Erişilebilirlik

AB’den Suriye’ye “İnsani Hava Köprüsü” yardım operasyonu: Yardımlar Türkiye üzerinden ulaştırılacak


Avrupa Birliği, Suriye'ye acil yardım malzemeleri ulaştırmak ve insani yardım fonunu arttırmak için İnsani Hava Köprüsü operasyonunu başlattı
Avrupa Birliği, Suriye'ye acil yardım malzemeleri ulaştırmak ve insani yardım fonunu arttırmak için İnsani Hava Köprüsü operasyonunu başlattı

Avrupa Birliği Komisyonu, Suriye'de en çok ihtiyaç duyulan acil sağlık hizmeti ve diğer temel malzemeleri ulaştırmak ve insani yardım fonunu attırmak için yeni bir “İnsani Hava Köprüsü” operasyonu başlattığını açıkladı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yeni operasyonu, “Sahadaki durum bu kadar değişkenken, Suriye halkına yardımımız her zamankinden daha önemli. Bu nedenle bu yıl insani yardım fonumuzu 160 milyon Euro’nun üzerine çıkardık. Ayrıca, gıda, ilaç ve barınma malzemeleri gibi hayati önem taşıyan malzemeleri taşıyan bir insani hava köprüsü oluşturuyoruz. Salı günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapacağım görüşmede insani yardım teslimatını daha ayrıntılı olarak ele alacağım. Suriye halkının yanındayız” sözleriyle duyurdu.

Yardımlar Adana üzerinden ulaştırılacak

Operasyon ile AB tarafından finanse edilen yardım uçuşları, Dubai'deki AB stoklarından toplam 50 ton sağlık malzemesini taşıyacak ve önümüzdeki günlerde sınırötesi dağıtım için Adana'ya götürecek. Danimarka'daki bir diğer AB stoğundan da 46 ton daha sağlık, eğitim ve barınma malzemesi kamyonlarla Adana'ya ulaştırılacak ve Suriye içinde dağıtılmak üzere Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Sağlık Örgütü'ne teslim edilecek.

Komisyon ayrıca insanların en acil insani ihtiyaçlarını karşılamak için ek 4 milyon Euro seferber etti ve toplam insani desteği 2024'te 163 milyon Euro’ya çıkardı.

Bu yeni fon, kritik yardımın hızla sağlanmasını organize etmek için Suriye'de halihazırda faaliyet gösteren AB ortakları aracılığıyla yönlendirilen insani yardımı ölçeklendirmeyi amaçlıyor. Buna travma ve acil barınma kitleri sağlanması, sağlık tesislerindeki kritik boşlukların desteklenmesi ve sanitasyon desteği dahil. Ayrıca, Suriye'nin kuzeyindeki 61 bin 500 kişiye gıda kolilerinin dağıtılması da bu fona dahil edildi.

AB’den Suriye’ye son 3 yılda 33 milyar Euro destek

AB Komisyonu tarafından açıklanan rakamlara göre, AB ve üye devletler, son 13 yılda, ülke içinde ve bölge genelinde Suriyeliler’e destek olmak için 33,3 milyar Euro’dan fazla insani, kalkınma, ekonomik ve istikrar yardımı seferber etti.

13 yıllık savaş, Suriye'deki insanları kitlesel yerinden edilme, yaygın gıda güvensizliği, çöken altyapı, ekonomik gerileme ve önlenebilir hastalıklarla karşı karşıya bıraktı ve yaklaşık 16,7 milyon insan acil yardıma ihtiyaç duyar hale geldi.

AB Komisyonu, Eşitlik, Hazırlık ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Komiseri Hadja Lahbib, “Suriye'deki zor durumdan etkilenen ve zorla yerinden edilenlere yönelik somut destekle insani yardımımızın ölçeğini arttırıyoruz. Yeni Hava Köprüsü uçuşlarımız hayat kurtarmak için yardım sağlayacak. Suriye'deki insanlara nihayet barış ve istikrarın sağlanması için fırsatlar sunabilecek tarihi bir değişime tanık olurken, siviller üzerinde artan düşmanlıkların ve çatışmaların insani sonuçlarını gözden kaçırmamalıyız” dedi.

Von der Leyen Ankara’ya gidiyor

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Suriye’deki yeni durum hakkında bilgi almak, yardım organizasyonunu paylaşmak ve Suriyeli göçmenlerin durumunu görüşmek üzere Salı günü Ankara’ya gidiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile biraraya gelecek olan Von der Leyen, Suriye’deki gelişmeleri Ankara’nın penceresinden de değerlendirebilmek için bir dizi temasta bulunacak.

“Suriyeli göçmenlerin geri gönderilmesi şimdilik mümkün değil”

Öte yandan Avrupa Birliği Komisyonu, Suriye’de Esat rejiminin devrilmesinin ardından AB başkentlerinden gelen “Suriyeliler’in iltica başvurularını askıya alarak, ülkelerine geri gönderilmeleri” yönündeki açıklamalara da yanıt verdi.

Yeni İçişleri ve Göç Komiseri Magnus Brunner, Suriyeli mültecilerin zorla ülkelerine geri gönderilmesinin “şu anda arzu edilen bir girişim” olmadığını açıkladı.

Brüksel’de AB İçişleri Bakanları toplantısının ardından açıklama yapan Brunner, “Şu an için zorla geri gönderme mümkün değil. Suriye’de durum istikrarsız. Evet bir yanda fırsatlar var ama aynı zamanda riskler de çok büyük. Suriye’nin yeni yöneticilerinin siyasi hedefleri detaylandırılana kadar bir değerlendirme yapmak zor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Ofisi'nin tavsiyesini takip etmek ve bu kurumla yakın işbirliğini sürdürmek önemli” dedi.

Komiser Brunner, Suriyeliler’i bu kararı almaya teşvik etmek için gönüllü geri dönüşleri vurgulamayı tercih etti ve mali teşvikleri destekledi; “Gönüllü geri dönüşleri finansal olarak desteklemeliyiz” dedi.

Forum

XS
SM
MD
LG