Erişilebilirlik

İsrail, BM'nin Filistinliler'e yardım ajansı UNRWA'nın ülkede faaliyet göstermesini yasakladı


İsrail, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) ülkede faaliyet göstermesini yasaklayan bir yasayı kabul etti. (FOTO-ARŞİV)
İsrail, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) ülkede faaliyet göstermesini yasaklayan bir yasayı kabul etti. (FOTO-ARŞİV)

İsrail, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) İsrail’de faaliyet göstermesini yasaklayan bir yasayı kabul etti.

Yasayı hazırlayan milletvekilleri, bazı UNRWA çalışanlarının 7 Ekim 2023’teki Hamas saldırısına katılmasını ve bazı çalışanların da Hamas ve diğer silahlı gruplara üye olmasını gerekçe gösterdi.

Yasa, Gazze’de halihazırda kötüye giden insani durumu daha da kötüleştireceği korkusyla, Birleşmiş Milletler ve İsrail’in Batılı bazı müttefiklerinde endişeye yol açtı.

Sözkonusu yasakta Filistin topraklarındaki faaliyetlere bir atıfta bulunulmadı.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Gazze, Batı Şeria, Ürdün, Lübnan ve Suriye’deki Filistinliler’e eğitim, sağlık ve yardım sağlıyor.

Birleşmiş Milletler Ağustos ayında dokuz UNRWA personelinin 7 Ekim’deki saldırıya karışmış olabileceğini belirtmişti.

Açılan soruşturmanın ardından dokuz kişinin işine son verilmiş, UNRWA silahlı gruplara bilerek yardım ettiği iddialarını yalanlamıştı.

İsrail parlamentosunun kabul ettiği ikinci bir yasa da İsrail'in bu kuruluşla diplomatik ilişkilerini kesmesini öngörüyor.

UNRWA’dan tepki

Henüz yürürlüğe girmeyen iki yasa, İsrail'in Gazze'ye insani yardımı arttırması yönünde ABD'den baskının geldiği bir sırada, yardımın dağıtılmasına ilişkin hassas sürecin çökmesi riskini beraberinde getirebilir.

UNRWA Başkanı Philippe Lazzarini, İsrail’in kabul ettiği yasanın başta Gazze’de olmak üzere Filistinliler’in acılarını daha da derinleştireceğini söyledi.

Lazzarini, İsrail’in getirdiği yasağın, “kurumu itibarsızlaştırma ve rolünü gayrimeşrulaştırma çabasının bir parçası” olduğunu iddia etti.

Türkiye'den tepki

Karara ilişkin Türkiye'den de tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in kararının "uluslararası hukukun açıkça ihlali" anlamına geldiği belirtildi.

UNRWA'nın faaliyetlerinin bölgesel istikrar için büyük önem taşıdığı vurgulanarak, şöyle denildi:

"İsrail UNRWA’yı hedef almak suretiyle, iki devletli çözümü ortadan kaldırmayı ve Filistin mültecilerinin ana vatanlarına dönüşlerine engel olmayı amaçlamaktadır.

BM Genel Kurul kararıyla tesis edilmiş olan UNRWA’nın faaliyetlerini yasaklamaya dönük girişimlere karşı güçlü duruş sergilemek, uluslararası toplumun hukuki ve vicdani yükümlülüğüdür.

UNRWA’nın Finansmanı Çalışma Grubu Başkanlığını yürütmekte olan Türkiye, söz konusu Ajansı siyasi ve mali olarak desteklemeyi sürdürecektir."

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG