Erişilebilirlik

ABD’ye iade edilmek istemeyen WikiLeaks kurucusu Assange'ın, İngiltere’deki son hukuki mücadelesi başlıyor


WikiLeaks internet sitesinin kurucusu Assange'ın avukatları, iki Yüksek Mahkeme yargıcından yeni bir temyiz duruşması talep etti.
WikiLeaks internet sitesinin kurucusu Assange'ın avukatları, iki Yüksek Mahkeme yargıcından yeni bir temyiz duruşması talep etti.

WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın avukatları, müvekkillerinin casusluk suçlamalarıyla yüzleşmek üzere ABD'ye gönderilmesini engellemek için İngiltere’deki son yasal mücadelesine başlıyor.

52 yaşındaki Assange, ABD’ye iade edilmemek için 12 yıldır mücadele veriyor. Bu sürenin yedi yılını Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği’nde sürgünde ve son beş yılını da yüksek güvenlikli bir hapishanede geçirdi.

ABD’ye iade edilmek istemeyen WikiLeaks kurucusu Assange'ın, İngiltere’deki son hukuki mücadelesi başlıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:55 0:00

Assange'ın avukatları, iki Yüksek Mahkeme yargıcından yeni bir temyiz duruşması talep etti. Bu, Assange'ın İngiltere'deki yasal son şansını kullanması anlamına geliyor. Yargıçlar aleyhte karar verirse, Assange Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden (AİHM) iadesini engellemesini isteyebilir. Ancak destekçileri, daha AİHM’e başvuramadan Assange’ın ABD'ye giden bir uçağa bindirilebileceğinden endişe ediyor.

Bir karar çıkacak mı?

Yargıçlar Victoria Sharp ve Jeremy Johnson yarın başlayacak ve iki gün sürecek duruşmanın sonunda bir karar verebilirler, ancak kararlarını değerlendirmek ve duyurmak için birkaç hafta beklemeleri daha yüksek bir ihtimal.

Basın özgürlüğü grubu Sınır Tanımayan Gazeteciler, “Bu duruşma, iade davasının sona yaklaştığına işaret ediyor. Çünkü Yüksek Mahkeme hakimleri tarafından reddedilen bir gerekçe, İngiltere’de bir daha temyize götürülemez” dedi.

Assange destekçileri duruşmanın görüleceği her iki gün de, neogotik mimariye sahip mahkeme binasının dışında gösteri yapmayı ve duruşmanın sonunda Downing Street'teki İngiltere Başbakanlığı’na yürümeyi planlıyor.

Avustralya vatandaşı Assange, web sitesinde gizli ABD belgelerini yayınladığı gerekçesiyle 17 casusluk ve bilgisayar teknolojisini kötüye kullanma suçlamasıyla itham ediliyor. ABD'li savcılar Assange’ın, ABD Ordusu istihbarat analisti Chelsea Manning'in WikiLeaks'in daha sonra yayınladığı diplomatik mesajları ve askeri dosyaları çalmasına yardım ettiğini ve hayatları riske attığını söylüyor.

Destekçileri, ABD ordusunun Irak ve Afganistan'daki yanlışlarını ortaya çıkaran Assange’ın, ABD Anayasası’nda yapılan Birinci Değişiklik’le koruma altına alınmış olan temel bir hakkı kullandığını savunuyor. Onlara göre Assange, kamu yararına bilgilerin açığa çıkmasını sağlayan bir gazeteci. Soruşturmanın siyasi motivasyonla yürütüldüğünü ve Assange'ın ABD'de adil yargılanamayacağını savunuyor.

Assange'ın 2022’de hapishanede evlendiği avukat eşi Stella Assange, Julian Assange'ın yıllar süren tutukluluğu sırasında sağlığının kötüleştiğini söylüyor. Stella Assange geçen hafta gazetecilere yaptığı açıklamada, "Sağlığı zihinsel ve fiziksel olarak düşüşte. Hapishanede kaldığı her gün hayatı risk altında ve iade edilirse ölecek" dedi.

Assange Ekvador Büyükelçiliği'nde 7 yıl geçirdi

Assange'ın yasal sorunları 2010’da, iki kadının tecavüz ve cinsel saldırı iddiaları hakkında kendisini sorgulamak isteyen İsveç'in talebi üzerine Londra'da tutuklanmasıyla başladı.

2012’de kefaletle serbest bırakıldı ve Ekvador Büyükelçiliği'ne sığındı. Julian Assange, büyükelçilikte kaldığı yedi yıl boyunca İngiltere ve İsveç’in müdahalesinden muaftı. Ancak bu küçük diplomatik misyonda fiilen bir mahkumdu.

Gelgelelim ev sahibiyle ilişkisi nihayet bozuldu ve Assange Nisan 2019'da elçilikten tahliye edildi. İngiliz polisi 2012 yılında kefaleti ihlal ettiği için onu derhal tutukladı. İade mücadelesi boyunca Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'nde tutuldu. İsveç, aradan çok zaman geçtiği için Kasım 2019'da cinsel suç soruşturmalarını düşürdü.

Assange'ın avukatları, suçlu bulunması halinde 175 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceğini söylese de Amerikalı yetkililer cezanın muhtemelen bundan çok daha kısa olacağını belirtti.

Bir İngiltere bölge mahkemesi yargıcı, Assange'ın ABD'deki ağır cezaevi koşullarında tutulması halinde kendini öldürebileceği gerekçesiyle 2021 yılında ABD'nin iade talebini reddetmişti. Üst mahkemeler, ABD'den Assange'ın tedavisi konusunda güvence aldıktan sonra bu kararı bozdu. İngiliz hükümeti Haziran 2022'de bir iade emri imzaladı.

Bu arada Avustralya parlamentosu geçen hafta Assange'ın ülkesine dönmesine izin verilmesi çağrısında bulundu. Başbakan Anthony Albanese, "İnsanlar nerede durursa dursun, bu olay sonsuza kadar devam edemez" dedi.

Forum

XS
SM
MD
LG