Erişilebilirlik

ABD İsrail'in Gazze'ye yardımı engellemediğini düşünüyor, yardım kuruluşları aynı fikirde değil


Gazze Şeridi'ndeki Bureij mülteci kampında yemek yardımı yapılıyor- 6 Kasım 2024.
Gazze Şeridi'ndeki Bureij mülteci kampında yemek yardımı yapılıyor- 6 Kasım 2024.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Gazze Şeridi’ndeki kötü insani durumun devam ettiğini kabul etmesine rağmen Başkan Joe Biden yönetiminin, İsrail'in şu anda Gazze'ye yardımı engellemediği ve dolayısıyla ABD yasalarını ihlal etmediği sonucuna vardığını bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin, 13 Ekim tarihli bir mektupla İsrailli muhataplarına Gazze'de kötüleşen durumu ele almak üzere 30 gün içinde atmaları gereken adımların bir listesini vermişti. Mektupta, bu adımların atılmaması halinde ABD'nin İsrail'e yaptığı askeri yardımın kesilebileceği belirtilmişti.

Tanınan sürenin dün dolmasının ardından açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, kriterlerin yerine getirilip getirilmediği konusunda açıklama yapmaktan kaçındı. Ancak Patel, gazetecilere İsrail'in talepleri karşılamak üzere adımlar attığını ve Washington'un durumu değerlendirmeye devam edeceğini söyledi.

“Bazı ilerlemeler kaydedildiğini gördük. Bazı değişikliklerin daha gerçekleştiğini görmek istiyoruz. ABD'nin müdahalesi olmasaydı bu değişikliklerin hiç gerçekleşmeyebileceğine inanıyoruz” diyen Patel, Washington'un İsrail'in ABD yasalarına uyumunu değerlendirmeye devam edeceğini bildirdi.

Patel, İsrail'in Erez geçişini yeniden açmak, bazı gümrük gerekliliklerinden feragat etmek ve Gazze içinde ek teslimat yolları açmak gibi adımlar attığını kaydetti.

Filistinlilerin sivil işleriyle ilgilenen İsrail askeri kurumu COGAT, Pazar günü İsrail'in son altı aydaki insani yardım çabalarının bir listesini yayınlayarak son girişimleri vurguladı ve kış yaklaşırken Gazze'ye desteği sürdürme planlarını detaylandırdı.

İsrail, ABD açıklamasından memnun

İsrail'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Danny Danon, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, “Washington'daki müttefiklerimizle çok yakın çalışıyoruz. Çok şey yaptık. Gazze'deki insani ihtiyaçları karşılamak için çok çalıştık” dedi.

ABD'nin verdiği süre, küresel gıda güvenliği uzmanlarının İsrail'in Hamas militanlarına karşı yürüttüğü askeri harekât nedeniyle Gazze'nin kuzeyindeki bazı bölgelerin kıtlığın eşiğine geldiği açıklamasından birkaç gün sonra doldu.

İsrail güçleri bir aydan uzun bir süredir Gazze'nin kuzeyine doğru ilerliyor, hastaneleri ve barınakları kuşatıyor ve Hamas militanlarının yeniden toparlanmasını önlemek için tasarlandığını söyledikleri bir operasyonla insanları yerinden ediyor.

Aralarında Oxfam ve Save the Children'ın da bulunduğu sekiz uluslararası yardım kuruluşu, dün yayınladıkları raporda, ABD’nin İsrail’e tanıdığı sürenin dolduğuna dikkati çekmiş ve İsrail'in talepleri karşılamadığını belirtmişti.

Hamas tepkili

Hamas’tan dün yapılan açıklamada ise Biden yönetiminin İsrail'in Gazze Şeridi’ndeki insani durumu iyileştirmek için önlemler aldığı iddiası eleştirildi. Hamas, bu değerlendirmeyi “Başkan Biden'ın Gazze Şeridi'nde yürütülen acımasız soykırıma tam ortaklık ettiğinin bir teyidi” olarak tanımladı. Militan grup, bir kez daha Washington’u İsrail’i siyasi ve askeri olarak korumakla suçladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, 4 Kasım'da verdiği brifingde, İsrail'in yardım erişimini arttırmak için aldığı önlemlere rağmen Gazze'de sahadaki sonuçların yeterince iyi olmadığını söylemişti.

Hafta başında İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ile biraraya gelen Dışişleri Bakanı Antony Blinken da İsrail'in attığı adımların sahada iyileşmelere yol açması gerektiğini vurgulamıştı.

Görev süresi yakında sona erecek olan Biden, Hamas’ın Ekim 2023'te İsrail'e saldırarak 1200 kişiyi öldürmesi ve 250'den fazla kişiyi rehin almasından bu yana İsrail'e güçlü destek verdi. Son 13 ayda İsrail’in misilleme saldırıları sonucu Gazze'de 43 bin 500'den fazla Filistinli öldü.

Forum

XS
SM
MD
LG