Erişilebilirlik

Hizbullah lideri Nasrallah’ın öldürülmesi Ortadoğu’da geniş yankı buldu


Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından Ortadoğu ülkelerinden tepkiler yükseldi.
Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından Ortadoğu ülkelerinden tepkiler yükseldi.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta İsrail’in düzenlediği hava saldırısında öldürülmesine ilk tepkiler İran, Yemen ve Hamas’tan geldi.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın Beyrut’taki hava saldırısında öldürüldüğünü ilk olarak İsrail ordusu duyurdu. Nasrallah’ın ölümü daha sonra Hizbullah tarafından da doğrulandı.

Hizbullah, liderleri Nasrallah’ın öldürülmesinin ardından, “Gazze ve Filistin'i desteklemek, Lübnan'ı ve onun kararlı ve onurlu halkını savunmak için” İsrail'e karşı savaşını sürdüreceğini bildirdi.

Nasrallah’ın ölümüne ilişkin İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’den de açıklama geldi. Hamaney, Müslümanlara “sahip oldukları her türlü imkanla Lübnan halkının ve onurlu Hizbullah'ın yanında durmaları ve İsrail'in habis rejimine karşı onlara yardım etmeleri” çağrısında bulundu.

İran, ayrıca, ABD tarafından yaptırım uygulanan paramiliter Devrim Muhafızları Ordusu’nun önde gelen bir generalinin de aynı hava saldırısında öldüğünü duyurdu. İran devlet haber ajansı IRNA, ABD'nin Devrim Muhafızları'nda operasyonlardan sorumlu komutan yardımcısı olarak tanımladığı 58 yaşındaki Abbas Nilforushan'ın Cuma günü öldürüldüğünü bildirdi.

Hasan Nasrallah
Hasan Nasrallah

İsrail'e karşı İran destekli bir ittifakta Hizbullah'ın müttefiki olarak yer alan Yemen'deki Husi hareketi ise “Direniş kırılmayacak ve Lübnan'daki ve tüm destek cephelerindeki mücahit kardeşlerimizin cihatçı ruhu daha da güçlenecek ve büyüyecek” açıklamasını yaptı.

Hamas ise Nasrallah'ın öldürülmesinin direnişini daha da güçlendireceğini belirtti.

Filistinli militan grup, yaptığı açıklamada, müttefiki Hizbullah'a başsağlığı diledi. Nasrallah, sık sık İsrail'in kuzeyine roket fırlatılmasını Hamas ve Gazze'deki Filistinliler için bir “destek cephesi” olarak tanımlıyordu.

Hamas açıklamasında, “Tarih, direnişin, liderleri şehit düştüğünde aynı yolda daha cesur, daha güçlü ve çatışmayı sürdürmeye daha kararlı bir liderler kuşağı tarafından başarılacağını kanıtlamıştır” denildi. Irak Başbakanlığı da ülkede üç günlük yas ilan etti.

Türkiye, İsrail’in Lübnan’daki saldırılarını kınadı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail'in Lübnan'daki son saldırılarını, İsrail'in “soykırım, işgal ve istila politikasının bir parçası” şeklinde nitelendirerek kınadı. Erdoğan, Nasrallah'ın adını vermeden X'te yaptığı paylaşımda, Türkiye'nin Lübnan halkı ve hükümetinin yanında olduğunu belirterek, İsrail’in saldırılarında ölenler için başsağlığı diledi. Erdoğan, “İsrail’in, Gazze ve Ramallah’ta uyguladığı cinnet siyasetini Lübnan’a ve diğer bölge ülkelerine yayma girişimlerine artık “dur” denilmelidir” ifadesini kullandı.

Forum

STÜDYO VOA

Türkiye’nin adı Eric Adams iddianamesinde neden fazla geçiyor? – 27 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:57 0:00
XS
SM
MD
LG