Erişilebilirlik

ABD Başkanı Biden son kez BM Genel Kurulu'na seslendi: “İsrail ile Hizbullah arasında diplomatik çözüm hala mümkün”


Başkan Biden, İsrail ile Hamas arasında kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nde yaklaşık bir yıldır devam eden savaşın ve İsrail'in Pazartesi günü binden fazla Hizbullah hedefini vurmasının ardından Lübnan'ı da içine alma tehdidiyle tırmanan gerilimi yatıştırmaya çalıştı.
Başkan Biden, İsrail ile Hamas arasında kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nde yaklaşık bir yıldır devam eden savaşın ve İsrail'in Pazartesi günü binden fazla Hizbullah hedefini vurmasının ardından Lübnan'ı da içine alma tehdidiyle tırmanan gerilimi yatıştırmaya çalıştı.

ABD Başkanı Joe Biden, Salı günü Birleşmiş Milletler'de dünya liderlerine son kez hitap ederek, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının başarısız olduğunu ve İsrail ile Lübnan Hizbullah'ı arasında diplomatik bir çözümün hala mümkün olduğunu söyledi.

Görevinin bitmesine dört ay kalan Biden, Ukrayna, Gazze Şeridi ve Sudan'daki savaşların devam ettiği ve muhtemelen Ocak ayında sona erecek olan başkanlığından daha uzun süreceği bu dönemde BM Genel Kurulu kürsüsüne çıktı.

24 Eylül 2024 - Başkan Biden, BM Genel Sekreteri Guterres ile biraraya geldi.
24 Eylül 2024 - Başkan Biden, BM Genel Sekreteri Guterres ile biraraya geldi.

Biden, İsrail ile Hamas arasında kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nde yaklaşık bir yıldır devam eden savaşın ve İsrail'in Pazartesi günü binden fazla Hizbullah hedefini vurmasının ardından Lübnan'ı da içine alma tehdidiyle tırmanan gerilimi yatıştırmaya çalıştı.

ABD Başkanı Biden son kez BM Genel Kurulu'na seslendi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Biden, 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda, “Tam ölçekli bir savaş kimsenin çıkarına değil, durum tırmanmış olsa bile diplomatik bir çözüm hala mümkün” dedi.

Başkan Biden, İsrail ve Hamas'a ABD, Katar ve Mısır tarafından önerilen Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasının şartlarını tamamlamaları çağrısında bulundu.

Biden'ın başkanlık dönemine Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgali de damgasını vurdu. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Biden'ın konuşmasını dinlemek ve ABD'nin ülkesine verdiği desteği vurgulamak üzere toplantı salonundaydı.

“İyi haber şu ki Putin'in savaşı asıl amacına ulaşmada başarısız oldu. Ukrayna'yı yok etmek için yola çıktı ama Ukrayna hala özgür” diyen Biden, “Yorulamayız, gözlerimizi başka tarafa çeviremeyiz ve Ukrayna adil ve kalıcı bir barışla kazanana kadar Ukrayna'ya olan desteğimizden vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

Rusya, Donbas bölgesinin yüzde 80'i dahil Ukrayna'nın yaklaşık beşte birini kontrol ediyor. Rus devlet medyasına göre, Rus güçleri, savaşın başından bu yana Rus saldırılarına direnen bir kale olan Ukrayna'nın doğusundaki Vuhledar kasabasına saldırmaya başladı.

Başkan Biden, konuşmasını tamamladıktan sonra BM Genel Kurulu'nu selamladı.
Başkan Biden, konuşmasını tamamladıktan sonra BM Genel Kurulu'nu selamladı.

Biden'ın Zelenski ile Perşembe günü Washington'da yapacağı görüşmede Ukrayna'nın yeni barış planını değerlendirmesi bekleniyor. ABD'li bir yetkili, planın muhtemelen Ukrayna'nın mücadelesine daha fazla silah ve destek öngören önceki planlara çok benzediğini söyledi.

Başkan Biden, bir yandan da hem Hamas'ı hem de Hizbullah'ı destekleyen İran'la ve Çin'le mücadeleye zaman ayırıyor.

Biden Salı günkü BM Genel Kurulu konuşmasında, Ortadoğu'da barışa doğru ilerlemenin dünyayı “İran'ın yarattığı süregelen tehditle” mücadele için daha güçlü konuma getireceğini söyledi. ABD Başkanı, “Birlikte İran'ın terörist vekillerini desteklemesine izin vermemeliyiz. İran'ın asla nükleer silah elde edemeyeceğinden emin olmalıyız” dedi.

ABD'nin çatışmaya sürüklenmemek için Çin ile rekabeti sorumlu bir şekilde yönetmeye çalıştığını söyleyen Biden, “Acil sorunlar karşısında işbirliği yapmaya hazırız” ifadesini kullandı.

ABD Başkanı, “Kısa bir süre önce ölümcül sentetik uyuşturucu akışını durdurmak için Çin ile işbirliğine yeniden başladık. Bu işbirliğini takdir ediyorum. Bu benim ülkemin insanları ve dünyadaki diğer pek çok insan için önemli” şeklinde konuştu.

Biden Sudan'da savaşan tarafların liderlerine de seslenerek, “Bu savaşı şimdi bitirin” dedi.

Bir sonraki ABD başkanının karşı karşıya kalacağı zorluklar

Biden'ın BM konuşması, Salı günü daha sonra bir iklim konuşması ve Çarşamba günü Vietnam Cumhurbaşkanı To Lam ile bir toplantıyı da içeren iki günlük New York ziyaretinin en önemli etkinliği. Biden, Rusya ve Çin'e karşı koymak amacıyla Güneydoğu Asya'da stratejik öneme sahip bir imalat merkezi olan Vietnam'la ilişkileri derinleştirmek istiyor. Vietnam'ın Rusya ve Çin'le da bağları bulunuyor.

Ukrayna ve Rusya, Gazze, İran ve Çin, Biden'ın halefi ister Demokrat başkan yardımcısı Kamala Harris olsun, ister Cumhuriyetçi eski Başkan Donald Trump olsun, bir sonraki başkanın karşılaşacağı zorluklar olarak kalmaya devam edecek gibi görünüyor. Harris'in dış politikaya yaklaşımı Biden'ınkine çok benziyor. Ancak Harris, on binlerce Filistinli'nin ölümü ve İsrail saldırılarıyla harap olan Gazze Şeridi'ndeki insani kriz konusunda daha sert bir ton kullanıyor.

Daha tecritçi eğilimlere sahip olan Trump, Ukrayna'nın Rusya ile mücadelesini destekleme konusunda pek hevesli değil. Trump ayrıca Biden ile ilişkileri yıpranmış olan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun sıkı bir destekçisi.

Hamas militanlarını Gazze'den çıkarma çabasında İsrail'e kararlı desteğini ifade eden Biden, şu ana kadar rehineler için ateşkes anlaşmasını müzakere etme girişiminde başarısız oldu. Ateşkes sağlama konusunda henüz bir ilerleme yok.

Biden'ın liderliğinde ABD, Ukrayna'ya milyonlarca dolarlık Amerikan silahıyla destek verdi ve NATO dayanışmasını Kiev'in arkasında topladı. Ancak çatışma büyük ölçüde çıkmaza girmiş durumda. Rusya savaşın başlarında ele geçirdiği Ukrayna'nın doğusundaki bazı bölgelerde tutunmaya çalışıyor.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG