Amerika'da her yıl Eski Muharipler Günü olan 11 Kasım'da Amerikan Silahlı Kuvvetleri'nde hizmet verenler anılıyor ve onurlandırılıyor. 11 Kasım bu nedenle Amerika'da federal tatil günü olarak kabul ediliyor.
Eski Muharipler Günü'nün 11 Kasım olması, Birinci Dünya Savaşı'nın bittiği tarihe dayanıyor. Birinci Dünya Savaşı, resmi olarak 28 Haziran 1919'da Fransa'da imzalanan Versay Anlaşması'yla resmi olarak sona ermişti.
Ancak çatışmalar, itilaf devletleriyle Almanya arasında, 11 Kasım'dan 7 ay önce varılan ateşkesle durmuştu. Çatışmalar, 11 Kasım 1918'de, yani 11'inci ayın 11'inci günü saat 11.00'de sonlandırılmıştı.
Dönemin Amerika Başkanı Woodrow Wilson, 1919 yılında 11 Kasım'ı Mütareke Günü olarak ilan etti. 11 Kasım, 1938 yılındaysa resmi olarak ulusal federal tatil günü olarak kabul edildi. Amerikan Kongresi, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından 1954 yılında, Amerika'nın dahil olduğu tüm savaşlarda hizmet eden silahlı kuvvetleri onurlandırmak için Mütareke Günü'nün adı, Eski Muharipler Günü olarak değiştirildi.
Eski Muharipler Günü'nde federal hükümet ve birçok okul, kapalı oluyor.
Başkan Joe Biden yurtdışı ziyaretinde olduğu için Biden yerine Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Washington'a komşu Virginia'daki Arlington Ulusal Mezarlığı'ndaki Meçhul Asker Anıtı'na çelenk koydu.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski'den Eski Muharipler Günü mesajı
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna'ya yardım eden Amerikan askerlerinden övgü dolu sözlerle bahsettiği bir Eski Muharipler Günü açıklaması yaptı.
İngilizce kaydedilen video mesajında Zelenski, "Sergilediğiniz örnek bugün Rus zulmüne karşı savaşan Ukraynalılar'a ilham veriyor" dedi.
Zelenski, Rusya'ya karşı Ukrayna'nın yanında savaşmak için gönüllü olan Amerikalı eski muhariplere teşekkürlerini sundu.
Ukrayna Cumhurbaşkanı ayrıca Ukrayna'ya verdikleri "olağanüstü destek" nedeniyle Amerikan halkına da teşekkür etti.
Zelenski, "zafer bizim olacak" diyerek Amerikalı askeri personele de teşekkürlerini iletti.
First Lady Jill Biden'dan Eski Muharipler Günü kahvaltısı
First Lady Jill Biden, bugün Beyaz Saray'da 11 Kasım Eski Muharipler Günü nedeniyle bir kahvaltı etkinliği düzenledi. Jill Biden, eski muhariplerle ve yaralanan askerlerle yaşayan çocuklara yeni bir destek programı oluşturulduğunu da açıkladı.
Gizli Yardımcılar Koalisyonu olarak adlandırılan girişim, eski muhariplere bakan gençleri desteklemek amacıyla oluşturuldu.
First Lady Biden, kahvaltıdan sonra Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve esşi Douglas Emhoff ile beraber Arlington Ulusal Mezarlığı'ndaki anma törenine katılmak üzere Beyaz Saray'dan ayrıldı.
Öte yandan Başkan Joe Biden, Eski Muharipler Günü nedeniyle videolu bir mesaj yayınladı. Biden, mesajında, "Ülkemizin kuruluşundan bu yana eski muhariplerimiz demokrasimizi savundu, gelecek nesillerimizi korudu, bizim adımıza savaşın yükünü omuzladı. Birçokları, verdikleri hizmetlerin fiziksel yaralarını ve gözle görülmeyen acıları beraberinde taşıyor" dedi.
Başkan Biden, dün gece Birleşmiş Milletler iklim konferansının düzenlendiği Mısır'a hareket edeceği için bu yılki Eski Muharipler Günü konuşmasını daha önceden kaydetmişti. Biden, Beyaz Saray'da 19 Kasım'da torununun düğününe katılmadan önce Kamboçya ve G20 zirvesinin yapılacak Endonezya'ya da uğrayacak.
Bu yılki Eski Muharipler Günü, Başkan Biden'ın silahlı kuvvetlerde hizmet veren eski muhariplerin yararlandığı sağlık hizmetlerinin kapsamının genişletilmesini öngören yasayı imzalamasından sonraki ilk Eski Muharipler Günü olma özelliğine sahip. Biden'ın imzaladığı yasa, Irak ve Afganistan'da Amerikan Ordusu'nun üslerindeki atıkların ortadan kaldırılması için oluşturulan yangın çukurlarına ya da daha önceki savaşlarda kimyasal maddelere maruz kalan askerlere daha kapsamlı sağlık hizmeti sunulmasını öngörüyor. Amerika, özellikle Afganistan ve Irak savaşları sırasında askeri üslerde kimyasal madde, boya, tıbbi atık, metal, elektronik atık, mühimmat, petrol ürünleri, plastik gibi materyalleri ortadan kaldırmak için yangın çukurları açıyor ve bu malzemeleri bu çukurlarda yakıyordu. Bu yangınların ortaya çıkardığı zehirli maddelerin cilt, göz, solunum yolu, kalp damar ve sindirim sistemlerinde hasara yol açabileceği biliniyor.
Biden yönetimi, eski muhariplerin zehirli maddelere maruz kalmasıyla ilgili 137 binden fazla şikayet başvurusu yapıldığını söylüyor. Eski Muharipler Bakanlığı da bu haftanın başından itibaren kimyasal maddelerin yol açtığı sağlık sorunlarını tespit edebilmek için olası zehirli maddelere maruz kalmış olan eski muhariplerden bu vakaları bildirmelerini istedi.
PACT Yasası olarak bilinen yeni yasa, Biden'ın siyasi önceliklerinden biriydi. Biden'ın 2015 yılında beyin kanseri nedeniyle hayatını kaybeden büyük oğlu Beau Biden, ölümünden birkaç yıl önce görev yaptığı Irak'ta bir yangın çukurundan çıkan kimyasal maddelere maruz kalmıştı.