Perşembe akşamı Lüksemburg'da bir araya gelen Avrupa Birliği içişleri bakanları birlik üyesi ülkelere seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarına vize uygulamasında kolaylıklar sağlanması konusunda anlaşamadı ve konuyla ilgili görüşmeleri ileri bir tarihe erteledi. Daha önce yapılan açıklamalarda Türkiye’ye vize muafiyeti, Lüksemburg’daki zirvede ele alınacak konulardan biri olarak duyurulmuştu.
Buna göre Türkiye’den AB üyesi ülkelere gelmeyi amaçlayan işadamı, sanatçı, sporcu ve gazetecilere 5 yıllık vize öngörülüyordu.
Berlin’deki diplomatik çevreler, vize konusunun ertelenmesini, Fransa’daki kritik cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde gündeme gelmesi ile ilişkilendirirken, Fransa’daki seçimler sonuçlanıncaya ve Sarkozy’nin cumhurbaşkanlığının devam edip etmeyeceği netleşinceye kadar AB’nin Türk vatandaşlarına vize ile ilgili olumlu sinyal göndermesinin zor olduğunu ifade ediyor.
Çok sayıda AB üyesi ülkede Türklere uygulanan vizenin hukuksuz olduğu yönünde mahkeme kararı varken, sadece bazı meslek gruplarına vize kolaylaştırılmasının planlanması Almanya’daki Türk çatı örgütleri ve konunun uzmanlarının tepkisine neden olmuştu.
Vize konusundaki çalışmaları ve kitapları ile tanınan, Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin Vizesiz Avrupa Araştırma Grubu Başkanı Prof. Harun Gümrükçü de AB İçişleri Bakanları’nın vizesiz seyahat müzakerelerini yürütmesi için AB Komisyonu'na yetki vermemesin Türkiye açısından daha olumlu olduğunu savunuyor.
AB ülkelerinin Türklere vize uygulayamayacağın hem hukuki hem de bilimsel olarak ispatlandığını savunan Prof. Gümrükçü, Türkiye’nin de bu konuda kararlı bir tavır alarak, sözde kolaylaştırmalara onay vermemesi gerektiğinin altını çiziyor.
Bu arada diplomatik çevrelerde, 1 Temmuz’da başlayacak Kıbrıs Rum Kesimi’nin AB’de dönem başkanlığı sırasında da vize konusunda bir ilerleme olmayacağından yola çıkılıyor ve AB Komisyonu’nun Türkiye ile vize açılımının en erken 2013’de gündeme gelebileceğine işaret ediliyor.