Erişilebilirlik

ABD’de resesyon endişesi küresel piyasalarda kriz yarattı: Borsalarda tarihi düşüş yaşandı 


Financial Markets Wall Street
Financial Markets Wall Street

Yavaşlayan ABD ekonomisine ilişkin korkuların artması ve dünya genelinde finans piyasalarında yeni bir satış dalgasının başlamasıyla Pazartesi günü Wall Street'te neredeyse tüm hisseler düşüşe geçti.

S&P 500, erken işlemlerde yüzde 3,1 düşerek yaklaşık son üç ayın en kötü haftasını geride bıraktı. Dow Jones, ABD’nin Doğu yakası saatiyle sabah 9:50 itibariyle 996 puan ya da yani 2,5 düşerken, Nasdaq yüzde 3,8 geriledi.

Bu düşüşler dünyayı kasıp kavuran satış dalgasının sadece sonuncusuydu. Japonya'da Nikkei 225 Pazartesi gününe, 1987'deki Kara Pazartesi çöküşünden bu yana en kötü gününü geçirerek yüzde 12,4 düşüşle başladı.

Tokyo piyasasının, ABD'li işverenlerin geçen ay işe alımlarını ekonomistlerin beklediğinden çok daha fazla yavaşlattığını gösteren Cuma günkü rapora tepki göstermeleri için Pazartesi sabahı ilk fırsattı.

ABD’de resesyon endişesi küresel piyasalarda kriz yarattı: Borsalarda tarihi düşüş yaşandı 
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:40 0:00

Bu, ABD ekonomisine ilişkin beklenenden daha zayıf gelen son veri oldu. Bu veri, ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyonu bastırma umuduyla çok uzun süre yüksek faiz oranları yoluyla, ülke ekonomisinde çok fazla frene basmasından duyulan endişeyi arttırdı.

Dünyanın başka yerlerindeki kayıplar da bir o kadar büyüktü. Güney Kore'nin Kospi endeksi yüzde 8,8 düşerken, Avrupa'daki borsalar yaklaşık yüzde 3 ve Bitcoin yüzde12 değer kaybetti.

Çalkantılı dönemlerde güvenli liman olarak görülen altın bile yüzde 1,6 değer kaybetti.

FED acil toplanacak mı?

Bunun nedeni kısmen, yatırımcıların hasarın FED’in 18 Eylül'deki bir sonraki olağan toplantısından önce, acil bir toplantıda faiz oranlarını düşürmek zorunda kalacağı kadar şiddetli olup olmadığını merak etmeleri.

FED'e ilişkin beklentileri yakından takip eden iki yıllık Hazine tahvilinin getirisi Cuma günü geç saatlerde yüzde 3,88'den yüzde 3,79'a geriledi. Bu oran Nisan ayında yüzde 5 seviyesindeydi.

Annex Wealth Management'ın baş ekonomisti Brian Jacobsen, "FED günü kurtarmak için önemli bir faiz indirimiyle büyük bir adım atabilir ancak toplantılar arası bir indirim için durum pek parlak görünmüyor" dedi.

Jacobsen, "Bu indirimler genellikle COVID gibi acil durumlar için ayrılmıştır ve yüzde 4,3'lük bir işsizlik oranı gerçekten acil bir durum gibi görünmüyor" diye konuştu.

"FED, elindeki Hazine ve diğer tahvilleri azaltmayı durdurarak karşılık verebilir, bu da uzun vadeli getiriler üzerinde daha az yukarı yönlü baskı yaratabilir" diyen Jacobsen, böyle bir adımın sembolik olsa da en azından neler olup bittiğini görmezden gelmediklerini gösterebileceğini kaydetti.

ABD ekonomisi hala büyüyor ve resesyon kesin olmaktan uzak. FED, Mart 2022'de faiz oranlarını keskin bir şekilde arttırmaya başladığında yürümeye başladığı yol konusunda netti: "Çok agresif olmak ekonomiyi boğar, ancak çok yumuşak olmak enflasyona daha fazla oksijen verir ve herkese zarar verir".

Goldman Sachs ekonomisti David Cuma günkü istihdam raporunun ardından resesyon ihtimalini daha yüksek gördüğünü söyledi. Mericle, kısmen "verilerin genel olarak iyi görünmesi" ve "büyük finansal dengesizlikler görmemesi" nedeniyle, bu olasılığı yüzde 15'ten yüzde 25'e çıkardığını kaydetti.

Teknoloji devlerinin kayıpları

Yine de, kârları ekonominin gücüne yakından bağlı olan şirketlerin hisse senetleri, keskin bir yavaşlama korkusuyla ağır kayıplar aldı. Russell 2000 endeksindeki küçük şirketler yüzde 5,5 düşerek, bu endeks ve piyasanın diğer zayıflamış bölgelerinde canlanmayı daha da azalttı.

Wall Street için işleri daha da kötüleştiren Big Tech (Alphabet, Amazon, Apple, Meta ve Microsoft) hisselerinin keskin bir düşüş yaşaması oldu. Bu da bu yılın büyük bölümünde piyasanın en popüler işleminin çöküşünü sürdürmesine neden oldu.

Bunun sonucunda da Wall Street keskin bir düşüş yaşadı. Apple, Nvidia ve "Muhteşem Yedili" olarak bilinen diğer teknoloji devlerinin hisseleri, kısmen yapay zeka teknolojisi konusunda yaşanan heyecanla, S&P 500'ü bu yıl defalarca tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarmıştı. Bu hisseler o kadar güçlüydü ki, borsanın yüksek faiz oranları nedeniyle zayıflayan alanlarını gölgede bıraktı.

Ancak Big Tech'in ivmesi geçen ay yatırımcıların fiyatlarını çok yüksek tuttuğu ve gelecekteki büyüme beklentilerinin karşılanmasının çok zorlaştığı endişesiyle tersine döndü. Tesla ve Alphabet'ten gelen bir dizi yetersiz kâr raporu karamsarlığı arttırdı ve düşüşleri hızlandırdı.

Apple, Warren Buffett'ın Berkshire Hathaway'inin iPhone üreticisindeki hisselerini azalttığını açıklamasının ardından Pazartesi günü yüzde 4,6 düştü.

Wall Street'in yapay zeka çılgınlığının simgesi haline gelen çip şirketi Nvidia hisseleri yüzde 8,3 düştü. Analistler, The Information'ın Nvidia'nın yeni yapay zeka çipinin ertelendiğini söylediği bir raporun ardından haftasonu şirket için kâr tahminlerini düşürdü. Haziran ayının ortasında yüzde 170 olan Nvidia’nın yıllık kazancı yüzde 98,7'ye düştü.

Muhteşem Yedili (Microsoft, Apple, Nvidia, Alphabet, Amazon, Meta ve Tesla) şirketleri piyasa değerine göre piyasanın en büyüğü haline geldiğinden, hisse senetlerinin hareketleri S&P 500 ve diğer endeksler üzerinde çok daha fazla ağırlık taşıyor.

Şirket kârları, faiz oranları ve ekonomi dışındaki endişeler de piyasa üzerinde baskı yaratıyor. İsrail-Hamas savaşının daha da kötüleşmesi, petrol fiyatlarında keskin dalgalanmalara da neden olabilir. Bu durum dünya genelindeki potansiyel sıcak noktalara ilişkin endişeleri arttırırken , yaklaşan ABD seçimleri işleri daha da karıştırabilir.

Forum

XS
SM
MD
LG