Bakım onarım yapan teknik elemanlar, Hava Kuvvetleri’nin en önemli ekiplerinden biri. Ancak şu anda yaşanan 4 bin kişilik tekniker açığı, kaygı yaratıyor.
Langley Eustis Askeri Üssü’nde bakım onarım teknisyenlerinin iş yükü çok ağır. Teknisyenler hem F-22 Raptor, hem de 50 yıl önce üretilen ve sık sık bakım gerektiren T-38 Talon uçaklarına bakıyor.
Teknisyenler, eleman açığına rağmen işlerini sürdürüyor. Teknisyenlerden biri olan erlerlerden biri, ”Savaş uçakları, şartlar ne olursa olsun uçmak zorunda. Elimizdeki az imkanlarla çok şey başarmaya çalışıyoruz. Çok zor oluyor ancak yine de işimizi yapıyoruz” diyor.
Savunma Bakanlığı, sorunun acil olarak çözüm beklediğini biliyor.
Teknisyenlerden sorumlu Korgeneral John Cooper, Kongre’nin bütçe kesintilerinden sonra daha da daralan teknik ekibi yönetmeye çalışıyor.
Savaş uçağı pilotu açığını kapamakla görevlendirilen Tümgeneral Scott Vander Hamm ise Hava Kuvvetleri’nin daha az elemanla daha çok iş yapmasının mümkün olmadığını söylüyor.
Cooper, teknik ekipler Amerika dışındaki görevlerini başarıyla tamamlasa da pilotların ihtiyaçları olan eğitimleri artık alamadığını, ”Bunun bedelini Amerika içinde, bir sonraki savaşa hazırlanması gereken pilotlarımıza tatbikat yaptıramamakla ödüyoruz. Yeterli işgücüne sahip olmadığımız için eğitimden kesinti yapıyoruz” diyerek vurguluyor.
Hava Kuvvetleri’nin 2015 yılı itibarıyla 3 bin 800 kişilik teknisyen açığı var. 2016’da 500 yeni teknisyen göreve başlasa hala 3 bin 300 eleman alınması gerekiyor.
ABD Hava Kuvvetleri, bütçe kesintileri yaşanmazsa teknik eleman açığının 2021’e kadar kapanacağını umuyor.