Erişilebilirlik

ABD Dışişleri’nden Türkiye’nin sınırdışı etme kararı aldığı İranlı mülteci hakkında açıklama


25 Haziran’da İstanbul’da yapılan LGBTi Onur Yürüyüşü’ndegözaltına alındıktan sonra hakkında sınırdışı kararı verilen İranlı mülteci Elyas Torabibaeskendari
25 Haziran’da İstanbul’da yapılan LGBTi Onur Yürüyüşü’ndegözaltına alındıktan sonra hakkında sınırdışı kararı verilen İranlı mülteci Elyas Torabibaeskendari

WASHINGTON / İSTANBUL -25 Haziran’da İstanbul’da yapılan LGBTi Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alındıktan sonra hakkında sınırdışı kararı verilen İranlı mülteci Elyas Torabibaeskendari ile ilgili ABD’den açıklama geldi.

Dışişleri Bakanlığı VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, olayın ayrıntılarını araştırdıklarını; ancak ABD’nin, devletleri LGBTQI+ bireylerin yaşamlarının ya da özgürlüklerinin tehdit altında olduğu ülkelere zorla geri gönderilmemesi konusunda uyardığı belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, ‘’Bu vakanın detaylarını araştırıyoruz ancak ABD, LGBTQI+ bireyler dahil dünyanın dört bir yanındaki tüm bireylerin insan haklarının korunması için sesini yükseltmeye kararlıdır’’ denildi.

VOA Türkçe’ye yapılan açıklamada, ‘’ABD, devletleri LGBTQI+ topluluğu üyelerini, yaşamlarının veya özgürlüklerinin tehdit altında olacağı ülkelere zorla geri göndermemeleri konusunda güçlü bir şekilde uyarmaktadır’’ ifadeleri yer aldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Şanlıurfa Geri Gönderme Merkezi’ne gönderilen İranlı mülteci Elyas Torabibaeskendari’nin sınırdışı edilerek İran’a geri gönderilmesi durumunda idam edilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

İstanbul’da geçen hafta VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan abla Andisheh Torabibabaeskandari, kardeşinin şu anki durumundan çok endişeli olduklarını söylemiş “Elyas’ın İran’a gönderilmesinden çok endişe duyuyoruz. Çünkü oraya giderse idam ya da ağır işkencelere maruz kalabilir. Annem İran’daki siyasi duruşundan dolayı kara listede olduğu için hiçbirimiz zaten İran’a gidemiyoruz” demişti.

Elyas dışında Libya, Rusya, Portekiz ve Avustralya’dan dört kişi daha gözaltına alınmıştı. Şanlıurfa Geri Gönderme Merkezi'nde bulunan Rusya, Portekiz ve Avustralya vatandaşı üç kişi gönüllü geri gönderilmeyi kabul etmişti.

Elyas ve adı açıklanmayan Libya vatandaşı hakkında ise sınırdışı kararı verilmişti. Ancak avukatları karara bugün itiraz etti. VOA Türkçe’ye bilgi veren İnsan Hakları Derneği’nden Avukat Davut Arslan, idam tehlikesi nedeniyle Libya ve İran vatandaşları için endişeli olduklarını söyledi.

Avukat Arslan, yaptıkları itirazın araya hafta sonu girdiğinden Pazartesi ya da Salı günü karara bağlanmasını beklediklerini söyledi. Elyas’ın mülteci statüsü nedeniyle Türkiye’de hukukun tam işlemesi durumunda sınırdışı edilmesini beklemeyen Arslan, ‘’Geri gönderme gibi bir şey olacağını şu an için düşünmüyorum’’ dedi.

Elyas’ın avukatlarından Mustafa Vefa da DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada sınırdışı kararına karşı açılan dava sonuçlanana kadar Elyas'ın geri gönderilemeyeceğini belirterek "Bunun aksine yapılan bir uygulama hukuki olmayacaktır" diye konuşmuştu.

  • 16x9 Image

    Dilge Timoçin

    Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler mezunu Dilge Timoçin mesleğe 2000 yılında NTV'de başladı. 2008'de Habertürk TV'ye transfer oldu, dış haber sorumlusu olarak görev yaptı. ShowTV'de dış haber editörü ve spiker olarak çalışan Timoçin, sonrasında Al Jazeera Türk'e geçti; Al Jazeera İngilizce için prodüktörlük yaptı. Dilge Timoçin VOA Türkçe'ye katılmadan önce Reuters, Deutsche Welle gibi yabancı basın kuruluşlarıyla çalışıyordu

XS
SM
MD
LG