Göçmenler ülkesi ABD’nin New York kenti yüzyıllardır farklı ülkelerden yeni bir hayat kurmak için gelen göçmenlere kapılarını sonuna kadar açan kentlerin başında yer aldı.
Farklı kültürlerin birarada yaşadığı New York’ta, zaman içerisinde çıkarılan yeni yasalarla birlikte, ülkede yasadışı yollarla bulunan göçmenler için bile koruyucu düzenlemeler yürürlüğe girdi.
Daha önceki yıllarda göçmen ve sığınmacılarla ilgili yürürlüğe giren bu yasalar 2023 yılında da New York’u, iltica talebiyle ABD’ye gelen sığınmacıların öncelikli yerleşimi hedefledikleri kent haline getirdi.
ABD Başkanı Joe Biden’ın “açık sınırlar” politikalarıyla, son yıllarda milyonlarca sığınmacı iltica talebiyle Meksika sınırından ABD’ye geçti. Sınır eyaleti Teksas'ın Cumhuriyetçi valisi, Biden'ın ve Demokratlar'ın politikasına tepkisinin bir yansıması olarak, otobüslerle onbinlerce sığınmacıyı New York'a göndermeye başladı. Bu durumun yıl içinde devam etmesiyle sığınmacı sorunu giderek daha da büyüdü.
New York’ta etkisini ilk olarak 2022 yılında hissettirmeye başlayan sığınmacı sorunu, 2023 yılında kentin tüm dengelerini alt üst eden bir ekonomik ve sosyal krize dönüştü.
New York ülkede yaşanan sığınmacı krizinin merkezi oldu
ABD’de ulusal bir sorun olan sığınmacı meselesinin ülke içindeki merkezi de New York kenti oldu. New York Belediye Başkanı Eric Adams, kente başlayan yoğun sığınmacı akınını bir şekilde yönetebileceğini düşünüp, Meksika üzerinden ABD’ye iltica talebiyle dünyanın birçok farklı ülkesinden gelen sığınmacılara kentin kapılarını sonuna kadar açtı.
Adams, New York’ta kişilerin kim ve nereden geldiğine bakılmaksızın eyalet yasalarına göre, “barınma hakkı” bulunduğunu, sığınmacıların kentte barınmaları, beslenmeleri, sağlıkları, eğitimleri ve birçok ihtiyaçlarının yasalar çerçevesinde hem eyalet hem de belediye bütçelerinden karşılanacağını açıkladı.
New York, Meksika üzerinden ABD’ye geçen sığınmacıların akın ettiği kentlerin başında yer aldı. Sığınmacıların birçoğu, yasalarla koruma altına alınmaları ve ayrıca kente yerleşen her sığınmacıya iş ve maddi destek sağlanacağı gibi aslı olmayan dedikoduların da yayılmasıyla birlikte kente akın etmeye başladı. New York, bir anda sayıları yüzbinlerle ifade edilen sığınmacıların akınına uğradı.
New York eyaletinin tanıdığı yasal güvenceler ve aslı olmayan dedikodular nedeniyle sığınmacı akınına uğrayan kente, Arizona ve Teksas eyaletinden otobüslerle gönderilen binlerce sığınmacı da eklenince, New York Belediyesi’nin bütçesi alt üst oldu.
Sığınmacı akını New York’taki evsiz sorununu daha da arttırdı
Binlerce sığınmacı kentteki evsizlerin yaşadığı sığınmaevlerine yerleştirildi. Evsiz sığınmaevleri tamamen dolunca New York Belediye Başkanı Eric Adams sığınmacıları parasını ödeyerek turistik otellere yerleştirme kararı aldı. Tüm çabalara rağmen yeterince federal yardım alamayan kente mülteci akınının maliyeti milyarlarca dolarlara erişti.
New York’a akın eden sığınmacılar, kente yarattıkları maddi yük dışında bürokrasinin de tıkanmasına neden oldu. Sığınmacıların yerleştikleri kentlerde, ifadelerini alıp yasal işlemlerini ve iltica taleplerini değerlendirdikten sonra mahkemeye sevklerini yapan Göçmenlik ve Gümrük Polisi’nin (ICE) New York ofisi sığınmacılar için mülakat randevularının 2032 yılının Ekim ayına kadar dolduğunu açıkladı.
New York Belediyesi, sığınmacılar için şimdiye kadar 200’den fazla barınma merkezi kurdu. Önce evsizlerin kaldığı barınaklara sığınmacılar yerleştirildi. Birçok evsiz bu nedenle barınaklarından oldu. Kentin en büyük sorunlarından biri olan “evsiz” problemi daha da arttı. New York Belediyesi, evsiz barınaklarının kapasitesi dolunca bu kez parasını ödeyerek kentin farklı semtlerinde kiraladığı otel odalarına öncelikle çocuklu sığınmacı aileleri yerleştirmeye başladı ancak bu da yeterli olmadı.
Uçak hangarlarına sığınmacılar yerleştirildi
Manhattan’daki Roosevelt Oteli, “sığınmacı karşılama merkezi” olarak kullanılmaya başladı. Bin odalı otelin tüm odalarına sığınmacılar yerleştirildi. New York kentine akın eden sığınmacılar artık belediyenin sağladığı barınma yerlerine sığmamaya başlayınca New York Belediye Başkanı Adams, sığınmacı akını yüzünden oldukça çaresiz kaldıklarını belirterek, kentteki okulların spor salonlarına da sığınmacıları yerleştireceklerini açıkladı.
Belediye Başkanı Adams, "Okulların spor salonları sığınmacılar için kullanmak isteyeceğimiz son yerlerden biri ancak bu adımı atmak zorunda kaldık” dedi. Adams’ın bu kararı öğrenci velilerinden çok büyük tepki aldı. Günlerce protesto gösterileri düzenleyen veliler, “Okullarımızı rahat bırak”, “Okullar otel değildir” sloganlarını atarak karara tepki gösterdi.
Sığınmacılar için mevcut olan acil barınacak yer sayısının yetersizliği ve çaresizlik New York Belediye Başkanı Adams’ı yeni arayışlar içine soktu. Adams bu kez kentteki ibadethanelere de sığınmacıları yerleştirme kararı aldı. Karar sonrası New York’taki 50 kadar ibadethaneye binlerce sığınmacı yerleştirildi.
Başkan Adams, kentin tüm dengelerini alt üst eden sığınmacı akını karşısında çaresiz kaldıklarını kabul edip, kentin bütçesini de olumsuz etkileyen kriz karşısında federal hükümetten maddi yardım talebinde bulunmaya başladı. Federal hükümet, kente finansal yardım sağlamaya başladı ancak bu yardımın tutarı “göle yağan bir damla” olarak yorumlandı.
Adams, federal hükümetin New York kentinde yaşanan soruna yaklaşımını, “Bu tavır hiç adil değil. New York'un bunu yaşıyor olması doğru değil. Federal hükümet bizi giderek yalnızlaştırıyor’’ sözleriyle değerlendirdi.
New York eyaleti valisi Kathy Hochul, eyalete ait bazı kamu binalarının yanısıra JFK Havaalanındaki hangarların da sığınmacılara açılacağını açıkladı. Binlerce sığınmacı hangarlara yerleştirdi.
Sığınmacılar New York’ta düş kırıklığına uğradı
Yeni bir yaşam umuduyla Meksika’dan başladıkları riskli yolculuktan sonra New York’a ulaşan sığınmacılar için de kentteki yaşadıkları deneyimler beklentilerinin oldukça altındaydı. Kente yerleşir yerleşmez iş bulma umutları azaldı. Manhattan’ın ünlü sokak ve caddelerinin kaldırımları, oyun oynayan sığınmacı çocukları ve kalacak yer bulamayan sığınmacılarla dolmaya başladı. Bazı sığınmacılar New York’ta umdukları hayatı bulamadıkları için intihar etti.
New York Belediye Başkanı Adams, kente gelen sığınmacıların bütçeye maliyetinin 2023 ve 2024 yıllarında 4,3 milyar doları aşacağını açıkladı. Federal hükümetin kendilerini yalnız bıraktığını savunan Adams, “Federal Acil Durum Dairesi (FEMA) aracılığıyla bize ulaştırılan federal yardım 40 milyon dolar. Bu miktar sığınmacı akınına uğrayan kent için komik bir rakam. 40 milyon dolarla, sığınmacıların sadece 5 günlük masraflarını karşılayabiliriz” sözleriyle tepkisini dile getirdi.
Adams, sığınmacı krizinin kente büyük bir ekonomik yük oluşturduğunu belirterek, kriz yüzünden belediyenin sağladığı bazı hizmetlerin kesintiye uğrayacağını söyledi. New York Belediye Başkanı, “Bu ulusal krizin faturası maalesef New Yorklu vergi mükelleflerinin parasıyla karşılanıyor. Belediye olarak, New York halkına verdiğimiz sosyal hizmet bütçelerinden kısıntı yapmak zorunda kaldık. Çok daha fazla kısıtlamaya gidebiliriz’’ dedi.
Sığınmacı krizi New York halkını vurdu
New York Belediye Başkanı Adams, önümüzdeki mali yılda kent bütçesinde yüzde beş oranında kısıntıya gidileceğini açıkladı. New York Belediyesi’nin 2024 mali planında yapılacak kesintinin, kent sakinlerini başta güvenlik olmak üzere birçok konuda olumsuz etkileyeceği tahmin ediliyor.
New York Belediyesi, sığınmacı krizinin sadece iki mali yılda kente yaklaşık 11 milyar dolara mal olacağı, 2025 yılında bütçe açığının 7 milyar doları aşmasının beklendiğini bildirdi. Adams, 2024 mali yılı bütçesinin 110,5 milyar dolar olduğunu ancak bütçeden yüzde beş oranında zorunlu kısıtlamaya gitmek zorunda kaldıklarını söyledi. New York Belediyesi, 2023 yılında sığınmacı krizine 1,45 milyar dolar harcandığını kaydetti.
New York Belediye Başkanı Adams, aylardır New Yorklular’ı kentin karşı karşıya olduğu zor mali durum konusunda uyardıklarını belirterek, "Bütçeyi yasanın gerektirdiği şekilde dengelemek için hizmetlerde asgari kesintiyle tasarruf sağlamak amacıyla bütçede kesintiye gitmek zorunda kaldık. Hiçbir şehir ulusal bir insani krizle büyük ölçüde tek başına başa çıkamaz’’ dedi.
New York’ta giderek artan suç oranları ve silah şiddeti gibi temel sorunların çözümü için daha fazla polisin hizmet vermesi talep edilirken, Adams’ın, 2024 yılı bütçesinde yüzde beş oranında kesintiye gitmesinin en çok kentin güvenlik sorununu etkileyeceği yorumları yapıldı.
New York Emniyet Teşkilatı (NYPD), Polis Akademisi’ne yeni polis yetiştirmek için kısıtlı sayıda aday alacağını, akademide eğitim veren dört sınıfın kapatılacağını, New York’ta görev yapacak polis sayısının binlerce polisin emekliye sevk edilmesiyle 29 bin kişiye düşürüleceğini, görevli polis sayısının 1993 yılındaki sayıyla eşitleneceğini açıkladı. Bütçe kısıntısı kararıyla birlikte, Temizlik Dairesi, park temizleme biriminin tamamen kapatıldığını ve parklar, yeşil yollar ve köprülerin yakınındaki çöp toplama hizmetlerinde azalma görüleceğini ifade etti.
Metropolitan Sanat Müzesi ve Doğa Tarihi Müzesi'nin de bulunduğu toplam 34 popüler kültür müze ve kültür kurumunun, şehrin Kültür Kurumları Dairesi’nin bütçesinin de 5,83 milyon dolar düşürülmesinden etkileneceği belirtildi. Kültür-sanat etkinliklerinin sergilendiği kurumlar ve müzelerin ziyaret saatlerinde ve personel sayısında kısıntıya gidileceği. Halk kütüphanelerinin çalışma ve personel sayısında da kısıtlamalar olacağı açıklandı.
New York’a sığınmacı taşıyan otobüslere kısıtlama getirildi
Belediye Başkanı Eric Adams, 2023 yılının son günlerinde kente yeni bir sığınmacı dalgasını önlemek amacıyla sığınmacı taşıyan otobüslere yönelik bazı kısıtlamalar açıkladı.
Adams, sığınmacıları taşıyan otobüslerin kente varışlarından 32 saat önce bildirimde bulunmalarını ve taşıdıkları sığınmacı sayısını bildirmelerini zorunlu kılan bir idari kararı yürürlüğe koyduğunu belirtti.
Belediye Başkanı Adams, yeni uygulamaya uymayan otobüs şirketlerine önce kabahat kanunlarına göre para cezaları verileceğini ve bazı durumlarda sığınmacı taşıyan otobüslere el konulabileceğini söyledi.
2023 yılının son günlerinde, New York eyalet sisteminde barınma kaydı bulunan sığınmacı sayısının 161 bin kişiyi aştığı, bu sayıya kentte yakınları ya da kendi imkanlarıyla yaşayan sığınmacı sayısının dahil olmadığı, New York’a iltica talebiyle gelen sığınmacı sayısının artık yüzbinlere ulaştığı kaydedildi.
New York’ta, 2023 yılında sığınmacı krizi nedeniyle yaşanan olumsuzlukların 2024 yılında nasıl bir sürece evrileceği, sorunların çözülüp çözülmeyeceği, kent sakinlerinin en fazla önem verdiği sorunların başında yer alıyor.
Forum