Erişilebilirlik

ABD Kongresi’nde Türkiye’ye partilerüstü yaptırım için yasa tasarısı hazırlığı


Senatör Van Hollen ve Senatör Graham ortak açıklama yayınlayarak, Türkiye’nin Suriye Demokratik Güçleri ile kalıcı ateşkesi ve silahtan arındırılmış bölgeyi kabul etmemesi halinde yaptırım için Kongre’ye yasa tasarısı sunmaya hazırlandıklarını bildirdi.
Senatör Van Hollen ve Senatör Graham ortak açıklama yayınlayarak, Türkiye’nin Suriye Demokratik Güçleri ile kalıcı ateşkesi ve silahtan arındırılmış bölgeyi kabul etmemesi halinde yaptırım için Kongre’ye yasa tasarısı sunmaya hazırlandıklarını bildirdi.

Demokrat Senatör Chris Van Hollen, Türkiye’nin Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile ateşkesi ve silahtan arındırılmış bölgeyi kabul etmemesi halinde, yaptırım uygulanması için ABD Kongresi’ne partilerüstü yasa tasarısı sunmaya hazırlandıklarını söyledi.

Van Hollen X’te yaptığı paylaşımda, “Türkiye destekli güçlerin, Suriyeli Kürt ortaklarımıza yönelik saldırıları bölgesel güvenliğe ve IŞİD'in yeniden canlanmasını önleme çabalarına zarar veriyor. Türkiye ateşkesi ve silahtan arındırılmış bölgeyi kabul etmeli, aksi takdirde iki parti tarafından hazırlanan yaptırım yasasını gündeme getireceğiz” dedi.

Hollen ve Cumhuriyetçi Senatör Lindsay Graham SDG Komutanı Mazlum Abdi ile yaptıkları telefon görüşmesinden sonra ortak bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, “Türkiye ile Suriyeli Kürtler arasında 2019 yılında sağlanan ateşkes hayatları kurtardı, bölgesel istikrarı arttırdı ve ön saflarda yer alan SDG'nin, IŞİD'e karşı mücadelemizde hayati önem taşıyan çabalarına devam edebilmesini sağladı. Ancak Esat rejiminin düşmesinin ardından Türkiye destekli güçler Suriyeli Kürt ortaklarımıza yönelik saldırılarını arttırarak IŞİD'in yeniden güçlenmesini önleme yönündeki hayati misyonumuzu bir kez daha tehdit ediyor” denildi.

Senatörler, Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) ile SDG arasında geçen hafta yürürlüğe giren ve Salı günü süresi dolduktan sonra uzatılan geçici ateşkese de atıfta bulundu.

Açıklamada, geçici ateşkesin süresinin dolmasının ardından Türkiye’nin, başta Kobani şehri olmak üzere sınır boyunca askerden arındırılmış bölge teklifi dahil ateşkesi uzatmayı reddettiği öne sürüldü.

Ancak bu açıklamanın ardından ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, ateşkesin bu haftanın sonuna kadar uzatıldığını açıkladı. Miller, Washington’un, ateşkesin mümkün olduğu kadar uzatılmasını arzu ettiğini vurguladı.

Açıklamada Van Hollen ve Graham, “Türkiye'nin bazı meşru güvenlik kaygıları olsa da bu gelişmeler bölgesel güvenliğe zarar veriyor ve ABD buna seyirci kalamaz” ifadelerini kullandı.

SDG Komutanı Mazlum Abdi ile yapılan görüşmeye de değinilen açıklamada, “Kürt ortaklarımıza desteğimizi bir kez daha yineledik” denildi.

ABD’nin IŞİD’e karşı savaşta desteklediği SDG’nin omurgasını YPG oluşturuyor. Türkiye, YPG’yi, ABD ve AB’nin de terör listesindeki PKK’nın uzantısı olan bir terör örgütü olarak görüyor.

Açıklamada, “ABD, kalıcı bir ateşkes ve silahlardan arındırılmış bir bölge için baskı yapmak üzere elindeki tüm araçları derhal kullanmalı. Türkiye bu şartları derhal kabul etmezse, 2019'da ortaklaşa sunduğumuz tasarıya benzer partilerüstü bir yaptırım yasa tasarısını bu hafta sunmayı planlıyoruz” denildi.

ABD, 2019’da Türkiye’ye Barış Pınarı Harekâtı nedeniyle yaptırım uygulamıştı. Washington 2020 yılında da Rus S-400 hava savunma sistemi alması nedeniyle, Türkiye’ye ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında yaptırım uygulamaya başlamıştı.

Forum

XS
SM
MD
LG