Erişilebilirlik

İsrail askerleri Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde Hamas militanlarını ve silahlarını aradı


Şifa Hastanesi önünde militanlarla çatışma sonrasında hastane içine operasyon düzenleyen İsrail kuvvetleri, silah ve “terör altyapısı” bulduklarını bildirdi.
Şifa Hastanesi önünde militanlarla çatışma sonrasında hastane içine operasyon düzenleyen İsrail kuvvetleri, silah ve “terör altyapısı” bulduklarını bildirdi.

Gazze'deki en büyük hastane kompleksi olan Şifa Hastanesi'ne operasyon düzenleyen İsrail askerleri, hastane odalarında ve bodrum katında arama yaptı. Askerlerin Hamas militanı ve silah araması yaptığı operasyon, hastanenin içinde mahsur kalan binlerce sivilin durumuyla ilgili uluslararası kaygıların artmasına yol açtı.

İsrail'den yapılan açıklamada hastanenin önünde çıkan çatışmada militanları öldüren askerlerin hastanenin içinde silah ve “terör altyapısı” bulduğu bildirildi, ancak hangi silahların ele geçirildiğiyle ilgilli ayrıntı paylaşılmadı. Açıklamaya göre İsrail askerleri Şifa Hastanesi'ne girdikten sonra içeride sivillerle, hastalarla ya da hastane personeliyle herhangi bir çatışma ya da sürtüşme yaşanmadı.

İsrail kuvvetlerinin hastaneye girişini sevinçle karşılayan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, “Gazze içinde erişemeyeceğimiz yer yok. Saklanacak delik yok. Hamas katilleri için barınak yok. Hamas'ı yok edeceğiz ve rehinelerimizi geri getireceğiz. Bunlar bizim iki kutsal misyonumuz” ifadelerini kullandı.

İsrail işgali altındaki Batı Şeria'daysa Filistin Yönetimi Başbakanı Muhammed Iştiyye, “Gazze'de olanlar, İsrail'in hastanelerde tedavi görenlere karşı işlediği çok net, çok açık savaş suçudur” dedi.

Hastanenin içinden Reuters'a konuşan görgü tanıkları, İsrail askerlerinin binalar arasında arama yaptıkları sırada durumu gergin ama sakin olarak aktardı. Ara ara silah sesi duyulduğu, ancak hastane içinde herhangi bir kişinin vurulması gibi bir durum yaşanmadığı kaydedildi.

İsrail ordusu, bir askerin, üzerinde “tıbbi malzeme” ve “bebek maması” yazılı mukavva kutuların yanında durduğu fotoğrafı paylaştı. Reuters, fotoğrafın Şifa Hastanesi içinde çekildiğini doğruladı. Başka fotoğraflardaysa İsrail askerlerinin çadırların ve yatakların arasında yürüdüğü görülüyor.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “Hastaneye girmeden önce kuvvetlerimiz patlayıcı cihazlarla ve terörist bölükleriyle karşılaştı, bunu izleyen çatışmada teröristler öldürüldü” denildi.

Açıklamada ayrıca “İsrail'den kuvöz, bebek maması ve tıbbi malzeme taşıyan İsrail Savunma Kuvvetleri'ne ait tankların Şifa Hastanesi'ne ulaştığını doğrulayabiliriz. Sağlık ekiplerimiz ve Arapça konuşan askerlerimiz, bu malzemelerin ihtiyaç sahiplerine erişimini sağlamak için sahadadır” ifadelerine de yer verildi.

İsrail: "Hastanede silah ve terör altyapısı bulduk”; Hamas: “Bunlar ucuz propagandanın devamı”

Üst rütbeli İsrailli askeri bir yetkili, İsrail kuvvetlerinin hastanede “silah ve diğer terör altyapıları” bulduğunu söyledi ve ”Hamas teröristlerinin Şifa Hastanesi'ni bir terör karargahı olarak kullandıklarına ilişkin somut kanıt gördük” dedi.

Hamas ise Şifa Hastanesi'nde silah bulunduğuna ilişkin İsrail açıklamasını, “İsrail'in Gazze'deki sağlık sektörünü yok etmeyi hedefleyen suçunu haklı çıkarmak için ürettiği yalanların ve ucuz propagandanın devamı” olarak niteledi.

Şifa Hastanesi cerrahı Dr. Ahmed El Mohallalati, bu sabah Reuters'a telefonla yaptığı açıklamada, gece hastane etrafında çatışmaların sürdüğü sırada hastane personelinin saklandığını söyledi. Reuters'a göre Dr. Mohallalati'nin telefonda konuştuğu sırada arka planda “tanklardan açılan ateş sesi” duyuldu.

Dr. Mohallalati, “Büyük tanklardan biri hastanenin doğu kanadındaki ana kapıdan giriş yaptı, acil servisin hemen önüne park etti” dedi.

İsrail kuvvetlerinin hastane idaresini hastaneye girileceğine ilişkin önceden haberdar ettiğini söyleyen Dr. Mohallalati, sabah saatlerinde askerlerin kendisine sadece birkaç metre uzaklıkta olmasına rağmen ne kendisine ne de diğer hastane personeline herhangi bir talimatta bulunulduğunu belirtti.

Dr. Mohallalati, hastanenin art arda İsrail saldırılarına maruz kaldığı beş günün sonunda bir “bitiş noktasına” gelinmiş olmasının kendisini rahatlattığını, askerlerin en azından hastanenin dışında ateş etmesindense şu anda içeride olduğunu söyledi.

Hastalarının durumunun kendisini kaygılandırdığını ancak hastane kompleksindeki olası çatışmalardan endişe etmediğini söyleyen Dr. Mohallalati, İsrail'in hastanenin içinde militanların olduğuyla ilgili iddialarının “büyük bir yalan” olduğu ifadesini kullandı.

Hastaların ayakta tedavisinin yapıldığı binanın içindeki bir odanın duvarında büyük bir delik açıldığını aktaran Dr. Mohallalati, İsrailliler'in kuşatma sırasında “her türlü silahı” kullandığını ve “hastaneyi doğrudan hedef aldığını” kaydetti.

“Hastaneye operasyon kabul edilemez”

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail'in Şifa Hastanesi'ne askeri operasyon düzenlemesinin “asla kabul edilemez” olduğunu söyledi.

Cenevre'de gazetecilere konuşan WHO Başkanı, “Hastaneler savaş alanı değildir” dedi ve WHO'nun son üç gündür Gazze'deki ölü ve yaralı sayısına ilişkin hiçbir rapor almadığını kaydetti.

Öte yandan BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Cenevre'de yaptığı açıklamada İsrail'e Kerem Şalom Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye insani yardım girişine izin vermesi çağrısında bulundu. Gazze'ye yardımlar Mısır sınırındaki Refah'tan yapılıyor. Ancak Refah Sınır Kapısı'nın TIR geçişleri değil, yaya geçişleri için uygun olduğu belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ninse bugün, çatışmalara acil insani ara verilmesi ve yardım geçişlerinin sağlanması için Gazze Şeridi içinde yeterli süreliğine koridorlar açılmasına ilişkin karar tasarısını oylaması bekleniyor.

Katar himayesinde geçici ateşkes müzakereleri yapılıyor

İsrail şimdiye kadar Hamas militanlarının faydalanacağı gerekçesiyle ateşkes çağrılarını yanıtsız bıraktı. İsrail'in bu tutumu Washington tarafından da destek buluyor. Ancak çatışmalara ara verilmesi konusu, Hamas'ın elindeki bazı rehinelerin serbest bırakılması amacıyla Katar himayesinde yürütülen müzakerelerde ele alındı.

Müzakereler konusunda kendisine bilgi verilen bir yetkili, Katarlı müzakerecilerin, üç güçlük ateşkesi ve Hamas'ın 50 rehineyi serbest bırakmasını içeren bir anlaşma üzerinde çalıştıklarını söyledi. Anlaşma kapsamında İsrail'in de gözaltında tuttukları arasında bazı kadın ve çocukları serbest bırakması da yer alıyor.

Yetkili, Hamas'ın anlaşmanın taslağını kabul ettiğini ancak İsrail'in hala bazı şartları müzakere ettiğini söyledi.

Forum

XS
SM
MD
LG