Erişilebilirlik

ABD Afrika’da Çin’le Yatırım Yarışına Giriyor


ABD Afrika’da Çin’le Yatırım Yarışına Giriyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00
Linki indirmek için

Uzmanlara göre, yüksek risk içermesi yüzünden Amerikan ve Avrupa şirketlerinin Afrika’ya yatırım konusunda yavaş davranması Çin’in devreye girmesine neden oldu

Başkan Barack Obama, ticareti arttırmak amacıyla başlattığı Afrika ziyaretini tamamladı. Obama’nın tanımıyla, Amerika’nın Afrika’ya yatırımları arttırma macerası yeni başlayabilir, ama kıtada Çin gibi, yatırım alanında önemli adımlar kaydetmiş jeopolitik rakipler bulunuyor. Amerika’nın Sesi’nden Natalie Liu’nun haberi.

Çin’in Afrika’daki izleri çok büyük. Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da, Pekin hükümetinin bağışladığı 20 katlı Afrika Birliği binası da Çin’in bölgedeki hedeflerini özetlemeye yeter.

Profesör Winston Wole Soboyejo, “Küresel büyüklük hedefine ulaşan ülkeler, arkalarında görkemlerinin kanıtı olarak büyük izler bırakmak ister” diyor.

Amerika’nın Sesi’nin Skype üzerinden konuştuğu Princeton Üniversitesi’nden Profesör Winston Wole Soboyejo’nun yorumu şöyle: “Bu tarz anıtların halkın kalkınmasına ne ölçüde katkı sağladığı önemli. Sonuçta asıl mesele, kalkınmanın halk merkezli olmasında.”

Çin Afrika’yla ilişkilerini uzun süredir “sömürgeci güçlere karşı kardeşlerin mücadelesi” olarak tanımlıyor. Ancak Pekin hükümetinin Afrika’nın zengin doğal kaynaklarına ilgi duyan bir ticari güç olarak yükselişi, kıtada az da olsa kaygı uyandırmışa benziyor.

Çinli muhalif eylemci Wei Jingsheng, Pekin’in Afrika’ya yatırımlarının sıklıkla yolsuzluğa bulaştığını söylüyor. Yolsuzluk, ülkelerinde bu duruma zaten alışık olan Çin devleti ve özel şirketlerinin dışarıya yatırım yaparken de yanlarında götürdüğü bir özellik haline gelmiş: “Bu insanlar Çin’de zaten yolsuzluğa bulaşmıştı. Şimdi bunu Afrika’ya taşıyorlar. Bu da Afrika’da halk arasında öfke ve direnişe yol açıyor.”

Wei, yüksek risk içermesinden dolayı Amerikan ve Avrupa şirketlerinin Afrika’ya yatırım konusunda yavaş davrandığını, bunun da Çin’in devreye girmesine neden olduğunu söylüyor: “Afrika Çin’in arka bahçesine dönmüş durumda. Bu da Amerika ve Avrupa’nın Afrika’ya yönelik hatalarını fark etmesine yol açtı. Şimdi durumu düzeltme çabasına girdilerse de, bunu başaracaklarından emin değilim.”

Nijeryalı Profesör Soboyejo’ya göre, çok sayıda Afrikalı, Amerika’nın kıtada daha fazla girişim üstlenmesinden memnun olacak: “Afrikalılar, Amerika’daki birçok şeyi beğeniyor. Amerikan eğitim kurumlarını takdir ediyorlar, evre koruma çalışmalarından, Amerika’dan gelen ürünlerin kalitesinden memnunlar. Filmlerini ve teknolojisini seviyorlar.”

Profesör Soboyejo, Amerika’nın ifade özgürlüğü ve göçmen dostu politikalarıyla Afrika kıtasında yeni dostlar edinebileceğine, yeni yatırım fırsatları oluşturabileceğine inanıyor: “Amerika’dan yatırım gelmesi ve bağlantılar oluşmasıyla, Afrika gittikçe artan bir şekilde hayati bir ticari ortak haline gelecektir.”

Başkan Obama da bunun için zamanın geldiğini düşünüyor. Geçen haftasonu Güney Afrika’da konuşan Obama, Amerika’nın Afrika kıtasına yatırım ve ticaretini arttırmaya hazır olduğunu ve Afrika ülkelerinden gelen ithalat ürünlerine gümrük vergisi alınmamasını sağlayan geçici yasayı uzatmayı planladıklarını açıkladı.
XS
SM
MD
LG