Erişilebilirlik

Biden yönetimi, Gülen’in ölümüyle ilgili soruları “özel hayatın gizliliği” nedeniyle yanıtsız bıraktı


Washington, Türkiye’de 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimini planlamakla suçlanan Fethullah Gülen’in ABD’de ölümü ile ilgili açıklama yapmamayı tercih etti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Patel, “ülkede yaşayan özel şahıslarla ilgili yorumda bulunmayacaklarını” kaydetti.
Washington, Türkiye’de 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimini planlamakla suçlanan Fethullah Gülen’in ABD’de ölümü ile ilgili açıklama yapmamayı tercih etti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Patel, “ülkede yaşayan özel şahıslarla ilgili yorumda bulunmayacaklarını” kaydetti.

Türkiye’de 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimini planlamakla suçlanan Fethullah Gülen’in ABD’de ölümü ile ilgili Washington’dan bir tepki gelmedi. ABD Dışişleri Bakanlığı, “ülkede yaşayan özel şahıslarla ilgili yorum yapmayacaklarını” belirtti.

Bakanlık Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, günlük basın brifinginde, Fethullah Gülen’in ölümü ile ilgili haberleri gördüğünü ancak bu konuda bir sözü olmadığını ifade etti.

Patel, “ABD’de yaşayan özel şahısları ilgilendiren konularda yorum yapmayacağım. Yani bu raporları gördüm ama sunacak bir şeyim yok” dedi.

Patel, VOA’nın “Türkiye’nin Gülen’in cenazesi için ABD ile temasa geçip geçmediği” sorusuna da benzer bir yanıt verdi. Sözcü Yardımcısı, “ABD’de yaşayan özel bir bireyden bahsediyoruz. Özel hayatın gizliliği açısından bu konuya girmeyeceğim. O yüzden bu konuyu burada bırakıyorum” diye konuştu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Kirby de bugün gazetecilerle yaptığı telefon brifinginde, VOA’in sorusu üzerine bu konuda bir açıklamaları olmadığını söylemişti.

Fethullah Gülen, 28 Şubat sürecinde "Gülen örgütlenmesi" hakkında hazırlanan iddianamenin ardından 1999’da sağlık sorunlarını gerekçe göstererek ABD’ye gitmişti. Gülen, o tarihten beri Pennsylvania eyaletindeki Saylorsburg kasabasında yaşıyordu.

Ankara, uzun süredir Gülen'in ABD'den iadesini istiyordu. Adalet Bakanlığı yetkilileri, aralarında anayasal düzeni ortadan kaldırma, silahlı terör örgütü kurma, Cumhurbaşkanı’na suikast, usulsüz dinleme gibi suçların da bulunduğu 27 farklı suçlamayla Fethullah Gülen için ABD’ye yedi kez iade talebinde bulundu. Türkiye'nin defalarca yaptığı çağrılara rağmen ABD, delil yetersizliğini gerekçe göstererek iade taleplerini reddetti.

Darbeye karıştığını şiddetle reddeden ve suçlamaları siyasi amaçlı olarak nitelendiren Fethullah Gülen hakkında ABD'de hiçbir zaman bir suçlama getirilmedi.

  • 16x9 Image

    Dilge Timoçin

    Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler mezunu Dilge Timoçin mesleğe 2000 yılında NTV'de başladı. 2008'de Habertürk TV'ye transfer oldu, dış haber sorumlusu olarak görev yaptı. ShowTV'de dış haber editörü ve spiker olarak çalışan Timoçin, sonrasında Al Jazeera Türk'e geçti; Al Jazeera İngilizce için prodüktörlük yaptı. Dilge Timoçin VOA Türkçe'ye katılmadan önce Reuters, Deutsche Welle gibi yabancı basın kuruluşlarıyla çalışıyordu

Forum

XS
SM
MD
LG