Erişilebilirlik

İran-Almanya çifte vatandaşı Cemşid Şarmehd İran’da idam edildi


Cemşid Şarmehd 6 Şubat 2022'de Tahran'da hakkında görülen davanın ilk duruşmasına katılıyor. (ARŞİV)
Cemşid Şarmehd 6 Şubat 2022'de Tahran'da hakkında görülen davanın ilk duruşmasına katılıyor. (ARŞİV)

Tahran Devrim Mahkemesi tarafından "terör eylemleri planlamak ve yönetmek" suçlamasıyla ölüm cezasına çarptırılan İran-Almanya çifte vatandaşı Cemşid Şarmehd, dün İran’da infaz edildi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Şarmehd'in idamını "şiddetle" kınadı. Scholz, X platformunda yaptığı paylaşımda, olayı "skandal" olarak nitelendirdi.

"Şarmehd, kendisine yöneltilen suçlamalara karşı savunma yapma fırsatı bile bulamadı" diyen Scholz, "Alman hükümeti, Şarmehd için defalarca yoğun çaba sarf etti. Ailesine en derin taziyelerimi iletiyorum" ifadelerini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da, Şarmehd'in idamını sert bir şekilde kınadı. Baerbock, "Her zaman en yakın iletişimde olduğumuz ailesine, bu korkunç kayıp için tüm taziyelerimi iletiyorum" dedi.

Şarmehd'in serbest bırakılması amacıyla İran'a defalarca üst düzey bir ekip gönderildiğini hatırlatan Baerbock, "İran'a, bir Alman vatandaşının idam edilmesinin ciddi sonuçları olacağını defalarca açıkça belirttik" dedi.

Bakan, bu bağlamda, "İran kendi halkına ve yabancı vatandaşlara karşı insanlık dışı bir rejim" ifadesini kullandı ve "bu olay, yeni hükümet altında bile kimsenin güvende olmadığını açıkça gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Cemşid Şarmehd'in idam cezasına çarptırılması sonrasında Almanya tepki olarak, Berlin’deki İran elçiliğinin iki görevlisini istenmeyen kişi ilan ederek, Almanya'yı terk etmeleri kararı almıştı.

Buna karşılık Tahran yönetimi de iki Alman diplomatı sınır dışı etmişti. Bir devletin diplomatların "persona non grata" (istenmeyen kişi) ilan edilmesi en güçlü diplomatik önlem olarak biliniyor.

Şarmehd, terör örgütü lideri olmakla suçlanıyordu

Mahkeme, Şarmehd'in 2008 yılında Şiraz kentinde gerçekleşen bombalı saldırıya karıştığı yönünde karar vermişti.

İnfaz kararı sonrasında Tahran Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, Şarmehd'in "Tonder" olarak bilinen ABD merkezli bir terör örgütünün lideri olduğu öne sürülerek, "Batılı ve Amerikan casus örgütleri ve çocuk katili Siyonist rejim içindeki patronlarının emriyle İran'a karşı birçok terör operasyonu planladı" ifadelerine yer verildi.

Şarmehd'i birçok terör saldırısı ve sabotaj olayının planlanmasından da sorumlu tutan İran hükümeti, Şarmehd'in Temmuz 2020 yı’deyurt dışında yakalayarak ülkeye getirdiğini bildirmişti.

O dönemde İran İstihbarat Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "İran'da silahlı eylemler ve sabotaj operasyonlarını ABD'den yönlendiren terör örgütü Tonder'in elebaşı Cemşid Şarmehd, İstihbarat Bakanlığı tarafından yakalanmıştır" ifadeleri kullanılmıştı.

Almanya’da yetişen 68 yaşındaki Şarmehd'in 2003'ten bu yana ABD'nin California eyaletinde ikamet ettiği biliniyordu.

Ailesi, Şarmehd'in Birleşik Arap Emirlikleri'nde "kaçırıldığını" öne sürmüştü. İran istihbaratının Şarmehd'i 2009'da Los Angeles'ta öldürme teşebbüsünde bulunduğuna ilişkin haberler ABD medyasında yer almıştı.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları (IHR) ve Paris merkezli İdam Cezasına Karşı Birlikte (ECPM) tarafından ortak hazırlanan raporda, İran’da geçen sene 834 infazın gerçekleştirildiği açıklandı. Bu, ülkede idam cezalarının zirveye çıktığı 2015’ten bu yana en yüksek sayı.

İran'ın geçen yıl gerçekleştirdiği infazların sayısı 2022’ye göre yaklaşık yüzde 43 artış gösterdi. İran'da verilen idam cezalarının önemli bir kısmı, siyasi ve uyuşturucu suçlarıyla ilgili.

Forum

XS
SM
MD
LG