Son dönemde Suriye’de PYD/YPG’nin kontrol ettiği bölgelerden haberler geçen Nazım Daştan ve Cihan Bilgin adlı gazeteciler Halep’e 90 kilometre uzaklıkta bulunan Teşrin barajı yakınlarında uğradıkları bir SİHA saldırısında öldürüldü.
Saldırı sırasında Bilgin ve Daştan’ı taşıyan aracı kullanan Aziz Hac Boyan’ın da yaralı olduğu bildiriliyor.
İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi saldırının Türkiye'ye ait bir hava aracı tarafından gerçekleştirildiğini iddia ederken Milli Savunma Bakanlığı konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.
Meslek örgütleri ise gazetecilere yönelik bu saldırıya tepki gösterdi.
DİSK Basın-İş: “Gazetecilerin ölümünden sorumlu olanlar adalet önünde hesap vermelidir”
DİSK Basın-İş, çatışma bölgelerinde görev alan gazetecilerin hedef alınmasının kabul edilemeyeceğini bildirdi.
Yapılan açıklamada, “Kuzey Suriye'de gelişmeleri takip eden gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin, içinde bulundukları araca 19 Aralık'ta düzenlenen SİHA saldırısında yaşamını yitirdi. Çatışma bölgelerinde canları pahasına kamuoyuna gerçeği aktaran gazetecilerin hedef alınması kabul edilemez. Gazetecileri hedef alan saldırıları kınıyoruz. Filistin'de ve Suriye'de savaş bölgesindeki gazetecilerin ölümünden sorumlu olanlar adalet önünde hesap vermelidir” denildi.
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nden protesto çağrısı
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği de bu saldırıyı kınamak için Diyarbakır’daki merkezleri önünde protesto gösterisi çağrısı yaptı.
Dernekten yapılan açıklamada, “Meslektaşlarımıza yapılan bu saldırıyı kınıyor ve kabul etmiyoruz. Her alanda bu katliamın hesabını soracağız ve katledenlerin peşini bırakmayacağız. Nazım ve Cihan, Kuzey ve Doğu Suriye'de yürütülen savaşın hakikatini halka taşıyan iki değerli gazeteciydi. Onlardan aldığımız güçle hakikatleri ısrarla ve inatla söylemeye devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.
CPJ'den tepki
New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) de Daştan ve Bilgin'in ölümü üzerine açıklama yayınladı.
Açıklamada, CPJ gazetecilerin çalışmalarından dolayı hedef alınıp alınmadıklarının araştırılması çağrısında bulundu.
CPJ Savunuculuk ve İletişim Direktörü Gypsy Guillén Kaiser, "Gazeteciler sivildir ve her zaman korunmalıdır" dedi.
Kaiser, "Türkiye'nin savunma yetkililerini Suriye'de gazeteciler Cihan Bilgin ve Nazım Daştan'ın öldürülmesiyle ilgili kapsamlı bir soruşturma yürütmeye çağırıyoruz. Sorumluların hesap vermesini sağlamak gerekiyor" ifadelerini kullandı.
DEM Parti: “AKP iktidarı ve yetkilileri konuya ilişkin derhal açıklama yapmalı ve işlediği bu suçlara son vermelidir”
DEM Parti de yayımladığı açıklamada Adalet ve Kalkınma Partisi’nden bu olayla ilgili bilgilendirme yapmasını istedi.
Açıklamada, “Her iki gazeteci daha önce de defalarca saldırıya maruz kalmıştı. 2014 yılında IŞİD saldırılarını ve buna karşı verilen mücadeleyi Suruç tarafında takip eden, günlerce sınırda görev yapan bu gazeteciler yargı baskısına da maruz kalmıştı. O dönem her iki gazeteci de Türkiye’nin IŞİD’e yaptığı yardımlar ve işbirliği konusunda pek çok belgeli haber paylaşmıştı. Bu saldırılar insanlığa ve evrensel hukuka karşı işlenen suçlar kapsamındadır. Kazakozak ve Tişrin bölgesinde yaşananlara ilişkin yaptıkları haberlerle iktidar propagandasını boşa çıkaran bu gazetecilerin katledilmesini kınıyor ve lanetliyoruz. İnsanlığa karşı işlenen bu suçlara karşı duyarlı bütün kesimleri seslerini yükseltmeye çağırıyoruz. AKP iktidarı ve yetkilileri konuya ilişkin derhal açıklama yapmalı ve işlediği bu suçlara son vermelidir” değerlendirmelerinde bulunuldu.
Cihan Bilgin yedi yıldır Suriye’nin kuzeyinde gazetecilik yapıyordu
Dün hayatlarını kaybeden gazetecilerden Cihan Bilgin, Mardin doğumluydu.
Diyarbakır’da Azadiya Welad ve Özgür Gündem gazetelerinin dağıtımını yapan Bilgin, 2017’den beri Suriye Demokratik Güçleri’nin kontrolündeki Haseke’de yine bu örgüte yakınlığı ile bilinen ANHA adlı haber ajansında kameraman ve muhabir olarak çalışıyordu.
29 yaşındaki gazeteci son dönemde Suriye’nin kuzeyindeki çatışmalı bölgeler Menbiç, Karakozak ve Teşrin’den haberler yapıyordu.
Nazım Daştan Tabka’daki IŞİD saldırısında yaralanmıştı
Son dönemde Bilgin’le birlikte çalışan serbest gazeteci Nazım Daştan ise 2012’de Dicle Haber Ajansı’nda gazeteciliğe başladı. 2014-2015 yıllarında Suriye sınırından IŞİD merkezli haberler geçen 32 yaşındaki Ağrı doğumlu gazeteci, 2016’da “örgüt propagandası” suçlamasıyla altı ay tutuklu kaldı.
2017’den beri Suriye’nin kuzeyi ve doğusunda gazetecilik yapan Daştan, aynı yıl IŞİD’e karşı YPG’nin gerçekleştirdiği operasyonu izlerken bir IŞİD saldırısında yaralandı.
Nazım Daştan, Afrin’de çektiği bir fotoğrafla 2018’de Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri’nde jüri özel ödülüne layık görüldü.
Daştan’ın Suriye’nin kuzeyinden geçtiği haberler Mezopotamya Haber Ajansı, ANF (Dicle Haber Ajansı) ile Yeni Yaşam gazetelerinde yer buluyordu.
Forum