<!-- IMAGE -->
Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinin bir süredir hazırlıklarını yaptığı anayasa değişikliği paketinin ayrıntıları netleşti. Paketteki en tartışmalı madde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısının değişmesi. Yeni düzenlemeyle siyasi partilerin kapatılması zorlaştırılıyor, askere sivil yargı yolu açılıyor.
AK Parti’nin üzerinde uzun zamandır çalıştığı ve bir süredir hazırlıklarını yaptığı anayasa değişikliği paketinin ayrıntıları netleşti; ancak netleşen ayrıntılar muhalefetten ve yüksek yargıdan büyük tepkiyle karşılandı.
Ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi, paketin doğrudan doğruya AKP'nin yaptığı bir çalışma olduğunu, Meclis’te hazırlanmadığını savundu ve pakete destek olmayacaklarını açıkladı. CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu AKP’nin anayasa paketi değişikliğini yargıya karşı açılmış bir savaşın parçası olarak niteledi. MHP de CHP ile benzer bir tutum sergileyeceğini açıkladı. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, AKP’nin anayasa paketine destek vermeyeceklerini belirtti.
En sert tepki ise Yargıtay'dan geldi. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, "Taslak, yüksek mahkemeleri devreden çıkarmaya çalışıyor. Düzenlemenin anayasaya aykırılığı çok açıktır" diyerek tepkisini dile getirdi. Gerçeker, hazırlanan değişikliklerin yargı bağımsızlığını daha da geri götüren, kuvvetler ayrılığı ilkesine tamamen aykırı olan bir takım düzenlemeleri içerdiğini savundu. Yargıtay Başkanı, bu girişimi yargıyı kuşatma çabası olarak da niteledi.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili Kadir Özbek de, düzenlemeyi " yürütmenin yargıda yer tutma harekatı" sözleriyle yorumladı. Özbek, “Yüksek yargıyla dalga geçiyorlar” dedi.
AKP ise tüm tepkilere rağmen konun Mart ayı içinde Meclis’e getireleceğini açıkladı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, anayasa değişikliğinin hükümet konusu olmadığına, bunu yapacak olan tek mercinin TBMM olduğuna işaret etti. Fakat CHP ve MHP kanadından gelen açıklamalardan anayasa değişikliğinin Meclis’e geldikten sonra da büyük direnişle karşılacağı kesin gibi görünüyor. Anayasaya göre, paketin doğrudan kabul edilmesi için 367 kabul oyu gerektiğinden, Ak Parti’nin paketi referanduma götürmeden kabul ettirmek için muhalefetin desteğini sağlaması gerekiyor. Anayasaya göre, 330 ila 367 arasında oyla kabul edilen anayasa değişiklikleri referanduma sunuluyor. Dolayısıyla Mayıs sonu gibi anayasa değişikliği paketinin referanduma gitmesi bekleniyor. Referandum paketin tümü üzerinde yapılacak. Yani değişikliğe evet diyen birisi paketin tamamına evet, hayır diyen ise yine paketin tamamına hayır demiş olacak. Eğer referandumdan anayasa değişiklik paketine hayır cevabı çıkarsa o zaman benzer değişiklikler bir daha Meclis’e sunulamayacak. Ana muhalefet partisi CHP’nin ise AK Parti’nin değişiklik paketini anayasa mahkemesine götürmesi de bir olasılık.
Anayasa değişiklik teklif taslağı, yürürlük maddesi hariç, 3'ü geçici 26 maddeden oluşuyor. Bu 26 maddeden her kesimin üzerinde anlaştığı nadir konular ise anayasanın, 12 Eylül yöneticilerinin yargılanmasını önleyen geçici 15. maddesinin yürürlükten kaldırılması ve askere sivil yargı yolunun açılması. Öte taraftan ise önümüzdeki günlerde en çok tartışılacak ve üzerinde anlaşmanın en zor sağlanacağı madde ise Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısını düzenleyen değişiklik. Bu maddede Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun üye sayısının 21'e çıkarılması, Cumhurbaşkanı'nın da kurula üye seçmesi öngörülüyor. Adalet Bakanı'nın kurul başkanı olarak yerini koruması da sağlanırken, kurul kararlarına yargı yolu açılıyor.