Erişilebilirlik

Alman ekonomisinde iflas fırtınası


Almanya'nın Hannover kentinde, işçiler ücretlerde planlanan kesintilere ve olası fabrika kapanmalarına karşı grev yapan çalışanlar, Volkswagen logolu bir pankart tutuyor- 2 Aralık 2024.
Almanya'nın Hannover kentinde, işçiler ücretlerde planlanan kesintilere ve olası fabrika kapanmalarına karşı grev yapan çalışanlar, Volkswagen logolu bir pankart tutuyor- 2 Aralık 2024.

Almanya’da tüm veriler ekonominin bu yıl üst üste ikinci kez küçüleceğine işaret ediyor. Almanya, 2023'teki yüzde 0,3'lük düşüşün devamı olarak 2024'te daralması öngörülen tek G7 ekonomisi konumunda.

Konjonktürel ve yapısal faktörler, bürokrasideki hantallık ve kalifiye eleman eksikliği Alman ekonomisinin üzerinde ağır bir yük oluşturuyor.

Durgunluk son aylarda özellikle gıda fiyatlarında hayat pahalılığı ve otomotiv sektöründe işten çıkarmalar ekseninde yoğunlaştı. Nitekim Avrupa’nın en büyük otomobil tekeli Volkswagen’in üç fabrikayı kapatacağı, on binlerce işçiyi işten çıkaracağı öğrenildi.

Aynı zamanda her geçen gün artan iflaslar da endişeye neden oluyor. Almanya'da şirket iflasları, yüksek maliyetler ve talep daralması nedeniyle hızla artmaya devam ediyor. Ekim ayında şirket iflas başvurularında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22,9’luk artış kaydedildi.

İflas eden şirket sayısı yüzde 23 arttı

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) verilerine göre, Haziran 2023'ten bu yana aylık iflas başvuru oranları çoğunlukla çift haneli artış gösterdi.

İflas başvuruları, mahkemelerin ilk kararlarından sonra istatistiklere yansıdığı için başvuru tarihleri genellikle üç ay öncesine dayanıyor. Buna rağmen, iflas eden şirketlerin sayısı finansal kriz sonrası görülen en yüksek seviyeye ulaştı.

Destatis’e göre, 2024'ün ilk sekiz ayında 14 bin 403 şirket iflas başvurusunda bulundu. Bu, 2023'ün aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 23’lük artışı temsil ediyor. Alacaklıların talepleri toplamda 2,4 milyar Euro olarak kaydedildi. Bu rakam bir önceki yılın aynı döneminde 1,8 milyar Euro olmuştu.

20 bin şirketin iflas edeceği öngörülüyor

2024 yılında 20 binden fazla şirketin iflas edeceği tahmin ediliyor. Almanya'da son dönemde ekonomik zorluklar nedeniyle iflas eden şirketler arasında Münih merkezli Avrupa'nın üçüncü büyük tur operatörü FTI, ülkenin önde gelen büyük mağaza zinciri Galeria, moda sektörünün tanınmış markalarından Esprit ve Avrupa'nın en büyük kereste fabrikalarından biri olan Ziegler Holding bulunuyor.

En çok iflas, ulaşım ve depolama sektörlerinde kayda geçerken, bunları taşeron şirketlerin faal olduğu çeşitli hizmet branşlarının takip ettiği bildirildi. En az iflas bildiriminin ise enerji tedariki branşından geldiği kaydedildi.

Uzmanlar, olumsuz konjonktürel rüzgarlar ve yapısal değişiklikler gibi nedenlerle büyümede zorluk çeken Alman ekonomisinde, tüketici davranışlarındaki değişime ayak uyduramayan ya da yeni teknolojilere adapte olamayan şirketlerin pazar paylarını kaybederek iflas riskini arttırdığını ifade ediyor.

Gayrimenkul milyarderi Benko, yatırımcıları milyarlarca Euro zarara uğrattı

Bu arada İtalyan yetkililer, geçen yıl sonunda iflas eden emlak ve perakende imparatorluğu Signa Grubu'nun kurucusu Avusturyalı iş insanı René Benko hakkında tutuklama emri çıkardı.

Trento Savcılığı, Trentino ve Güney Tirol bölgelerinde emlak spekülasyonlarıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında bu kararı aldı.

Soruşturma, Benko'nun kamu yöneticilerinin seçim kampanyalarını finanse ederek gayrimenkul projeleri için imtiyazlar ve kolaylıklar elde ettiğini iddia ediyor.

Bu kapsamda, Riva del Garda Belediye Başkanı Cristina Santi ve Bozenli iş insanı Heinz Peter Hager de dahil olmak üzere sekiz kişi ev hapsine alındı.

İtalyan yetkililer, Benko dışında toplamda 77 kişi hakkında soruşturma yürütüyor. Suçlamalar arasında suç örgütü kurma, yolsuzluk, ihale yolsuzluğu, siyasi partilere yasa dışı finansman sağlama ve dolandırıcılık bulunuyor.

Avusturya medyasına göre, İtalya‘nın tutuklama emri Avusturya'da uygulanmayacak. Avusturya’da yaşayan Benko'nun avukatı Norbert Wess, müvekkilinin ulusal ve uluslararası yetkililerle tam işbirliği yapmaya devam edeceğini ve tüm iddiaların asılsız olduğunu kanıtlayacağına inandığını belirtti.

René Benko, iş dünyasındaki hızlı yükselişinin ardından Signa Holding'i kurarak dünyanın en büyük özel gayrimenkul şirketlerinden birini oluşturdu. Ancak şirketin iflası Avusturya ve Almanya'da bankalar ve sigorta şirketleri de dahil olmak üzere birçok yatırımcıyı milyarlarca Euro zarara uğrattı. Signa Holding, iflas başvurusunda bulunduğunda yaklaşık 14 milyar Euro borç altındaydı.

Forum

XS
SM
MD
LG