Erişilebilirlik

Şeyh Sait’in torunu seçim çalışmalarını dedesinin idam edildiği yerde başlattı ve mezar sözü verdi


Saadet Partisi’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Muhammed Sabır Fırat, önce dedesi Şeyh Sait'in gömülü olduğu tahmin edilen yerde dua etti; daha sonra asıldığı meydanda seçim çalışmalarını başlattı. 
Saadet Partisi’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Muhammed Sabır Fırat, önce dedesi Şeyh Sait'in gömülü olduğu tahmin edilen yerde dua etti; daha sonra asıldığı meydanda seçim çalışmalarını başlattı. 

Aralık ayında isminin Diyarbakır’da bir bulvara verilmesi tartışma yaratan Cumhuriyet dönemi isyan liderlerinden Şeyh Sait’in adı bu kez üçüncü kuşaktan torunu Muhammed Sabır Fırat’ın büyükşehir belediye başkanlığı adaylığı ile gündemde.

Muhammed Sabır Fırat, Diyarbakır’da yerel seçimlere Gelecek Partisi ile ittifak halinde giren Saadet Partisi tarafından aday gösterildi. Fırat bugün Diyarbakır’a giderek seçim çalışmalarına başladı.

Fırat ve beraberindekiler önce Şeyh Sait ve arkadaşlarının gömülü olduğuna inanılan alanda dua etti.

Daha sonra Şeyh Sait’in ve 46 kişinin idam edildiği Dağ Kapı Meydanı’na geçen Fırat, seçim çalışmalarına başladı.

Meydanda bir açıklama yapan Fırat, Diyarbakır’ın ihtiyaçlarının iki kutup arasında sıkıştırıldığını söyledi.

Kentin yeni bir yol arayışında olduğunu dile getiren Fırat, “Bizler evsahibi olarak Diyarbakır’ı kayyumla, hendekle, baskıyla, particilikle, kavga haliyle değil; olması gerektiği gibi tarihiyle, kültürüyle, kardeşliğiyle ve samimiyetiyle yaşatma gayretinde içinde olacağız” dedi.

Şeyh Sait’in torunu seçim çalışmalarını dedesinin idam edildiği yerde başlattı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Fırat, seçilirse Şeyh Sait ve arkadaşlarının gömüldükleri alana mezar yapacağını açıkladı

Fırat seçilmesi halinde, Şeyh Sait ve arkadaşlarının gömülü olduğu alana mezarlık yapacağını söyledi; “Biz bu şehitlerin evlatları olarak, onun yolunun takipçisi olarak, şehit ve dava arkadaşlarının haksız bir şekilde esir düşen mezarlarının insani ve dini bir vecibe olan yapımı için Belediye Başkanı olarak elimizden gelen güç ve kuvvet neyse yerine getireceğiz. Bu bizim projelerimizden birisi değil. Bu bizim asli görevimizdir” diye konuştu.

Fırat daha sonra esnafı ziyaret ederek, adaylığı hakkında sohbet etti.

Dağ Kapı Meydanı’nda asılarak idam edilen Şeyh Sait ve arkadaşlarının nereye gömüldüğü bilinmiyor.

Bazı tarihçilerin tahminine göre idam edilenler, bugün bir bölümü orduevinin sınırları içerisinde kalan alana gömüldü.

Ailelerin tüm girişimlerine rağmense mezar yerleri açıklanmıyor.

İsmi idam edildikten 99 yıl sonra tartışmaların odağında

Şeyh Sait’in Türkiye gündemine gelmesi, adının Diyarbakır’da bir bulvara verilmesiyle başladı.

Kayyumla yönetilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin, Elazığ ile Silvan çevre yollarını birbirine bağlayacak bulvara, Şeyh Sait’in adını vermesi birçok kesimin tepkisine neden oldu.


MHP, Zafer Partisi, Vatan Partisi ve İYİ Parti karara en sert tepkiyi gösteren kesimler arasındaydı.

İYİ Parti karara destek veren ve aslen Diyarbakırlı olan İstanbul Milletvekili Salim Ensarioğlu’nu disipline sevk etti. Bunun üzerine önce Ensarioğlu ardından Diyarbakır’daki il ve ilçe teşkilatları istifa etti.

Gazeteci Fatih Altaylı’nın sosyal medya platformunda yayınlanan programında Şeyh Sait’le ilgili kullandığı sözlerin hakaret içerdiğinin gerekçe gösteren Diyarbakır Barosu suç duyurusunda bulundu.

Diyarbakır’daki sendika, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları da Kürtler’in değer ve hassasiyetlerine saygı gösterilmesi çağrısı yaptı.

Tartışmalara katılan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ile HÜDA–Par, Şeyh Sait’e sahip çıktı.

Forum

XS
SM
MD
LG