Gazze'deki en büyük hastane olan Şifa Hastanesi'nde mahsur kalan Filistinliler, hayatını kaybeden hastaların defnedilmesi için toplu mezar kazmaya başladı. Hastanedeki yetkililer, İsrail'in tedavi altındaki bebekler için portatif kuvöz gönderme teklifine rağmen bebeklerin tahliye edilmesi için plan yapılmadığını söyledi.
Şifa Hastanesi, Hamas militanlarının hastanenin bodrum katını karargah olarak kullandığını iddia eden İsrail kuvvetlerinin kuşatması altında.
Hamas, 650 hastayla 5 ila 7 bin sivilin mahsur kaldığını söylediği hastanede militanlarının bulunduğunu reddediyor ve hastanenin keskin nişancılarla insansız hava araçlarının sürekli saldırısına maruz kaldığını kaydediyor. Hamas'a göre üç bebek, elektrik kesintisi nedeniyle kuvözleri devre dışı kalan üç prematüre bebek dahil tedavi altındaki 40 hastanın son günlerde hastanede hayatını kaybettiğini bildirdi.
İsrail'in en yakın müttefiki Amerika dahil birçok ülke, Şifa Hastanesi'ndeki durumdan kaygılanıyor.
Gazzeli sağlık yetkililerinin sözcüsü Eşref El Kidra, hastanenin içinde 100 cesedin çürümeye başladığını ve cesetleri dışarı çıkarmanın imkansız hale geldiğini söyledi.
El Kidra, Reuters haber ajansına hastanenin içinde yaptığı telefon bağlantısında, “Cesetleri bugün Şifa tıp kompleksinin içinde kazılan toplu mezara defnetmeyi planlıyoruz. Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin koruması olmadığı için bu çok tehlikeli olacak, ancak cesetler çürümeye başladığı için başka seçeneğimiz kalmadı. Toplu mezar şu anda kazılıyor” dedi.
Üç bebeğin hayatını kaybettiği hastanenin yenidoğan ünitesinde halen 36 bebek bulunuyor. Kuvözlere elektrik verilemediği için yatakların üzerine sekizer bebeğin yan yana dizildiği ve bebeklerin ısıtılmaya çalışıldığı bildiriliyor.
İsrail ise bugün bebeklerin tahliye edilmesi için aküyle çalışan portatif kuvöz gönderme teklifinde bulundu. Ancak El Kidra, böyle bir tahliye operasyonu için şimdilik herhangi bir plan yapılmadığını söyledi.
El Kidra, “Bebeklerin başka hastaneye nakledilmesine hiçbir itirazımız yok. Mısır, Batı Şeria ya da İsrail hastaneleri olabilir. Bizi en çok bu bebeklerin hayatı ve iyiliği ilgilendiriyor” dedi.
Kuşatmanın devam ettiğini belirten El Kidra, “İsrail hastaneyi kuşatma altında tutuyor ve zaman zaman avluya ateş açıyor. Hala hareket edemiyoruz ancak bazen doktorlar hastalara bakmak için risk alıyor” şeklinde konuştu.
İsrail ise hastanenin kuşatma altında olduğunu reddediyor ve hastanenin içinde bulunanların dışarı çıkmasına izin verdiğini söylüyor. Ancak sağlık çalışanları ve yetkililer bunun doğru olmadığını, hastaneden çıkmaya çalışanların ateş altında kaldığını söylüyor. Reuters haber ajansı, hastanedeki duruma ilişkin iddiaları bağımsız kaynaklardan doğrulatamadı.
“Hastanedeki durum korkunç”
Şifa Hastanesi cerrahı Dr. Ahmed El Mokhallalati, hastane içinden Reuters'a yaptığı açıklamada, içeride çürümeye başlayan cesetlerin büyük bir risk olduğunu söyledi.
Dr. Ahmed El Mokhallalati, “Çürümeye başlayan cesetlerden her türlü enfeksiyon bulaşabilir. Bugün biraz yağmur yağdı. Durum çok korkunç, çok kötü bir koku var, kimse pencere bile açamıyor. 120 cansız bedeni gömmek için çok sayıda ekipmana ihtiyaç var. Tek bir kişinin çabasıyla ya da sadece ellerle kazmakla olacak bir iş değil. Tüm bu cesetleri gömmek saatler sürecek” dedi.
El Mokhallalati ayrıca dün doktorların oksijen desteği olmadan ameliyat yaptığını, bu nedenle anestezi kullanamadıklarını da aktardı.
İsrail ordusu dün, Gazze'de kanser tedavisi gören çocukların yattığı Rantissi Hastanesi'nin bodrum katında Hamas'ın depoladığını iddia ettiği silahların video ve fotoğraflarını yayınladı. Hamas, görüntülerin sahte olduğunu iddia etti.
Hamas'ın silahlı kanadı El Kassam Tugayları, beş günlük ateşkes karşılığında Gazze'de rehin tutulan 70 kadın ve çocuğu serbest bırakmaya hazır olduğunu bildirdi.
El Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, 50 rehineyi serbest bırakmayı teklif ettiklerini, toplamın farklı hiziplerin elindekilerle beraber 70'i bulabileceğini söyledi. İsrail ise 100 rehinenin serbest bırakılmasını talep ediyor.
Gazze'de şiddetli yağış Filistinli siviller için yeni sorunları ve korkuları beraberinde getirdi
Gazze'de bugünkü şiddetli yağış, İsrail'in haftalardır aralıksız süren bombardımanı sonrasında çoğu evsiz kalan ve çadırlarda yaşayan Filistinliler'in sorunlarına yenilerini ekledi.
Yağışların başlaması ve sel olasılığı, nüfusun yoğun olduğu Gazze'nin kanalizasyon sisteminin çökmesi ve bulaşıcı hastalıkların yayılması korkusuna yol açıyor.
Kış aylarının yağışlı ve soğuk geçtiği Gazze'de bazen sel baskınları da oluyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nden (WHO) geçen hafta yapılan açıklamada, İsrail'in hava bombardımanının sağlık sisteminde aksaklıklara yol açması, temiz suya erişimin kısıtlı ve barınakların kalabalık olması nedeniyle Gazze'de bulaşıcı hastalıkların yayılma riskinin arttığı kaydedilmişti.
Bu kaygılar bugün Cenevre'de WHO Sözcüsü Margaret Harris tarafından dile getirildi. Şiddetli yağışın sele neden olabileceğini, hasarlı kanalizasyon sisteminin yükü daha fazla kaldıramayabileceğini kaydeden Harris, “Şimdiden ishalli hastalıkların yayılmaya başladığını görüyoruz” dedi.
Normalde 2 bin ishal vakasına rastlanmasının beklendiği bir dönemde 30 binden fazla vakayla karşılaştıklarını söyleyen Harris, “Altyapı hasarı çok büyük. Temiz su sıkıntısı var. İnsanlar büyük kalabalıklar halinde birarada. Ateşkesin hemen sağlanması için yalvarmamızın nedenlerinden biri de bu” şeklinde konuştu.
Norveç Mülteci Konseyi Sözcüsü Ahmed Bayram ise yağış mevsiminin, ”askeri gerilimin tırmanmasının başlangıcından bu yana Gazze'de yaşanan en zor haftayı” beraberinde getireceğini kaydetti.
Bayram, “Şiddetli yağışlar insanların ve kurtarma ekiplerinin hareket etmesinin zorlaşacağı anlamına geliyor. Enkaz altında sağ kalanları kurtarmak ya da cenazeleri defnetmek, kesintisiz bombardıman ve yakıt sıkıntısı felaketiyle beraber daha da zor hale gelecek” şeklinde konuştu.
Gazze'deki 2 milyon 300 bin sivilin insani ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan yardım örgütleri, yağmur ve selin neden olduğu sorunlar karşısında plan yapmakta güçlük çekiyor.
Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi (UNRWA) Başkanı Juliette Touma örgütün, Gazze nüfusunun ”şu anki ihtiyaçlarını derhal” karşılamaya odaklandığını söyledi.
Gazze'deki kanalizasyon sisteminin suyu tahliye etme kapasitesinin olmadığını söyleyen Touma, az miktarda yağışın bile sokaklarda sel baskınlarına yol açtığının altını çizdi. Tauma, “Sahadaki durum o kadar vahim ki, biz kendimiz bile bir saat sonrasını zor ediyoruz” ifadesini kullandı.
Forum