Erişilebilirlik

ABD kötü hava koşulları nedeniyle Gazze’ye yardım aktarılmak için kurulan geçici iskeleyi kaldırdı


Yardım kuruluşları, insani yardım konvoylarının saldırıya uğraması nedeniyle gıda yardımlarını Gazze'nin en çok ihtiyaç duyulan iç bölgelerine taşımakta güçlük çekiyor.
Yardım kuruluşları, insani yardım konvoylarının saldırıya uğraması nedeniyle gıda yardımlarını Gazze'nin en çok ihtiyaç duyulan iç bölgelerine taşımakta güçlük çekiyor.

ABD'li yetkililer Cuma günü yaptıkları açıklamada, ABD ordusunun Gazze'ye yardım götürmek için inşa ettiği iskelenin hava koşulları nedeniyle kaldırıldığını ve ABD'nin yardımlar yeniden Gazze’de halka aktarılmaya başlamadıkça iskeleyi yeniden kurmayı düşünmediklerini söyledi.

Ordu, gıda yardımının iskele aracılığıyla ulaştırılmasına yardımcı olsa da, gıdanın büyük çoğunluğu hala iskelenin yakınındaki depoda duruyor. Deponun neredeyse dolu olduğu kaydediliyor. Yardım kuruluşları, insani yardım konvoylarının saldırıya uğraması nedeniyle gıda yardımlarını Gazze'nin en çok ihtiyaç duyulan iç bölgelerine taşımakta güçlük çekiyor.

Açlık çeken Filistinliler’e yardım ulaştırma konusunda en kapsamlı güce sahip olan Birleşmiş Milletler, 9 Haziran'dan bu yana iskeleye gelen gıda ve diğer acil yardım malzemelerini dağıtmıyor. Duraklama, İsrail ordusunun 270'ten fazla Filistinli’nin ölümüne neden olan baskında kurtarılan rehineleri hava yoluyla tahliye etmek için iskelenin yakınındaki bir alanı kullanmasının ardından geldi. Bu olay, yardım çalışanlarının güvenliği ve tarafsızlığının tehlikeye girmiş olabileceği endişesiyle BM'nin güvenlik incelemesine yol açtı.

BM Dünya Gıda Programı Sözcüsü Steve Taravella Cuma günü yaptığı açıklamada, BM'nin iskele projesine katılımının güvenlik endişelerinin giderilmesi için hala beklemede olduğunu söyledi.

Başkan Joe Biden'ın 230 milyon dolarlık iskele projesinin geçici olması amaçlamış ve Gazze'ye insani yardım ulaştırmadaki sorunlara tam bir çözüm olarak yansıtılmamıştı. Yardımların ilk kez 17 Mayıs'ta karaya ulaştırılmasından bu yana bir dizi aksaklıkla karşılaşan proje, yardım grupları ve Kongre'deki Cumhuriyetçiler tarafından maliyetli bir oyalama olarak eleştirildi.

Gazze'ye 8 bin 600 tondan fazla gıda ulaştırmak için kullanılan iskelenin işleyişine sadece yardımın durması değil, öngörülemeyen hava koşulları da engel oldu. Daha ilk günlerinde şiddetli dalgalar, iskeleye zarar verdi. Ordu, iskeleyi onarım için geçici olarak kaldırmak ve sonra yeniden kurmak zorunda kaldı. Cuma günü şiddetli deniz orduyu iskeleyi tekrar kaldırmaya ve Aşdod'daki İsrail limanına götürmeye zorladı.

Askeri hareketlilikle ilgili olarak adlarının açıklanmaması kaydıyla konuşan bazı ABD'li yetkililer, ordunun önümüzdeki günlerde kötü hava koşulları geçtiğinde iskeleyi yeniden kurabileceğini, ancak iskelenin yeniden kurulup kurulmayacağına ilişkin nihai kararın henüz verilmediğini belirtti.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcülerinden Sabrina Singh, iskelenin ne zaman yeniden kurulacağını bilmediğini kabul etti ve "Komutan iskelenin yeniden kurulması için doğru zaman olduğuna karar verdiğinde sizi bu konuda bilgilendireceğiz" dedi.

Sabrina Singh Cuma günü ayrıca Güney Kıbrıs'a daha fazla yardımın gelmesi ve iskeleye taşınması gerektiğini söyledi. Kıyıdaki güvenli alanın "dolmaya çok yakın" olduğunu kaydeden Singh, ancak niyetin hala Gazze'ye gerekli tüm yollarla yardım ulaştırmak olduğunu ve ABD'nin yardım kuruluşlarıyla gıda dağıtımı konusunda görüşmeler yaptığını söyledi.

Ancak Singh yine de "Elbette, eğer depolarda yeterli yer yoksa, yapacak bir şey yokken kadın ve erkeklerimizi oraya göndermenin bir anlamı yok" şeklinde konuştu.

Yaklaşık dokuz aydır süren İsrail-Hamas savaşındaki çatışmalar, İsrail'in deniz yolundan çok daha elverişli olan sınır geçişlerine getirdiği kısıtlamalar ve yardım konvoylarına yapılan saldırılar gıda, ilaç ve diğer malzemelerin akışını ciddi şekilde sınırlıyor. Bu durum, Filistinliler’in yaygın bir açlıkla karşı karşıya kalmasına yol açıyor.

Forum

XS
SM
MD
LG