Bilgi sahibi iki kaynağın Reuters'a verdiği bilgiye göre Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Suriye Enformasyon Bakanlığı'nın yeni isyancı liderlerle görüşeceğini bildirdiği toplantılar için Perşembe günü Şam'ı ziyaret etti.
Bakanlık, MİT Başkanı Kalın ve Katar Devlet Güvenlik Teşkilatı Başkanı Halfan El Kaabi'nin Suriyeli isyancı lider Ahmed El Şara ve geçici başbakan Muhammed El Beşir ile görüşmek üzere başkent Şam'a geldiklerini bildirdi.
Öte yandan Suriye Dışişleri Bakanlığı'nın, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın da temaslarda bulunmak üzere Şam'da olduğu yönündeki ek açıklaması, Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından yalanlandı. Dışişleri, Fidan'ın Türkiye'de bulunduğunu bildirdi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Perşembe günü Ankara'da Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın ziyaretini de içeren etkinliklere katıldı. Fidan, Cuma günü Ankara'da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşecek.
Öte yandan Doha, Katar Devlet Güvenlik Teşkilatı Başkanı el Kaabi'nin Suriye'ye geldiğini hemen teyit etmedi.
Kalın'ın ziyareti, isyancıların Pazar günü Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat'ı devirerek 13 yıllık iç savaşın ardından Esat ailesinin 50 yıllık iktidarına son vermesinden bu yana Şam'a üst düzey bir yabancı yetkili tarafından yapılan ilk ziyaret.
MİT ise ziyaretle ilgili henüz bir yorum yapmadı.
Yeni Şafak gazetesi ve TVNet kanalı, Kalın'ın Şam'daki Emevi Camisi'nde yoğun güvenlik önlemleri altında çekilmiş bir videosunu yayınladı. Kalın’ın Şam’daki araç konvoyu VOA Türkçe muhabiri Hediye Levent tarafından görüntülendi.
Daha çok Ebu Muhammed el Colani olarak bilinen Ahmed Şara, Esat'ın devrilmesine öncülük eden ve El Kaide'nin eski bir kolu olan isyancı grup Heyet Tahrir el-Şam'ın (HTŞ) lideri
Türkiye Şam'a geçici maslahatgüzar atadı
Bu arada Türk Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına göre, Türkiye'nin Nuakşot Büyükelçisi Burhan Köroğlu, Şam Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı olarak atandı.
Büyükelçi Köroğlu'na yeni görevini Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın tebliğ ettiği belirtiliyor.
Suriye'nin Şam kentindeki Türk Büyükelçiliği, günlük faaliyetlerini 26 Mart 2012'de durdurmuş, büyükelçilik çalışanları ve aileleri Türkiye'ye dönmüştü.
VOA Türkçe’nin görüştüğü diplomatik kaynaklar, Şam'a mazlahatgüzar atamasına ilişkin "Suriye ile yeniden diplomatik ilişki kuruldu" şeklinde yorumlar yapılmasını yanlış olarak değerlendirdi. Kaynaklar, "Türkiye ile Suriye arasındaki diplomatik ilişkiler teknik olarak hiç kesilmemişti. Bu kapsamda Suriye’nin İstanbul Başkonsolosluğu faaliyetlerine sürekli devam etti" yorumunu paylaştı.
Diplomatik kaynaklar, Türkiye ile Şam'daki yeni rejimle ilişkiler bakımından ise, "Türkiye, Şam’a bir 'Büyükelçi değil, Geçici Maslahatgüzar' atadı. Böylece 'HTŞ’yi tanıma / tanımama' tartışmasının önü kesildi. Türkiye, Geçici Maslahatgüzar atayarak Şam Büyükelçiliği'ni tekrar faaliyete sokmuş oldu. Teknik olarak kesilmemiş olan diplomatik ilişkiler kaldığı yerden devam edecek" ifadelerini kullandı.
Forum