Erişilebilirlik

Rusya, Çin ve büyük teknoloji şirketleri neden “tık almak” için yapay kadın figürlerini kullanıyor?


Fransız pazarlama profesörü Sylvie Borau’nun araştırması, internet kullanıcılarının "kadın" botları tercih ettiğini ve onları "erkek" versiyonlarından daha insani gördüğünü ortaya koyuyor.
Fransız pazarlama profesörü Sylvie Borau’nun araştırması, internet kullanıcılarının "kadın" botları tercih ettiğini ve onları "erkek" versiyonlarından daha insani gördüğünü ortaya koyuyor.

Dezenformasyon araştırmacısı Wen-Ping Liu, Çin'in sahte sosyal medya hesapları kullanarak Tayvan'daki son seçimleri nasıl etkilemeye çalıştığıyla ilgili yürüttüğü incelemesinde, en etkili sosyal medya profillerinde alışılmadık bir durumun göze çarptığını söylüyor.

Liu’nun konuyla ilgili açıklamasına göre, bu profiller kadındı ya da en azından kadın gibi görünüyorlardı. Liu’nun incelemesinde, kadın olduğunu iddia eden sahte profillerin, erkek olduğu iddia edilen hesaplardan daha fazla etkileşim aldığı, daha fazla dikkat çektiği ve daha fazla etki elde ettiği gözlemlendi.

Tayvan Adalet Bakanlığı'nda araştırmacı olan Liu, "Kadın gibi davranmak güvenilirlik kazanmanın en kolay yolu" diyor.

İster Çin ya da Rus propaganda ajansları, ister çevrimiçi dolandırıcılar ya da yapay zekalı sohbet robotları olsun, kadın olmak avantajlı görünüyor. Teknoloji giderek daha gelişmiş hale gelse de insan beynini ‘hacklemek’, kısmen gerçek dünyadan sanala taşınan asırlık cinsiyet klişeleri sayesinde şaşırtıcı derecede kolay olabiliyor.

İnsanlar uzun zamandır nesnelere cinsiyet gibi insani özellikler atfediyor. Gemiler buna bir örnek. Bu nedenle insan benzeri özelliklerin sahte sosyal medya profillerini veya sohbet robotlarını daha çekici hale getirmesi mantıklı sayılabilir. Ancak, daha fazla sesli asistan ve yapay zeka destekli sohbet robotu pazara girdikçe, bu teknolojilerin toplumsal cinsiyet kalıplarını nasıl yansıtabileceği ve pekiştirebileceği konusundaki sorular dikkat çekmeye başladı. Erkek, kadın ve makine arasındaki çizgiler artık daha da bulanıklaşıyor.

Fransa'nın Toulouse kentinde pazarlama profesörü ve internet araştırmacısı olan Sylvie Borau, internet kullanıcılarının "kadın" botları tercih ettiğini ve onları "erkek" versiyonlarından daha insani gördüğünü ortaya koyan çalışmasında, "Biraz duygu ve sıcaklık enjekte etmek isterseniz bunu yapmanın çok kolay bir yolu bir kadının yüzünü ve sesini seçmektir" dedi.

Sylvie Borau, Associated Press'e (AP) yaptığı açıklamada, insanların kadınları erkeklerden daha sıcak, daha az tehditkâr ve daha uyumlu görme eğiliminde olduklarını söyledi. Bu arada erkekler genellikle daha yetkin olarak algılanıyor, ancak tehditkar veya düşmanca olma olasılıkları da daha yüksek. Bu nedenle birçok insan, bilinçli ya da bilinçsiz olarak, kadın gibi davranan sahte bir hesapla etkileşime girmeye daha istekli olabiliyor.

OpenAI CEO'su Sam Altman ChatGPT yapay zeka programı için yeni bir ses ararken Scarlett Johansson'a ulaşmıştı. Johansson’a göre Altman, kendisine, "Her" filmindeki sesini kullanıcıların "rahatlatıcı" bulacağını söylemişti. Johansson, Altman'ın talebini reddetmiş, OpenAI Johansson’ın "ürkütücü derecede benzer" dediği bir ses kullanınca da şirketi dava açmakla tehdit etmişti. OpenAI şimdilik yeni sesi kullanmayı durdurdu.

Kadınsı profil resimleri, özellikle de açık kıyafetler içinde kusursuz bir cilde, dolgun dudaklara ve geniş gözlere sahip kadın profilleri, birçok erkeği cezbedebilir.

Kullanıcılar ayrıca algıladıkları cinsiyete göre botlara farklı davranıyor. Sylvie Borau'nun araştırması, "kadın" sohbet botlarının "erkek" botlara göre cinsel taciz ve tehdit alma olasılığının çok daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Bot tespitinde uzmanlaşmış İsrailli teknoloji firması Cyabra tarafından Associated Press haber ajansı için yapılan 40 binden fazla profil analizine göre, kadın sosyal medya profilleri erkeklere kıyasla ortalama üç kat daha fazla görüntüleniyor. Cyabra'ya göre daha genç olduğunu iddia eden kadın profilleri en çok görüntülenenler.

Cyabra'nın raporuna göre, "Sahte bir hesap oluşturmak ve bunu bir kadın olarak sunmak, hesabın bir erkek olarak sunulmasına kıyasla daha fazla erişim elde etmesine yardımcı oluyor."

Çin ve Rusya çevrimiçin etki kampanyalarında sahte kadın profilleri kullanıyor

Çin ve Rusya gibi ülkeler tarafından yürütülen çevrimiçi etki kampanyaları, propaganda ve dezenformasyon yaymak için uzun süredir sahte kadınları kullanıyor. Bu kampanyalar genellikle insanların kadınlar hakkındaki görüşlerini istismar ediyor. Bazıları tonton büyükanne gibi görünerek bilgelik dağıtırken, diğerleri yaşlı erkeklerle siyaset konuşmaya hevesli genç, geleneksel olarak çekici kadınları taklit ediyor.

Geçtiğimiz ay haber siteleri için derecelendirme sistemi sağlayan ve dezenformasyon takibi yapan NewsGuard firmasından araştırmacılar, bazıları yapay zeka tarafından oluşturulmuş profil resimlerine sahip yüzlerce sahte hesabın Başkan Joe Biden'ı eleştirmek için kullanıldığını tespit etti. Bu olay, bazı Trump destekçilerinin "Joe Biden'a oy vermeyeceklerini" duyuran kişisel bir fotoğraf yayınlamaya başlamalarının ardından gerçekleşti.

Paylaşımların çoğu gerçek olsa da 700'den fazlası sahte hesaplardan geldi. Profillerin çoğu Illinois ya da Florida gibi eyaletlerde yaşayan genç kadınlar olduklarını iddia ediyordu. Birinin adı PatriotGal480’di. Ancak neredeyse aynı dili kullanan hesapların çoğu yapay zeka tarafından oluşturulmuş ya da diğer kullanıcılardan çalınmış profil fotoğraflarına sahipti. Sahte hesapları kimin kullandığını kesin olarak belirlenemese de de, Rusya ve Çin gibi ülkelerle bağlantılı onlarca hesap ortaya çıkarıldı.

Eski adıyla Twitter olan X, NewsGuard'ın platformla iletişime geçmesinin ardından hesapları kaldırdı.

BM’den rapor: “Robotlar Cinsiyetçi mi?”

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan bir rapor, bu kadar çok sahte hesap ve sohbet robotunun kadın olmasının daha da açık bir nedeni olduğunu öne sürdü: Bu hesapları erkekler açtı.

"Robotlar Cinsiyetçi mi?" başlıklı rapor, teknoloji endüstrilerindeki cinsiyet eşitsizliklerini inceledi ve programlama ve yapay zeka geliştirmede daha fazla çeşitliliğin, ürünlerine daha az cinsiyetçi basmakalıp tipleme yerleştirilmesine yol açabileceği sonucuna vardı.

Sylvie Borau, sohbet robotlarını mümkün olduğunca insani hale getirmeye hevesli programcılar için bunun bir ikilem yarattığı görüşünde: Bir kadın karakter seçerlerse, gerçek hayattaki kadınlar hakkında cinsiyetçi görüşleri teşvik etmiş olurlar mı?

Borau, "Bu bir kısır döngü. Yapay zekayı insanlaştırmak kadınları insanlıktan çıkarabilir" yorumunu yapıyor.

Forum

XS
SM
MD
LG