Erişilebilirlik

Teğmenler soruşturmaları devam ediyor: “Bazı teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edilecek, ihraçlar olabilir”


Kara Harp Okulu (Arşiv)
Kara Harp Okulu (Arşiv)

30 Ağustos günü Kara Harp Okulu’ndaki mezuniyet töreninin ardından program dışı olarak, 2016 yılında kaldırılan “Subay Yemini”ni okuyan, ardından da “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” diye slogan atan teğmenlerin bazıları hakkında disiplin soruşturması yürütülüyor.

Pazartesi günü yapılan kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu konuda işaret vermişti.

Neredeyse bir hafta süren sessizlik sonrası İmam Hatipliler Kurultayı’nda teğmenlere “Bu kılıçları kime çekiyorsunuz” diyerek el yükselten Erdoğan dün de “Ordumuzun disiplinine, insicamına ve itibarına gölge düşürecek her türlü girişimin karşısındayız. Ordumuz üzerinden siyasi hesap görülmesine müsaade etmeyiz. Gerekli tahkikatı çok yönlü bir şekilde yürütüyoruz. Milletimizin göz bebeği ordumuzun her daim yanındayız” demişti.

Soruşturmalar Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde yürütülüyor, ihraçlar söz konusu olabilir

VOA Türkçe’nin ulaştığı askeri bürokrasiden bir kaynak, Cumhurbaşkanı’nın da sözünü ettiği tahkikatın teğmenler mezun olduğu için Kara Harp Okulu’nda değil Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde yürütüldüğünü söyledi.

Personel başkanlığı dışında piyade, topçu, tank, kara havacılık, istihkam ve benzeri sınıf okullarında yapılacak soruşturmaların tamamlanmasından sonra dosyalar Milli Savunma Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edilecek.

Edinilen bilgilere göre, soruşturmaların teğmenlerin dosyalarına işlenecek nispeten küçük cezalarla tamamlanması planlanırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Pazar günkü İmam Hatipliler Kurultayı’nda yaptığı “Bu kılıçları kime çekiyorsunuz” çıkışı sonrası süreç değişti ve aralarında okul birincisi ve öğrenci alay komutanının da yer aldığı 30 kişinin Yüksek Disiplin Kurulu’nda ihraç edilmesi söz konusu olabilir.

Prof. Doster: “Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ sloganı muhalefetin değil Türk milletinin sloganıdır”

Önceki yıllarda Harp Akademileri Komutanlığı Stratejik Araştırmalar Enstitüsü ve Kara Harp Okulu’nda “Türk Devrim Tarihi” ve “Türk Dış Politikası dersleri veren Profesör Barış Doster, bu teğmenlerin Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edilmesinin büyük bir haksızlık olacağı kanaatinde.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Marmara Üniversitesi öğretim üyesi, “Öncelikle şu konuyu açıklığa kavuşturalım. ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ sloganı muhalefetin değil Türk milletinin sloganıdır. Stadyumlarda, meydanlarda, mezuniyet törenlerinde sıklıkla tekrarlanmıştır. Bu sloganı atanlar sadece CHP’liler değildir. MHP’liler, İYİ Partililer, Memleket Partililer, Zafer Partililer atmıyorlar mı? Elbette atıyorlar. Bana kalırsa Cumhurbaşkanı’nın bir hafta sonra çok tepki göstermesi gündem değiştirme ve mağduriyet arayışı olarak değerlendirilmeli. Ama asıl olarak bu teğmenler neden bunu atmaya gerek duydu? Bunu atmak istemeyen Türk subayı olabilir mi?” dedi.

Program dışı Subay Yemini’nin okunmasına giden süreçte neler oldu?

Geçtiğimiz yıl Tuzla Piyade Okulu’nda yapılan 10 Kasım Törenleri’nde Atatürk fotoğrafı takmayan öğrencilere tepki gösteren dört teğmen, fotoğrafı takmayan üç öğrenci ile birlikte TSK’dan ihraç edilmişti.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası FETÖ olarak tarif edilen Fetullah Gülen cemaatinin TSK’deki yapılanmasının, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden tasfiye edilmesinin ardından çeşitli tarikat ve cemaatlerin TSK içinde etkili olduğu iddia ediliyordu.

Son dönemde gözden düşen İslami tandanslı özel askeri danışmanlık şirketi SADAT’ın harp okullarına, öğrenci seçimlerine dahil olduğu da iddialar arasındaydı.

En son 26 Ağustos’ta Malazgirt Zaferi’nin 553. Yıldönümü kutlamalarında Hizbullah’la bağları olduğu savunulan İslamcı Hüda-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile birlikte Ahlat’ta fotoğraf çektirmesi tepki çekmiş, ertesi gün kuvvet komutanları anons edilmelerine rağmen sahneye çıkmamışlardı.

Emekli Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, Sözcü gazetesinden Aytunç Erkin’e verdiği röportajda mezuniyet töreni sonrası Harp Okulu Komutanı’nın çağırdığı teğmenlerden okul birincisi Ebru Eroğlu’nun “Komutanım daha önceleri de bunlar yapıldı. Ayrıca herkes bizi ‘tarikatçı-cemaatçi’ diye konuşuyor. Biz Atatürkçüyüz, hiçbir cemaat ve tarikatla alakamız olmadığını herkes gördü” dediğini aktarmıştı.

Bu yılki 30 Ağustos törenlerinde sıralı dört komutanın terfi etmesi ya da emekli olması nedeniyle son süreçte görevde olmamalarının da bu disiplin sorununu yarattığını söyleniyor.

Kara Harp Okulu Komutanı, Alay Komutanı ve Tabur Komutanı terfi ederken Kara Harp Okulu Kurmay Başkanı da bu yılki Yüksek Askeri Şura sonrası emekliye sevk edildi.

İktidarın söylemi nasıl değişti, muhalefet nasıl bir tutum aldı?

30 Ağustos’daki mezuniyet töreninden iki gün sonra AK Parti Merkez Yönetim Kurulu toplantısı sonrası Parti Sözcüsü Ömer Çelik, parti içinde de kimi kesimlerin tepkisini çeken açıklamasında, “Türk Silahlı Kuvvetlerimiz yeni mezunlarını vermiştir. Bu gençler, Türkiye’nin geleceği için yetiştirilmiştir. ‘Hükümete kılıç çekti’ diyenler vesayeti diriltmek istiyor. TSK’nın geleceği için yetiştirilmiş teğmenlere hakaret kabul edilemez” dedi.

Ancak bu açıklamadan hemen sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli "Siyaset ve toplum gündemine oturan, medyada her gün otopsi raporu yazılan vaki yeminin gayesi nedir? Buna kim ya da kimler karar vermiştir? Kanunla belirlenmiş yemini müteakiben mezun subayların bir bölümünün dile getirdikleri yemine ihtiyaç duyulmasının mana ve maksadı nasıl yorumlanmalıdır?” sözleriyle teğmenlerin program dışı yemin etmesinin ardında birilerinin olduğunu ima etti.

MHP liderinin bu sözlerinin, Sözcü gazetesine verdiği röportajı manşetten kullanılan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın “Mustafa Kemal’in askeri olmayan Yunan ordusunun Haçlı ordusunun askeridir” açıklamalarından sonra gelmesi dikkat çekti.

Bahçeli’nin sözleri sonrası ise Cumhurbaşkanı Erdoğan “kılıçları kime çekiyorsunuz” sözleriyle teğmenlere tepki göstermişti.

İmamoğlu: “Gençler en mutlu günlerinde ebedi Başkomutan’a teşekkür ediyorlar, bunun nesi suç?”

Muhalefet ise teğmenlerin hedefe konulmasına karşı çıktı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Teğmenler kılıcı ‘dosta güven düşmana kaygı’ versin diye çeker, sen o kılıçtan niye ürküyorsun?” diye seslenirken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise ülkenin ortak değeri Atatürk üzerinden teğmenlerin gelecekleriyle oynanmak istendiğini dile getirdi.

İmamoğlu, “Gençler ne yapmış? En mutlu günlerinde ebedi Başkomutan’a teşekkür ediyorlar, bunun nesi suç? Bizim anlayışımızda ‘Siyaseti kışladan uzak tutacaksın’ deriz. Orası ortak değerlerin yeridir. Bilmeyenlere söyleyelim, 86 milyonun ortak değeridir Mustafa Kemal Atatürk. Buradan teğmenlere sesleniyorum; ‘Mustafa Kemal'in askerleriyiz’ demeye devam edin. Darbeymiş, menfaatmiş... Hadi oradan” ifadelerini kullandı.

Forum

XS
SM
MD
LG