ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), ABD’de grip virüsüne yakalananlarının sayısının neredeyse son 15 yılın en yüksek seviyesinde olduğunu ve artmaya devam ettiğini açıkladı.
CDC'ye göre, bu sezon şimdiye kadar grip nedeniyle en az 24 milyon kişi hastalandı, 310 bin kişi hastaneye kaldırıldı ve 13 bin kişi hayatını kaybetti.
1 Şubat’ta sona eren bir haftada, ayakta tedavi için başvuran hastaların yüzde 7,8'ine grip teşhisi konuldu. Bu oran, 18 Ocak-25 Ocak arası yüzde 7 ve ondan önceki haftaysa yüzde 5,8’di.
ABD’de özellikle sezon başı itibariyle hastaneye yatışlarda yüzde 31,6 yükselme olduğunu söyleyen New York’tan nefroloji uzmanı Dr. Sine Ares Akten, yüzde 7,8 oranının mevsimsel nedenlerden kaynaklanan normal yüzde 2-3’lük artışın iki buçuk katı olduğuna dikkat çekti.
VOA Türkçe’ye konuşan Dr. Akten, genel olarak bir alarm durumunun sözkonusu olduğu uyarısı yaptı.
Pittsburgh Üniversitesi’nden Dr. Ergin Koçyıldırım da en son bu denli yüksek seviyelerin 2019-2020 sezonundaki domuz gribi salgınında görüldüğünü hatırlattı.
Son bir hafta içinde hastaneye başvuranların sayısının da 48 bini geçtiğini söyleyen Dr. Koçyıldırım, bu durumun sağlık sistemi üzerindeki yükü arttırdığını kaydetti.
Gribin damlacık yoluyla yani havada asılı kalan partiküllerle bulaştığını hatırlatan Koçyıldırım, bir solunum yolu hastalığı olduğu için mümkün olduğunca iyi havalandırılmış ortamlarda bulunulmasını önerdi.
“Bu rakamların bu kadar yüksek olmasının sebebi oldukça soğuk günlerde insanların çok fazla dışarı çıkamaması. Kapalı alanlarda kalmaları, iyi havalandırılmamış yerlerde bulunmaları, grip salgınları için çok uygun bir ortam yaratıyor” diyen Koçyıldırım, “Ellerin sık sık yıkanması, hijyen kurallarına dikkat edilmesi çok önemli. Ellerin ağza, göze veya buruna temasından kaçınılmalı” uyarısında bulundu.
Uzmanlara göre virüse yakalanmamak için hijyen ve mesafe önemli.
Dr. Ergin Koçyıldırım, “Şu andaki grip salgınında esas virüs, Influenza A. Bu virüs, daha önceki yıllarda da gördüğümüz aynı varyant. Bunun yanısıra RSV (solunum sinsityal virüsü) ve COVID-19 gibi solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan diğer virüsler de var. Bu yıl RSV vakalarının daha az olduğunu görüyoruz. Enteresan bir şekilde COVID-19 vakaları ise neredeyse yok denecek kadar az” değerlendirmesinde bulundu.
Dr. Koçyıldırım, ”Eğer ateşiniz varsa ve gribe yakalandıysanız, 24 saat boyunca ateş düşmeden dışarı çıkmamanız çok önemli. Hastalığın yayılmasını önlemek için evde istirahat edilmeli, bol sıvı tüketilmeli” diye konuştu.
Dr. Sine Ares Akten ise özellikle boğaz ağrısı, burun akıntısı, geniz akıntısı, hapşırma, öksürük gibi semptomlar gösteren kişilerin kendini izole etmesinin virüsün yayılmasının önünde önemli bir engel olduğunu belirtti.
Bu kişilerin hemen bir sağlık merkezine başvurarak alınacak bir boğaz kültürü örneğiyle uygun bir tedavi yolu izlemesi gerektiğini de söyleyen Dr. Akten, bu noktada bol sıvı alımı, C vitamini, egzersiz gibi takviyelerle bağışıklık sistemini kuvvetlendirici bir yaşam biçimine geçilmesini önerdi.
Reuters haber ajansından yararlanılmıştır.
Forum