Erişilebilirlik

ABD Başkanı Biden Berlin temaslarında Ukrayna ve Ortadoğu’ya odaklandı


Başkan Biden, bugün Almanya'yı ziyaret ederek Avrupalı müttefiklerle ilişkilerin önemini vurguladı. Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’ın ülkenin en önemli devlet nişanını verdiği ABD Başkanı, Hamas lideri Sinvar'ın öldürülmesiniyse "Adaletin tecelli ettiği an" olarak tanımladı.
Başkan Biden, bugün Almanya'yı ziyaret ederek Avrupalı müttefiklerle ilişkilerin önemini vurguladı. Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’ın ülkenin en önemli devlet nişanını verdiği ABD Başkanı, Hamas lideri Sinvar'ın öldürülmesiniyse "Adaletin tecelli ettiği an" olarak tanımladı.

Joe Biden’ın Berlin ziyareti, başkentte olağanüstü güvenlik önlemlerini de beraberinde getirdi. 3 bin polis ziyaretin sorunsuz geçmesi için görevlendirildi. Ziyaretin ilk bölümünde, ABD Başkanı Joe Biden, Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier tarafından Berlin'deki resmi cumhurbaşkanlığı konutu Bellevue Sarayı’nda askeri törenle karşılandı. Biden, daha sonra Cumhurbaşkanlığı Konuk Defteri’ni imzaladı.

Ardından Steinmeier Biden’a, Almanya-ABD dostluğuna yaptığı katkılardan dolayı, Almanya’nın en önemli devleti nişanı olan Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı Büyük Haçı'nı takdim etti. Biden, George H. W. Bush'tan bu yana Federal Almanya tarafından bu nişanla onurlandırılan ilk ABD Başkanı oldu. Steinmeier, "Biden'ın Alman-Amerikan dostluğuna ve 50 yıl boyunca önemli ölçüde şekillendirdiği ve transatlantik ilişkilere yaptığı hizmetleri nedeniyle onurlandırılıyor" dedi.

Alman Cumhurbaşkanı, yaptığı konuşmada, ABD ile Almanya arasındaki ilişkilerin inişli-çıkışlı dönemlerinden bahsederek, eski Başkan Donald Trump'ın adını anmadan, Trump döneminde iki ülke arasındaki mesafenin açıldığını söyledi ve "Birbirimizi kaybettiğimiz hissine kapıldık. Ancak bu süre zarfında da ilişkiler için çalışmaya devam eden kişiler de vardı. Sayın Başkan, siz bu şahsiyetler arasında öne çıktınız" dedi.

Steinmeier, "Transatlantik ortaklık her zamankinden daha yakın. Sayın Başkan, Almanya'nın ABD'ye karşı büyük bir minnettarlık duyduğunu bilmeniz gerekiyor. Size çok teşekkür ederim" şeklinde sözlerini tamamladı.

"Bu nişan benim için çok şey ifade ediyor" diyerek konuşmasına başlayan Biden, "Birlikte yaptığımız yolculuğu, uluslar olarak nasıl birarada durduğumuzu teyit ediyor" dedi. Genç bir adam olarak Soğuk Savaş döneminde Batı Berlin'e nasıl seyahat ettiğini hatırlatan Başkan, "Berlin Duvarı'nın yıkılması insanlığın en büyük ilerlemelerinden biriydi" şeklinde konuştu.

Berlin Duvarı ile Ukrayna’daki savaş arasında bir köprü kuran Biden, "Berlin Duvarı yıkıldığında umut ve tarih birbirini tamamladı. Kiev’in ayakta kalması da umut ve tarih açısından bir zorunluluk. Amerikalılar ve Avrupalılar her zaman umudu canlı tutacak cesarete ve özgüvene sahip olmuştur. Bu nedenle, Ukrayna kazanana ve sürdürülebilir bir barış sağlanana kadar desteğimize devam etmeliyiz" şeklinde mesaj verdi.

Scholz ve Biden’dan Hamas lideri Yahya Sinvar'ın ölümünü memnuniyetle karşıladıkları açıklaması

ABD Başkanı Biden, daha sonra Başbakan Olaf Scholz ile Başbakanlık’ta biraraya geldi. Biden ve Scholz, ikili görüşme ve ardından planlanan öğle yemeği öncesinde ortak bir basın toplantısı düzenlendi.

Liderler, yaptıkları konuşmalarda, Ukrayna ve Ortadoğu konularında iki ülke arasında işbirliği politikalarına vurgu yaptı. "Ukrayna'nın gerekli olduğu sürece yanında olacağız. Putin yanlış hesap yaptı. Bu savaşı zamanla kazanırım diye düşündü" diyen Scholz, "sen" şeklinde hitap ettiği Biden’e yönelik olarak "Senin yardımların sayesinde Ukrayna iki yıldır emperyalist Rusya'ya karşı direniyor" diyerek teşekkür etti. Ukrayna'yı önümüzdeki yıl 50 milyar Euro’luk bir paketle destekleme konusunda anlaştıklarını anımsatan Alman Başbakanı Scholz, NATO'nun savaşın tarafı haline gelmemesi gerektiğini de ifade etti.

Almanya’ya, özellikle de Başbakan Scholz’e Ukrayna konusunda gösterdiği dayanışma için teşekkür ederek sözlerine başlayan Biden, "Ukrayna için ödediğimiz bedelin ne kadar yüksek olduğunu biliyorum. Ancak Rusya'nın galip gelmesi halinde bu bedel çok daha yüksek olacak" diye konuştu.

"Putin acımasız işgalini başlattığında Almanya, müttefiklere bu saldırıya karşı tavır koymanın nedenini ve ittifakın neden bu kadar önemli olduğunu hatırlattı" diyen ABD Başkanı, Almanya Başbakanı’na hitaben şunları söyledi: "Scholz'un yönetimi altında Almanya ayağa kalktı ve tarihle yüzleşti. Alman dış politikasını yeni gerçeklere uyarlama kararlılığını gösterdi. Ukrayna’ya kararlılıkla ve sağlam bir şekilde destek verilmesi gerektiğini kanıtladı."

"Sinvar’ın ölümü barış için umut"

Her iki lider Hamas lideri Yahya Sinvar'ın ölümünü memnuniyetle karşıladıklarına vurgu yaptı. Olaf Scholz, Hamas'ın İsrail'e yönelik "korkunç terör saldırısından" Sinvar'ın sorumlu olduğunu belirtti ve Hamas liderinin ölümüyle birlikte "Gazze'de bir ateşkes ve Hamas'ın rehineleri serbest bırakması için somut bir umut doğduğunu" ifade etti. Başbakan, "Şiddetin daha fazla tırmanması ve bölgesel bir yangının" önlenmesi gerektiğini vurguladı.

ABD Başkanı Joe Biden, Hamas liderinin "Amerikalılar’ın, İsrailliler’in, Filistinliler’in, Almanlar’ın ve daha birçok kişinin kanını ellerinde taşıdığını" söyledi. Biden, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun, Sinwar'ın öldürülmesini "Gazze Şeridi'nde Hamas'sız daha iyi bir gelecek için barış yolunda bir fırsat" olarak kullanması gerektiğini belirtti.

Ukrayna’nın Barış Planı

Basın toplantısının ardından Scholz ve Biden, kapalı kapılar ardındaki ikili görüşmeye geçti. Bu buluşmada da gündem maddeleri arasında Ukrayna'daki savaş, Ortadoğu’daki durum, transatlantik ilişkiler ve güvenlik konularının bulunacağı öğrenildi.

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer'ın da öğleden sonra Berlin'e gelecekleri, başbakanlıkta dört liderin katılımıyla Avrupa Dörtlüsü (Euro-Quad) toplantısının yapılacağı duyuruldu.

Bu buluşmada, NATO'nun en önemli dört ülkesi Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski'nin dün tanıttığı "zafer planı" karşısında ne yapmak istedikleri tartışılacak. Biden ve Scholz şu ana kadar Zelenski tarafından talep edilen Ukrayna'ya NATO'ya katılması için koşulsuz davetin çok ileri gittiği konusunda hemfikir. Ayrıca Zelenski'nin savaşı Batılı silahlarla Rus topraklarına taşıma planına da kuşkuyla yaklaşıyorlar: Ukrayna lideri, hedefinin savaşı uzun menzilli füzelerle Rusya içlerine kadar yayarak, Putin’i müzakere masasına oturmaya mecbur bırakmak, ardından NATO üyeliği olduğunu söylemişti.

Alman medyasında Biden sonrası ilişkiler tartışılıyor

Alman medyasında çıkan yorumlarda, Biden’in Berlin’e yaptığı veda ziyareti, iki ülke arasında son yıllarda yeniden sıkılışan ilişkilerin bir kanıtı olarak değerlendiriliyor.

Amerikalılar’ın başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Partili Donald Trump ve Demokrat Partili Kamala Harris arasında 5 Kasım'da seçim yapacakları hatırlatılırken, Trump'ın kazanması halinde “Alman-Amerikan ilişkilerinde zor günlerin geri gelmesinin muhtemel olduğu” değerlendiriliyor.

Yorumcular, 81 yaşındaki Başkan Biden’ın, Donald Trump'ın görevde bulunduğu yıllarda transatlantik, özellikle de Almanya-ABD ilişkilerde meydana gelen hasarın büyük bir kısmını onardığını vurguluyor.

Başbakan Olaf Scholz‘un özellikle Ukrayna politikası konusunda Biden'la sıkı ilişki kurduğu ve yakın çevresine, en önemli Avrupalı müttefiki Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a hiçbir zaman ısınamadığını, bunun karşılığında Biden’la çok iyi anlaştığını söylediği aktarılıyor.

Biden, Trump yıllarının ardından yeni seçilen Başkan olarak yaptığı bir konuşmada, doğrudan Scholz’a seslenerek, "ABD Başkanı olarak şunu söylememe izin verin: Amerika geri döndü, transatlantik ortaklık geri döndü" diye konuşmuştu. Scholz da, Biden'ın Temmuz ayında başkanlık seçimleri için adaylığını geri çekmesinden sonra, "Joe Biden Almanya ve Avrupa'nın iyi bir dostu. Kendisiyle her zaman iyi anlaşabildim" demişti.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG