ABD'de istihdam Ağustos ayında beklenenden daha az arttı, ancak işsizlik oranının yüzde 4,2'ye düşmesi işgücü piyasasındaki düzenli yavaşlamanın devam ettiğini ve muhtemelen ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu ay büyük bir faiz indirimine gitmeyeceğini gösterdi.
Cuma günü ABD Çalışma Bakanlığı tarafından bildirilen tarım dışı istihdamdaki beklentilerin altındaki artış, muhtemelen ilk Ağustos baskısını düşürme eğiliminde olan olağandışı mevsimsel bir durumu yansıtıyor. Bununla birlikte, yakından izlenen istihdam raporu da ekonominin Haziran ve Temmuz aylarında daha önce bildirilenden 86 bin daha az iş eklediğini gösteriyor; bu da işgücü piyasasındaki ivmenin yavaşladığına işaret ediyor.
Yatırım ve varlık yönetimi firması LPL Financial'ın baş ekonomisti Jeffrey Roach, “İşgücü piyasası ölçülü bir hızda soğuyor. İşletmeler hala maaş bordrolarına ekleme yapıyor ancak bu gelişigüzel değil. FED muhtemelen 25 baz puanlık bir indirime gidecek ve yılın son iki toplantısında daha agresif olma hakkını saklı tutacak” dedi.
Çalışma Bakanlığı'na bağlı Çalışma İstatistikleri Bürosu, Temmuz ayında aşağı yönlü revize edilen 89 binlik istihdam artışının ardından tarım dışı istihdamın geçen ay 142 bin arttığını açıkladı. Reuters tarafından yapılan ankete katılan ekonomistler, Temmuz ayında daha önce bildirilen 114 binlik artışın ardından bordroların 160 bin kişiye istihdam sağlayacak şekilde artacağını tahmin ediyordu.
Tahminler istihdamda 100 bin ila 245 binlik artış arasında değişiklik gösteriyordu.
Ağustos ayı istihdamı, daha sonra daha yüksek revize edilmeden önce, tahminlere ve son eğilime göre başlangıçta daha zayıf görünüyor. Hükümetin mevsimsel dalgalanmaları verilerden çıkarmak için kullandığı modelin öngördüğü üzere, işe alımlar genellikle eğitim sektöründe artıyor.
Ancak yeni eğitim yılının başlaması ülke genelinde farklılık göstermekte ve bu da mevsimsel etkenleri değiştirebiliyor. Ağustos ayı ilk bordro sayıları son 13 yılın 10'unda daha yüksek revize edilmişti. İşten çıkarmalar ise tarihi düşük seviyelerde seyretmeye devam ediyor.
Geçen ayki istihdam artışlarına, inşaat ve konut dışı özel ticaret müteahhitlerinin etkisiyle 34 bin iş eklenen inşaat sektörü öncülük etti. Sağlık hizmetlerinde istihdam 31 bin arttı. Ancak ivme yavaşladı ve istihdam artışları son 12 aydaki ortalama aylık 60 binlik artışın yaklaşık yarısı kadar oldu.
Sosyal yardım istihdamı 13 bin artarak son bir yıldaki ortalama aylık 21 binlik artıştan daha az yükseldi. Finansal faaliyetler ile eğlence ve konaklama sektörlerinde artışlar oldu. Kamuda istihdam 24 bin arttı. Ancak imalat istihdamı 24 bin düştü.
Göçteki artış, 2023 yılı Nisan ayında yüzde 3,4 ile son beş yılın en düşük seviyesine gerileyen işsizlik oranındaki sıçramadan kısmen sorumlu tutuluyor. Artan göç, ekonominin çalışma çağındaki nüfustaki büyümeye ayak uydurabilmesi için ayda 145 bin ila 200 bin arasında istihdam yaratması gerektiği anlamına geliyor.
Bu da işsizlik oranını, Temmuz ayındaki yüzde 4,3'lük son üç yılın en yüksek seviyesinden aşağı çekti. İşsizlik oranı dört ay üst üste yükselmişti.
CME Group'un FedWatch aracına göre, mali piyasalar FED'in 17-18 Eylül'deki toplantısında yarım puanlık faiz indirimi ihtimalini önce yüzde 50'nin üzerine çıkardı, ardından yüzde 43'e kadar düşürdü. 25 baz puanlık faiz indirimi olasılığı ise yüzde 57 civarındaydı.
Mali piyasalarda ticaret dalgalı seyretti. Verilerin ardından ABD Hazine tahvillerinin getirileri ilk başta düşerken, dolar sepet kur karşısında değer kaybetti.
Ortalama saatlik kazançlar Temmuz ayındaki binde 2'lik artışın ardından Ağustos ayında binde 4 arttı. Ücretler Temmuz ayındaki yüzde 3,6'lık artışın ardından yıllık bazda yüzde 3,8 yükseldi. Hala güçlü olan ücret artışı, tüketici harcamaları yoluyla ekonomiyi desteklemeye devam ediyor.
Borsalar istihdam verilerinin açıklanmasının ardından geriledi
Wall Street'in ana borsa endeksleri, istihdam raporunun FED’in bu ayın sonundaki toplantısında beklenen faiz indiriminin büyüklüğü konusundaki belirsizliği ortadan kaldırmamasının ardından düştü.
Faize duyarlı hisseler verilere karışık tepki verdi. Apple hisseleri yüzde 1 yükselirken, Tesla yüzde 2,9; Nvidia ise yüzde 1,5 değer kaybetti.
ABD Doğu Yakası yerel saati itibarıyla 10.23'te Dow Jones Endüstriyel Endeksi 27,15 puan (on binde 7) düşüşle 40.728,60'a, Standard&Poors 500 endeksiyse 29,02 puan (binde 54) kayıpla 5.473,70'e geriledi. Nasdaq ise 171,46 puan (binde 99) kayıpla 16.956,20'ye düştü.
S&P 500 sektörlerinin çoğu, teknoloji hisselerindeki yüzde 1,6'lık gerilemenin öncülüğünde düşüşe geçti.
Wall Street'in bu üç ana borsa endeksi haftalık kayba uğramış görünüyor. Gösterge endeks S&P 500, teknoloji hisselerindeki yüzde 5'in üzerindeki düşüşün öncülüğünde, yaklaşık beş ayın en sert düşüşü olan yüzde 2'nin üzerinde bir haftalık gerilemeye doğru ilerliyor.
Eylül ayı ABD hisse senetleri için tarihsel açıdan zayıf bir dönem olarak biliniyor. S&P 500 endeksi, 1928'den bu yana Eylül’de ortalama yüzde 1,2 düşüş gösterdi.
Forum