini haykırdığı ve pembe kedi şapkalarıyla yürüdüğü açılış mitinginde ifade ettiği öfkeden oldukça uzak olacak.
2017’deki kadın yürüyüşünü organize eden Tamika Middleton da bugün planlanan gösteride sekiz yıl önceki coşkuyu görmediğini kabul ediyor.
Hareket, nispeten başarılı geçen sekiz yıl önceki protesto yürüyüşünün ardından, yeterince çeşitlilik içermediği suçlamaları nedeniyle bölündü. Bu yıl mitingin ‘Halk Yürüyüşü’ olarak yeniden markalaşması, grubun cazibesini genişletmeyi amaçlayan bir revizyonun sonucu olarak görülüyor. Yürüyüşün; feminizm, ırksal adalet, savaş karşıtlığı ve diğer konularla ilgili temaları öne çıkaracak; çeşitli sosyal adalet örgütlerinin ev sahipliği yapacağı tartışmalarla sona ermesi planlanıyor.
Oakland Üniversitesi'nde toplumsal hareketleri araştıran sosyoloji profesörü Jo Reger, Halk Yürüyüşü'nün "tek bir şemsiye altında biraraya getirilen çok çeşitli konular" açısından sıradışı olduğunu söyledi. Reger, bu miting gibi geniş tabanlı bir sosyal adalet hareketi için, çatışan vizyonlardan kaçınmanın imkansız olduğunu ve organizatörlerin herkesin ihtiyaçlarını karşılaması için "muazzam bir baskı altında" olduğunu söyledi. Bununla birlikte Reger, bazı anlaşmazlıkların olumlu değişikliklere yol açabileceğine dikkati çekti.
Tamika Middleton, Cumartesi günkü etkinliğin amacının 2017'deki gibi büyük bir gösteri olmayacağını söyledi. Middleton’a göre miting, dikkatleri daha dar bir şekilde Trump'a odaklamak yerine daha geniş konulara, kadın ve üreme hakları, LGBT hakları, göç, iklim ve demokrasi konularına yoğunlaşacak. Middleton öncelikle hedeflerinin yürüyüşe katılan insanları daha uzun vadeli mücadeleye odaklamak olduğunu belirtti.
Forum